Δίχως πατέντες προχωρεί η Tesla

Γιώργος Βαρίνος
Δίχως πατέντες προχωρεί η Tesla
Αποφασισμένη να κάνει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα προσιτά σε όλους είναι η Tesla, που προχωρά σε μιά ανήκουστη επιχειρηματική κίνηση. Παραχωρεί όλα τα τεχνικά της στοιχεία στους αντγωνιστές της και άρει τις πατέντες που έχει κατοχυρώσει έως τώρα!

Ο πρόεδρος και CEO της Tesla, Elon Musk ανακοίνωσε -πιάνοντας εξαπίνης όλους τους ανταγωνιστές του- πως τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας «...χρησιμεύουν απλώς για να καταπνίξουν την πρόοδο...» και πως η εταιρεία του θα άρει τα διπλωμάτα ευρεσιτεχνίας των τεχνολογιών που ανακαλύφθηκαν και εξελίχθηκαν, στην υλοποίηση των ηλεκτρικών μοντέλων Tesla. H τεχνολογία Tesla, θα είναι προσιτή και ελεύθερη σε κάθε έναν που θέλει να κατασκευάσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο! Αν και μοιάζει με αστείο, ο Elon Musk είναι κατηγορηματικός. Δεν είναι ένα αστείο. Η Tesla Motors θα σταματήσει να κατέχει εκείνη τα δικαιώματα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και θα τα ελευθερώσει προς όφελος των καταναλωτών.

Ο Elon Musk δεν μπορεί να περιμένει δεκαετίες για να φτάσει -μέσω των συνηθισμένων μεθόδων- η τεχνολογία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο σημείο που βρίσκεται ο ανταγωνισμός στα αυτοκίνητα που κινούνται με υδρογονάναθρακες. Έτσι αποφασίζει να δημιουργήσει «μια κοινή, ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογική πλατφόρμα κατασκευής εξελιγμένων ηλεκτρικών οχημάτων». Η ανακοίνωση του Musk αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό και πολλοί τον κατηγόρησαν για φαρισαϊσμό. Ωστόσο ο ίδιος στο γνωστό στυλ -που τους γράφει όλους στα παλιά του τα παπούτσια...- πρόσθεσε «είναι αδύνατο η Tesla μόνη της να κατασκευάσει αρκετά ηλεκτρικά αυτοκίνητα για την αντιμετώπιση της κρίσης του υδρογονανθράκων τα επόμενα χρόνια». Οι ειδικοί που αξιολογούν τις κινήσεις του Elon Musk, αναφέρουν πως μέχρι τώρα δεν έχει χάσει κάποιο στοίχημα και πάντοτε οι ιδέες του αρχικά αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό και αρνητισμό. Η θέση της εταιρείας ωστόσο, πρέπει να παραδεχθούμε, πως στο θέμα της άρσης των πατεντών, είναι πρωτοποριακή.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!