5 συμβουλές ενάντια στις αλλεργίες κατά την οδήγηση
Ερεθισμένα και δακρυσμένα μάτια, ακανόνιστα και δυνατά φταρνίσματα είναι ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα των εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, που υποφέρουν από αλλεργική ρινίτιδα την εποχή της ανθοφορίας. Δεν πρόκειται μάλιστα μόνον για ενοχλητικά, αλλά και –εν δυνάμει- επικίνδυνα συμπτώματα, καθώς επηρεάζουν σημαντικά την αυτοσυγκέντρωση του οδηγού και τον θέτουν για κάποια κρίσιμα δευτερόλεπτα εκτός…μάχης.
Ειδικότερα τα αλλεπάλληλα φτερνίσματα μπορούν να προκαλέσουν ατυχήματα, καθώς ο οδηγός κλείνει ενστικτωδώς τα μάτια του για περίπου ένα δευτερόλεπτο. Αυτός ο χρόνος ισοδυναμεί με τυφλή πορεία για περίπου 14 μέτρα, αν κινείται το αυτοκίνητο με 50 χλμ./ώρα και με 28 μέτρα, όταν η ταχύτητα ανέρχεται σε 100 χλμ./ώρα. Ολλανδοί ερευνητές ανακάλυψαν μάλιστα πριν μία πενταετία, ότι η αντίδραση και η αυτοσυγκέντρωση του αλλεργικού οδηγού είναι απολύτως συγκρίσιμη με εκείνη, όταν οδηγούμε με ποσοστό αλκοόλ 0,5 τοις χιλίοις στο αίμα μας. Αυτό επιβεβαιώθηκε και σε οδηγικά τεστ μεταξύ 19 οδηγών με αλλεργική ρινίτιδα, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις εμφάνισαν επικίνδυνες αντιδράσεις.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, ότι όποιος έχει αλλεργία στη γύρη των λουλουδιών -και γενικότερα των φυτών- δεν επιτρέπεται να οδηγεί κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Υπάρχουν αρκετά αντιαλλεργικά φάρμακα για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, αν και πρέπει να ελέγχουμε πάντα, σε τι βαθμό και για πόσο χρόνο επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας στο τιμόνι.
Επίσης, μπορούμε να αποτρέψουμε τέτοιου είδους επικίνδυνες καταστάσεις εφαρμόζοντας πέντε πολύτιμες συμβουλές.
1. Kαθαρό σαλόνι
Όποιος υποφέρει από αλλεργική ρινίτιδα, πρέπει να διατηρεί ιδιαίτερα καθαρό το εσωτερικό του αυτοκινήτου του και να καθαρίζει τακτικά με ένα υγρό πανί τα καθίσματα, το κόκπιτ και τις επενδύσεις.
2. Κλείνουμε παράθυρα
Όταν διασχίζουμε περιοχές με πολλά φυτά, άρα και γύρη, κλείνουμε τα παράθυρα και την ηλιοροφή, ενώ ρυθμίζουμε το αιρ-κοντίσιον στην ανακύκλωση του εσωτερικού αέρα.
3. Αλλαγή φίλτρων
Πολλά σύγχρονα μοντέλα εφοδιάζονται με αποτελεσματικά φίλτρα γύρης, που φιλτράρουν τον αέρα. Ωστόσο χρειάζονται αλλαγή κάθε 12 έως 24 μήνες, ανάλογα με το μοντέλο, εμείς όμως συνιστούμε στους αλλεργικούς οδηγούς, να προχωρούν προληπτικά στην αντικατάστασή τους κάθε χρόνο.
4. Αφήνουμε τη γύρη έξω
Αποφεύγουμε να παρκάρουμε κάτω από δέντρα και πριν μπούμε στο αυτοκίνητο, βγάζουμε το μπουφάν ή το σακάκι μας και το αφήνουμε στο πορτ-μπαγκάζ, για να μη μεταφέρουμε γύρη μέσα στον θάλαμο επιβατών.
5. Αλλάζουμε οδηγό
Αν διαπιστώσουμε, ότι τα συμπτώματά μας είναι πολύ έντονα και συχνά, αποφεύγουμε να οδηγούμε για το διάστημα κορύφωσης της κρίσης και είτε δίνουμε το τιμόνι σε ένα άλλο άτομο της οικογένειας είτε επιλέγουμε τα Μέσα Μαζικών Συγκοινωνιών.
Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!