Enduro το παρεξηγημένο σπορ

Γιώργος Βαρίνος
Enduro το παρεξηγημένο σπορ
Δεν υπάρχουν δικαιολογίες... Είσαι εσύ και το βουνό. Αν κάνεις λάθος θα το πληρώσεις, αν δεν κάνεις θα μείνεις με την γλυκιά γεύση πως πέτυχες κάτι μοναδικό. Κυρίες και κύριοι το χωμάτινο άθλημα Enduro.

Τι είναι το Enduro; Πρόκειται για ένα μηχανοκίνητο σπόρ με μοτοσυκλέτες που συνήθως γίνεται στη φύση, αποκλειστικά εκτός δρόμου (οff-road), από δασικούς χωματόδρομους μέχρι πολύ δύσκολα και απροσπέλαστα μονοπάτια, παρά σε συγκεκριμένους ειδικούς χώρους όπως είναι πίστες ή περιφραγμένες περιοχές. Ουσιαστικά πρόκειται για την μοτοσυκλετική εκδοχή των αγώνων ράλλυ. Αν και στους αγώνε ςσυνήθως τρέχουν δεκάδες ή εκατοντάδες αγωνιζόμενοι, στην πράξη ο καθένας τρέχει μόνος του ενάντια στο δύσκολο, άγνωστο, χωμάτινο τεραίν και φυσικά τον αδυσώπητο χρόνο.

Είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό μηχανοκίνητο άθλημα μοτοσικλέτας και οι ειδικές μοτοσικλέτες που χρησιμοποιούνται έχουν μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και το μικρό συνολικά βάρος. Βέβαια την διαφορά την κάνει ο αναβάτης, αφού η δική του τεχνική και η δική του φυσική κατάσταση κάνει την διαφορά. Ο αναβάτης είναι ντυμένος με ειδικά ρούχα, που περιορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τους τραυματισμούς από τις πολλές πτώσεις. Το άθλημα πήρε την ονομασία του από την αγγλική λέξη endurance που σημαίνει αντοχή. Οι αγώνες συχνά ξεπερνούν τις 6 ώρες και φτάνουν ακόμα και τις 12 κάθε αγωνιστική ημέρα. Ο πιο δύσκολος αγώνας, είναι το ISDE, ο Διεθνής Αγώνας 6 ημερών, όπου επι 6 συνεχείς ημέρες οι οδηγοί συνεχώς οδηγούν στο όριο σε άγνωστες γι' αυτούς ειδικές διαδρομές.

Το Enduro είναι ένα άθλημα που συνδυάζει την οδηγική τεχνική, την μηχανολογία, την αεροβική άθληση με την φυσιολατρεία και την απίστευτη αίσθηση ελευθερίας. Είναι ένα ιδανικό μηχανοκίνητο σπορ που ταιριάζει ιδανικά στην Ελληνική φύση.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!