Σεργκέι Πανόφ στο Gazzetta.gr: «Νόμιζα ότι θα πεθάνω!» (vids)
- Από την προπόνηση στο... νοσοκομείο
- Πανόφ: «Νόμιζα ότι θα πεθάνω!»
- «Μπορεί να ήταν δηλητηριασμένα τα νερά, αλλά...»
- «Έβλεπα το 3ο ματς μαζί με τους υπόλοιπους ασθενείς στο δωμάτιο..»
- «Άδικος ο αποκλεισμός μας, έπρεπε να παίξουμε το ματς πλήρεις»
- Με τέσσερις παίκτες από το 25' η ΤΣΣΚΑ, με τρεις από το 34'
Μία από τις πιο μυστήριες υποθέσεις στο ευρωπαϊκό μπάσκετ έλαβε χώρα πριν από ακριβώς 26 χρόνια... Στις 16 Μαρτίου 1995.
Στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης (σ.σ. νυν EuroLeague) για την σεζόν 1994-95, είχαν διασταυρώσει τα ξίφη τους ο Ολυμπιακός και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν το πλεονέκτημα της έδρας στη σειρά, καθώς είχαν τερματίσει στην 2η θέση του Β' ομίλου, ενώ η «ομάδα του στρατού» στην 3η θέση του Α' ομίλου στην τριπλή ισοβαθμία με Ρεάλ και Σκαβολίνι.
Πρώτο ματς της σειράς στη Μόσχα. Η ΤΣΣΚΑ κάνει «φύλλο και φτερό» τον Ολυμπιακό κερδίζοντας με 95-65 (Καράσεφ 21π., 10ριμπ., 10ασ., Κουντέλιν 20π. – Τζόνσον 28π.) και παίρνει το προβάδισμα... πρόκρισης για το Final 4 στη Σαραγόσα. Στις 14 Μαρτίου 1995 οι «ερυθρόλευκοι» βγάζουν αντίδραση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και στο δεύτερο παιχνίδι των playoffs φέρνουν τη σειρά στα ίσια (1-1) χάρη στη νίκη τους με 86-77 (Τζόνσον 28π., 7ριμπ., Βολκόφ 22π., 11ριμπ. - Καράσεφ 31π., Πανόφ 10π.)
Και κάπου εκεί ξεκινούν τα προβλήματα στην αποστολή της ρωσικής ομάδας...
Από την προπόνηση στο... νοσοκομείο
Μετά το τέλος της προπόνησης που ακολούθησε του δεύτερου αγώνα (15/3/1996) ο Ιγκόρ Κουντέλιν της ΤΣΣΚΑ ήταν ο πρώτος που άρχισε να νιώθει ζαλάδες, κόπωση, να έχει σπασμούς και αφόρητους πόνους στη μέση και στον αυχένα. Ο Νικίτα Μοργκούνοφ ακολούθησε και αμέσως σήμανε συναγερμός στις τάξεις της ομάδας του στρατού. Οι δύο παίκτες διακομίστηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο, ενώ στο δωμάτιο του ξενοδοχείου ξεκίνησαν τα ίδια (και χειρότερα) συμπτώματα και στον Σεργκέι Πανόφ!
Ο γιατρός της ΤΣΣΚΑ ήταν έκπληκτος με όσα είχε αντικρίσει και η ομάδα κάλεσε άμεσα ασθενοφόρο και μέσα σε λίγα λεπτά είχε διακομιστεί στον «Ερυθρό Σταυρό» ενώ οι συμπαίκτες του βρίσκονταν στο «Γενικό Κρατικό Νίκαιας». Ακολούθησαν οι Βασίλι Καράσεφ και Ιγκόρ Κορνέεφ, η κατάσταση των οποίων ήταν σε καλύτερη μοίρα, αλλά αμφότεροι ένιωθαν τεράστια εξάντληση και δεν μπορούσαν καλά-καλά να περπατήσουν. Είναι χαρακτηριστική η ατάκα του Κισούριν, ο οποίος είχε ανεβάσει πίεση, αλλά δεν ήταν στην ίδια κατάσταση με τους συμπαίκτες του: «Το πρόσωπο του Καράσεφ άρχισε να κάνει συσπάσεις και να μου λέει ότι θέλει να αυτοκτονήσει» ήταν τα λόγια του άλλοτε παίκτη της ΤΣΣΚΑ στη ρωσική εφημερίδα «Sport Express».
