Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Σηκουάνας παραμένει βρώμικος και ακατάλληλος για κολύμβηση

 Ο Σηκουάνας παραμένει βρώμικος εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων

bet365

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι απέχουν λιγότερο από δύο μήνες, όμως το πρόβλημα με τον Σηκουάνα παραμένει άλυτο, μεγαλώνοντας την ανησυχία, καθώς το τρίαθλο και το open water έχουν προγραματιστεί να γίνουν στα νερά του.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πλησιάζουν όμως ο Σηκουάνας παραμένει ακατάλληλος για κολύμβηση με το τρίαθλο και το open water να έχουν προγραματιστεί να γίνουν σε αυτόν.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει επενδύσει 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ για να καθαρίσει ο Σηκουάνας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Όπως αναφέρει ο Guardian τα έργα περιλαμβάνουν τη διαχείριση των λυμάτων, τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας, τους σταθμούς φιλτραρίσματος και τις λεκάνες καταιγίδας για τη μείωση της βακτηριακής μόλυνσης του ποταμού.

Με σημείο εκκίνησης τη γέφυρα Pont Alexandre III, θα διεξαχθούν στον Σηκουάνα το τρίαθλο και η κολύμβηση σε ανοιχτή θάλασσα (open water), όπως και η Τελετή Έναρξης στις 26 Ιουλίου.

Μάλιστα το σχέδιο είναι μετά τους Αγώνες είναι να δημιουργηθούν τοπικές παραλίες και περιοχές κολύμβησης στους ποταμούς Σηκουάνα και Μάρνη που θα είναι ανοιχτές από το 2025, με τη δήμαρχο Παρισίων, Αν Ινταλγκό να σχεδιάζει την κατασκευή τριών δημόσιων χώρων κολύμβησης.

Να σημειώσουμε και την υπόσχεση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να κάνει μπάνιο στον Σηκουάνα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Όμως τα νέα που έρχονται από τη γαλλική πρωτεύουσα δεν είναι ενθαρρυντικά, με τον χρόνο πλέον να γίνεται πιεστικός. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η φιλανθρωπική οργάνωση νερού Surfrider πραγματοποιεί τακτικά τεστ για τη μέτρηση των επιπέδων δύο βασικών βακτηρίων που υποδεικνύουν την παρουσία κοπράνων.

Τα τελευταία αποτελέσματα έδειξαν μετρήσεις E.Coli και Enterococci πάνω από τα αποδεκτά επίπεδα που ορίζουν οι αθλητικοί φορείς και τα ευρωπαϊκά πρότυπα κολύμβησης.

Μέτρηση για τον E.Coli στη γέφυρα Alexandre III ήταν τρεις φορές πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο από τις ομοσπονδίες τριάθλου και κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας.

Το πρόβλημα δημιουργείται από τις έντονες βροχωπτώσεις, καθώς κατακλύζουν το αιωνόβιο σύστημα αποχέτευσης του Παρισιού, με αποτέλεσμα τα ακατέργαστα λύματα να ρίχνονται απ' ευθείας στον ποταμό.

Nα σημειώσουμε πως η World Aquatics τον Αύγουστο του 2023 είχε ακυρώσει τους αγώνες του παγκοσμίου κυπέλλου open water στον Σηκουάνα, που θα λειτουργούσαν και ως test event.

Η Οργανωτική Επιτροπή «Παρίσι 2024» ανέβαλε στις 27 Μαΐου για δεύτερη φορά την πρόβα της Τελετής Έναρξης στον Σηκουάνα, εξ αιτίας της υψηλής στάθμης του νερού.

Οι διοργανωτές εύχονται πλέον στις καλές συνθήκες στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 11 Αυγούστου, ενώ από ό,τι φαίνεται είναι ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να χρειαστεί μετάθεση ή ακόμα και να ακυρωθεί η κολύμβηση στον Σηκουάνα σε περίπτωση καταιγίδων.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα