6 «χρυσοί» κανόνες διατροφής για πολλές ώρες οδήγησης

Gazzetta team
6 «χρυσοί» κανόνες διατροφής για πολλές ώρες οδήγησης
Τα μεγάλα καλοκαιρινά ταξίδια με το αυτοκίνητο απαιτούν από τον οδηγό σωστή διατροφή και ελαφρύ στομάχι, ώστε να συγκεντρώνεται σωστά στον δρόμο και να μην κουράζεται γρήγορα.

Το καλοκαίρι αποτελεί την κατ’ εξοχή εποχή, όπου γράφουμε τα περισσότερα χιλιόμετρα με το αυτοκίνητό μας. Συνήθως ασχολούμαστε με τη σωστή προετοιμασία του οχήματος ενόψει των διακοπών, ωστόσο υπάρχει μία άλλη παράμετρος, την οποία αγνοεί η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών. Αναφερόμαστε στη διατροφή του οδηγού πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, με την οποία δεν ασχολείται σχεδόν κανένας. Ωστόσο, λαμβάνοντας λάθος τροφή κουράζεται ένας οδηγός γρηγορότερα και δυσκολεύεται να διατηρήσει την αυτοσυγκέντρωσή του, όπως τονίζει και η δρ. Μαρί Κάρμεν Λόπεζ, μέλος του ιατρικού κέντρου της SEAT CARS. Ας δούμε λοιπόν τα μυστικά της σωστής διατροφής για έναν οδηγό, που ετοιμάζεται για ένα μεγάλο ταξίδι.

1. Όχι άδειο στομάχι

Δεν ξεκινούμε ποτέ το ταξίδι μας με άδειο στομάχι, γιατί κινδυνεύουν να πέσουν πολύ χαμηλά τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα και να νιώσουμε ζαλάδες. Επίσης, η πείνα αποσπά την προσοχή μας από την οδήγηση, καθώς σκεφτόμαστε άλλα πράγματα.

2. Μικρά και τακτικά γεύματα

 

Tα βαριά γεύματα προκαλούν υπνηλία, πόνους και φουσκώματα στην κοιλιά, «καούρες» και γενικότερα συμπτώματα, που δεν μας βοηθούν να συγκεντρωθούμε στο δρόμο. Γι αυτό κάνουμε τακτικά διαλείμματα και τρώμε ελαφρά γεύματα, ενώ μετά από το κυρίως γεύμα μας, περπατούμε περίπου ένα τέταρτο για να ξεμουδιάσουμε ή παίρνουμε έναν υπνάκο, για να καθαρίσει το μυαλό μας.

3. Ποιες τροφές αποφεύγουμε

Τα κατεψυγμένα τρόφιμα, τα τηγανητά, τα καυτερά και οι σάλτσες μπορεί να αποδειχθούν εμπόδια στην ασφαλή οδήγηση. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγουμε το ρύζι, τα φασόλια και τα ζυμαρικά, επειδή η οδήγηση δεν αποτελεί κάποια δραστηριότητα, που απαιτεί τη λήψη πολλών θερμίδων. Ετσι είναι καλύτερο να αποφεύγουμε τροφές, πλούσιες σε υδατάνθρακες. Αν πρόκειται να οδηγήσετε για πολλές ώρες, αποφύγετε επίσης την κατανάλωση εσπεριδοειδών, κρεμμυδιών και τοματών, αν και είναι υγιεινά τρόφιμα. Ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν όξινη δυσπεψία και να μας ταλαιπωρήσουν.

4. Πίνουμε άφθονο νερό

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Loughborough της Αγγλίας, οι οδηγοί που δεν ενυδατώνουν τον οργανισμό τους επαρκώς, κάνουν τα ίδια λάθη με εκείνους, που έχουν καταναλώσει τέσσερα ποτήρια κρασί. Τα πιο συνηθισμένα οδηγικά συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι η απόκλιση εκτός των ορίων της λωρίδας κυκλοφορίας, τα καθυστερημένα φρεναρίσματα και μία χαλάρωση στους ώμους. H αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ζάλη, εμετό και σε ακραίες περιπτώσεις απώλεια αισθήσεων. Γι αυτό είναι σημαντικό να πίνουμε πολλά υγρά, με το νερό να αποτελεί την ιδανική επιλογή, αν και μπορούμε να το ανακατέψουμε με χυμούς φρούτων ή κάποιο αναψυκτικό. Τα ενεργειακά ποτά απαγορεύονται δια ροπάλου, ενώ δύο κούπες καφέ ή τσαγιού βοηθούν, όμως μεγαλύτερη κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα.

5. Δεν τρώμε, όταν οδηγούμε

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν απαγορεύεται ρητά η κατανάλωση τροφής κατά την ώρα της οδήγησης. Ωστόσο, ένα άτομο που τρώει και οδηγεί ταυτόχρονα έχει σύμφωνα με έρευνα του αγγλικού πανεπιστημίου του Λιντς έως 44% πιο αργές αντιδράσεις. Γι αυτό, γευματίζουμε στα διαλείμματα του ταξιδιού μας και όχι, όταν καθόμαστε στο τιμόνι.

6. Ποιο είναι το σωστό «μενού του οδηγού»

Ένα ενδεικτικό ημερήσιο μενού, για όποιον πρόκειται να οδηγήσει επί ώρες, θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα εξής γεύματα:

Πρωινό: Δύο φέτες ψωμί του τοστ με βραστή γαλοπούλα ή ζαμπόν ή τυρί, ένα φρούτο, καφέ ή τσάι.

Δεκατιανό: Σάντουιτς λαχανικών και νερό

Μεσημεριανό: Σαλάτα, ψητό κρέας ή ψάρι, φρούτο, νερό και καφέ ή τσάι.

Απογευματινό σνακ: Ένα φρούτο, γιαούρτι και νερό.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!