Κόπωση, καταθλιπτικές τάσεις, μυϊκή παράλυση, συσπάσεις, παραισθήσεις ήταν μερικά από τα συμπτώματα των πέντε Ρώσων: «Είχα παραισθήσεις μετά τη προπόνηση. Έβλεπα να κουνιέται το δωμάτιο και να εμφανίζονται μπροστά μου αρχαία βάζα. Αισθανόμουν ότι είχα πάθει εγκεφαλική παράλυση. Δεν μπορούσα να εκπνεύσω, είχα πρόβλημα στους πνεύμονες και οι κόρες των ματιών μου κόντευαν να πεταχτούν έξω» ήταν το αντίστοιχο σχόλιο του Κουντέλιν.
Μετά τις εξετάσεις στις οποίες είχαν υποβληθεί οι πέντε παίκτες στο νοσοκομείο, οι θεράποντες ιατροί, ήταν σαφείς στη διάγνωσή τους: Δηλητηρίαση! Πιο συγκεκριμένα; Στους παίκτες της ΤΣΣΚΑ είχε χορηγηθεί μία δόση του ψυχοφάρμακου «Aloperidin», το οποίο χρησιμοποιούνταν μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις οξείας διεγερτικής κατάστασης των ασθενών ψυχικά ατόμων.
Η πλευρά των Ρώσων υποστήριξε ότι η δηλητηρίαση είχε προέλθει από τα... νερά που είχε η αποστολή της ΤΣΣΚΑ στον πάγκο κατά τη διάρκεια του δεύτερου αγώνα με τον Ολυμπιακό. Είναι χαρακτηριστική και η δήλωση του -τότε- μασέρ της ομάδας, Ασκέρ Μπαρτσό στην «Sport Express», ο οποίος είχε πει: «30 χρόνια στην ΤΣΣΚΑ, πρώτη φορά αντικρίζω κάτι τέτοιο. Πάντως πριν από το πρώτο ματς στο ΣΕΦ, η γηπεδούχος ομάδας, όπως όφειλε, τοποθέτησε στον πάγκο μπουκάλια με νερό τα οποία ήταν σφραγισμένα. Στην προθέρμανση και κατά τη διάρκεια του αγώνα ήπιε από αυτά όλη η ομάδα. Ο Μοργκουνόφ παίρνοντας μαζί του ένα μπουκάλι, όπως το πίεσε για να το σηκώσει, είδε ότι υπήρχε διαρροή. Βέβαια τότε δεν έδωσε κανείς ιδιαίτερη σημασία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έπρεπε να αγωνιστεί στην 3η και πιο κρίσιμη αναμέτρηση της σειράς με πέντε παίκτες, χωρίς καμία αλλαγή, ο Ολυμπιακός είχε συναινέσει στην αναβολή. Μάλιστα είχε βγάλει και επίσημη ανακοίνωση, ενώ την αποστολή της ρωσικής ομάδας στο ξενοδοχείο είχε επισκεφθεί τότε και ο Σωκράτης Κόκκαλης. Όμως η FIBA είχε αρνηθεί κατηγορηματικά την αναβολή του αγώνα με αποτέλεσμα το ματς της 16ης Μαρτίου 1995 να διεξαχθεί κανονικά!
Ο γιατρός της ΤΣΣΚΑ, Βιτάλι Αβραμένκο αναρωτιόταν «πώς μπήκε το Aloperidin στα μπουκάλια με το νερό;», ενώ κανείς δεν κατηγορούσε την ελληνική ομάδα γι' αυτό. Ο προπονητής Στάνισλαβ Ερέμιν είχε πει στο ίδιο ρεπορτάζ ότι «φταίνει εκείνοι οι οποίοι θα έχαναν χρήματα σε περίπτωση ήττας του Ολυμπιακού. Όχι η επίσημη ομάδα» χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.
Πανόφ: «Νόμιζα ότι θα πεθάνω!»
Τι έγινε και τι δεν έγινε, τι ισχύει και τι δεν ισχύει, παραμένει άγνωστο μέχρι και σήμερα. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι πραγματικά είχε συμβεί εκείνο το διήμερο. Ούτε και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές. Είκοσι έξι χρόνια αργότερα, το Gazzetta.gr μίλησε με τον Σεργκέι Πανόφ, έναν από τους παίκτες που είχαν διακομιστεί στο νοσοκομείο σε άθλια κατάσταση από την δηλητηρίαση. Αν μη τι άλλο ήταν στιγμές οι οποίες έχουν μείνει ακόμα και σήμερα ανεξίτηλες στη μνήμη του. Και θα ήταν αδύνατον να έχουν σβήσει από τη στιγμή που είχε κινδυνεύσει με την ίδια του τη ζωή:
«Πραγματικά ήταν πολύ δύσκολη κατάσταση που είχαμε βιώσει τότε. Έγιναν όλα πολύ ξαφνικά. Μετά την προπόνηση που μεσολάβησε πριν από το τρίτο παιχνίδι της σειράς, άρχισα να νιώθω σπασμούς και δεν μπορούσα να αναπνεύσω! Ήταν πολύ επικίνδυνο. Δεν είχα νιώσει ποτέ έτσι στην ζωή μου. Νόμιζα εκείνη τη στιγμή ότι θα πεθάνω. Ήταν τρομακτική στιγμή» μας είπε ο 51χρονος, σήμερα, Σεργκέι Πανόφ.
Για την κατάσταση του Πανόφ είχε μιλήσει στο ίδιο δημοσίευμα προ 15ετίας στην «Sport Express» και ο -τότε- γενικός διευθυντής της ΤΣΣΚΑ, Γιούρι Γιουρκόφ: «Ο Πανόφ εκτός των άλλων, έβγαζε αφρούς από το στόμα. Αναγκάστηκα να φωνάξω με όλη μου τη δύναμη βοήθεια. Στη Μόσχα μάς εξήγησαν αργότερα ότι μπορούσε να είχε πάθει αναπνευστική ανεπάρκεια, να πέσει σε κώμα και να σταματήσει η καρδιά του».
«Μπορεί να ήταν δηλητηριασμένα τα νερά, αλλά...»
Γυρίζοντας τον χρόνο 26 χρόνια πίσω, ο νυν General Manager της Νίζνι θυμήθηκε τις πρώτες ώρες που άρχισαν τα συμπτώματα: «Βρισκόμουν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όταν άρχισα να έχω αυτά τα συμπτώματα. Κυρίως όμως ένιωθα έντονη δύσπνοια. Αμέσως κάλεσα με όσες δυνάμεις είχα τον γιατρό της ομάδας, ο οποίος κάλεσε το ασθενοφόρο και διακομίστηκα στο νοσοκομείο. Έγιναν όλα πολύ γρήγορα τότε και δεν ήξερα τι να σκεφτώ. Δεν ήξερα τι είχα. Δεν ήξερα τι μου είχε συμβεί. Φυσικά δεν είχα το χρόνο να ενημερώσω τους φίλους μου και την οικογένειά μου. Το μόνο που θυμάμαι είναι να μην μπορώ να αναπνεύσω και να έχω βρογχοσπασμούς.»
Μετά από λίγα λεπτά ο Σεργκέι Πανόφ είχε διεκομισθεί στον «Ερυθρό Σταυρό» και όχι στο «Γενικό Κρατικό Νίκαιας» που ήταν οι υπόλοιποι συμπαίκτες του: «Στο νοσοκομείο δεν μου έλεγαν οι γιατροί και πολλά πράγματα. Δεν ξέρω αν ήμουν και σε θέση να καταλάβω και πολλά εκείνη την ώρα. Απλά τους έβλεπα να συνομιλούν μεταξύ τους για την κατάστασή μου. Το μόνο που με ρωτούσαν ήταν αν μπορώ να αναπνεύσω. Θυμάμαι μου έκαναν πολλές ενέσεις και με ρωτούσαν μόνο αν μπορώ να αναπνεύσω βαθιά» συνέχισε ο τότε παίκτης της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
Σπάνιο βίντεο από τα αποδυτήρια της ΤΣΣΚΑ
«Έβλεπα το 3ο ματς μαζί με τους υπόλοιπους ασθενείς στο δωμάτιο..»
Ο ίδιος, ακόμα και σήμερα, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι είχε συμβεί πριν από 26 χρόνια. Αν και έκανε λόγο για «δηλητηριασμένα νερά» χωρίς ωστόσο να βάζει και το χέρι του στη φωτιά: «Πραγματικά δεν μπορώ να ξέρω ακριβώς τι είχε συμβεί τότε. Σου είπα, έγιναν όλα τόσο ξαφνικά, κινδύνευσε η ζωή μου και το μόνο που με ένοιαζε ήταν να γίνω καλά και να μην έχω κάτι. Από εκεί και πέρα θυμάμαι ότι η αστυνομία είχε κάνει έρευνα σχετικά με το θέμα. Πιθανόν να ήταν δηλητηριασμένα τα νερά. Αλλά και πάλι. Δεν γνωρίζω ακριβώς τι είχε γίνει τότε. Ήταν πολύ περίεργη η κατάσταση και ακόμα δεν γνωρίζουμε τις απαντήσεις όσον αφορά την αλήθεια».
Από τη στιγμή που δεν ήταν μαζί με τους συμπαίκτες του στο ίδιο νοσοκομείο, είχε παρακολουθήσει την 3η αναμέτρηση της σειράς στις 16/3/1995 μαζί με τους... υπόλοιπους ασθενείς στο ίδιο δωμάτιο! «Είχα νιώσει λίγο καλύτερα και μπόρεσα να δω το ματς. Μάλιστα το τρίτο παιχνίδι της σειράς το είχα παρακολουθήσει μέσα στο δωμάτιο του νοσοκομείου μαζί με τους υπόλοιπους ασθενείς. Ήταν λίγο περίεργο το σκηνικό (γέλια). Όμως ξέρεις. Ήμουν χαρούμενος που ζούσα. Εκείνη τη στιγμή αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που σκεφτόμουν και για το οποίο ήμουν χαρούμενος» ενώ όπως είπε επίσης «άργησα πολύ να επανέλθω σε μια καλή κατάσταση. Δεν ένιωθα καλά για καιρό και δεν είχα καθόλου δυνάμεις στα επόμενα παιχνίδια που είχα αγωνιστεί για το ρωσικό πρωτάθλημα. Γιατί όπως ξέρεις, είχαμε χάσει στο ΣΕΦ παίζοντας με πέντε παίκτες και είχαμε αποκλειστεί».
Σπάνιο βίντεο μέσα από τον αγωνιστικό χώρο του ΣΕΦ
«Άδικος ο αποκλεισμός μας, έπρεπε να παίξουμε το ματς πλήρεις»
Όπως είναι γνωστό, ο Ολυμπιακός είχε νικήσει στο 3ο παιχνίδι της σειράς με 79-54 και ήταν η ομάδα που είχε πάρει την πρόκριση για το Final 4 της Σαραγόσα. Ο Σεργκέι Πανόφ δεν πιστεύει ότι έπρεπε να εξελιχθούν έτσι τα πράγματα: «Θεωρώ ότι ήταν άδικο αυτό που είχε συμβεί. Αξίζαμε να πάρουμε τη πρόκριση στη Σαραγόσα αλλά δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να παίξουμε πλήρεις στο τρίτο παιχνίδι. Όλη η ομάδα είχε προβλήματα με την δηλητηρίαση. Άλλοι την πέρασαν πιο βαριά όπως εγώ και άλλοι σχεδόν καθόλου...» είναι το παράπονο του Ρώσου, ο οποίος ωστόσο ανταμείφθηκε κατά το ήμισυ την αμέσως επόμενη σεζόν:
«Βέβαια καταφέραμε να πάρουμε γεύση από Final 4 την επόμενη χρονιά στο Παρίσι. Βέβαια εκεί πέσαμε πάνε στον Ντομινίκ Ουίλκινς. Και ξέρεις, εκεί κατάλαβα γι' άλλη μια φορά την μεγάλη διαφορά επιπέδου που υπήρχε με την Αμερική και το ΝΒΑ. Το είχα βιώσει σε εθνικό επίπεδο το 1992 στη Βαρκελώνη και το 1994 στο Τορόντο, αλλά σε συλλογικό επίπεδο το είδα στον ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό. Πραγματικά ήταν ασταμάτητος ο Ντομινίκ».
Όσα ανέφεραν τα ρωσικά Μ.Μ.Ε. εκείνη την ημέρα για το θέμα με τα «νερά»
Με τέσσερις παίκτες από το 25' η ΤΣΣΚΑ, με τρεις από το 34'
Όσον αφορά το παιχνίδι όπου οι «ερυθρόλευκοι» πήραν το εισιτήριο για το Final 4, ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο για την ΤΣΣΚΑ να φανεί ανταγωνιστική στο παρκέ με μόλις πέντε παίκτες. Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που ο Καράσεφ αποτελούσε τον μεγάλο ηγέτη της ΤΣΣΚΑ έχοντας «triple double» στο πρώτο ματς της σειράς (95-65 οι Ρώσοι) με 21 πόντους, 10 ριμπάουντ, 10 ασίστ, ενώ στο δεύτερο ματς του ΣΕΦ είχε άλλους 31 πόντους με 10/18 εντός παιδιάς.
Ο Ερέμιν δεν μπορούσε να κάνει κάποια αλλαγή (σ.σ. τότε οι ομάδες «κατέβαζαν» 10άδες και όχι 12άδες) αλλά παρόλα αυτά η ρωσική ομάδα παρουσιάστηκε ιδιαίτερα ανταγωνιστική απέναντι στην πληρέστατο Ολυμπιακό.
Μέχρι τα τέλη του πρώτου ημιχρόνου (37-32 ο Ολυμπιακός) η ΤΣΣΚΑ είχε το προβάδισμα μ' έναν πόντο διαφορά (27-28) και έδειχνε ότι... παραήταν πολύ σκληρή για να πεθάνει. Παρά το γεγονός ότι οι παίκτες που αγωνίζονταν στο παρκέ είχαν ανεβάσει ψηλή πίεση όπως οι Βαντεέφ, Γκρεζίν και Κισούριν η ΤΣΣΚΑ ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστική και αρνούνταν... πεισματικά να παραδώσει τα όπλα. Παρόλα αυτά όταν έκαναν την εμφάνισή τους η κούραση, η καταπόνηση, οι τραυματισμοί και τα φάουλ, η πλάστιγγα έγειρε στη μεριά του Ολυμπιακού.
Στο 25' ο Κουράσοφ αποβλήθηκε με πέντε φάουλ με αποτέλεσμα να μείνει η ΤΣΣΚΑ με τέσσερις παίκτες, ενώ με το σκορ στο 64-48 υπέρ των «ερυθρολεύκων» και με 6:10 για το τέλος του ματς αποχώρησε τραυματίας ο Σπιριντόνοφ. Η ομάδα της Μόσχας έπαιξε με τρεις παίκτες και ένα λεπτό αργότερα παραλίγο να παίξει και με δύο! Ο Βαντέεφ είχε αποβληθεί με πέντε φάουλ, αλλά ο Σπιριντόνοφ «έσφιξε» τα δόντια και πέρασε και πάλι στο παρκέ. Στον αντίποδα ο Γιάννης Ιωαννίδης αρχικά «έριξε» τέσσερις παίκτες στο παρκέ, ενώ τέσσερα λεπτά πριν από τη λήξη και με το σκορ στο 68-48 χρησιμοποίησε από τη πλευρά του τρεις παίκτες έως το φινάλε.
Τελικό σκορ: Ολυμπιακός – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 79-54 (ημίχρ. 37-32) σ' ένα από τα πιο περίεργα παιχνίδια στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γ. Ιωαννίδης): Λιμνιάτης 4 (0/1δίπ., 0/1τρ., 4/6β., 1ασ.), Σιγάλας 3 (0/2δίπ., 1/4τρ., 2ασ.), Σταμάτης 2 (1/1δίπ., 2ριμπ.), Τζόνσον 24 (5/10δίπ., 3/8τρ., 5/5β., 11ριμπ., 3ασ.), Νάκιτς 17 (2/2δίπ., 3/5τρ., 4/6β., 2ριμπ., 2ασ., 2κλ.), Φασούλας 9 (4/6δίπ., 1/5β., 6ριμπ.), Τόμιτς 5 (1/2δίπ., 1/5τρ., 4ριμπ., 2ασ.), Τάρλατς 7 (2/3δίπ., 3/6β., 7ριμπ.), Παπαδάκης 2 (0/1δίπ., 2/2β., 2ριμπ.)
ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Στ. Ερέμιν): Γκρέζιν 8 (3/10δίπ., 0/3τρ., 2/2β., 3ριμπ.), Σπιριντόνοφ 21 (5/10δίπ., 2/5τρ., 5/8β., 11ριμπ., 3κλ.), Κουρασόφ 5 (2/7δίπ., 1/4β., 3ριμπ.), Βαντέεφ 6 (1/3δίπ., 1/5τρ., 1/2β., 3ριμπ., 2ασ.), Κισούριν 14 (3/8δίπ., 2/5τρ., 2/7β., 9ριμπ.).
Διαιτητές: Ντάγκαν (Ισραήλ) – Κατσάρο (Ιταλία).
Μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί ολόκληρο τον αγώνα!
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.