Prodrive για Formula1!

Νίκος Τσιώκος
Τελευταία ημέρα είναι η σημερινή όσον αφορά την υποβολή συμμετοχής των ομάδων στο πρωτάθλημα του 2010 και μετά τις USF1 Campos Meta F1, αυτό έκανε και η Prodrive του Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, που θέλει να μπει στη Formula1 και, μάλιστα, με κινητήρα της Aston Martin. Συμμετοχή δήλωσαν και οι ομάδες τις FOTA.


Πριν 18 μήνες οι προσπάθειες που είχε κάνει ο Ντέιβιντ Ρίτσαρντς για να βάλει την Prodrive στο πρωτάθλημα της Formula1 δεν είχαν αποφέρει καρπούς μετά από διαπραγματεύσεις με τη McLaren, όμως τώρα πήρε την απόφαση να κάνει το... comeback και να υποβάλει αίτηση συμμετοχής στη FIA, προκειμένου να λάβει μέρος στο επόμενο πρωτάθλημα. Κάτι που αν συμβεί αυτή τη φορά, θα σημάνει την επιστροφή του Ρίτσαρντς στο άθλημα, έπειτα από πέντε χρόνια, αφού το 2004 ήταν επικεφαλής της BAR Honda, ενώ το 1997 εκτελούσε χρέη αγωνιστικού διευθυντή στην Benetton.

Συμφωνία με Aston Martin;

Μάλιστα, αν επιτευχθεί αυτό ο Ρίτσαρντς σκέφτεται να φέρει μαζί του και την Aston Martin, καθώς φέρεται να έχει συναντηθεί με ανθρώπους του εργοστασίου και να έχει συζητήσει το ενδεχόμενο συνεργασίας των δυο πλευρών. «Το μονοθέσιο θα κατασκευαστεί στα κεντρικά της Prodrive στο Μπάνμπερι και θα έχει τη σφραγίδα της Aston Martin στον κινητήρα. Αυτό θα είναι γνήσιο μονοθέσιο Aston Martin. Δεν θα ήθελαν να το κάνουν με άλλο τρόπο», είπε σε δηλώσεις του ο Ρίτσαρντς. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι με την υποβολή συμμετοχής της η Prodrive καλύπτει την τρίτη κενή θέση, από τη στιγμή που τις άλλες δυο έχουν πάρει USF1 και Campos Meta F1, όπως και ότι ο προϋπολογισμός πιθανόν έχει εξασφαλιστεί από την εταιρεία The Investment Dar.

Υπό προϋποθέσεις η FOTA

Τελικά, όλες οι ομάδες που συμμετέχουν στο φετινό πρωτάθλημα δήλωσαν κανονικά τη συμμετοχή τους σε αυτό της επόμενης σεζόν. Αυτό, όμως, θα γίνει υπό προϋποθέσεις, τις οποίες και έθεσε στην ανακοίνωσή της η FOTA. Αυτές είναι ότι όλες οι ομάδες θα τρέξουν το 2010 και οι κανονισμοί θα βασίζονται σε αυτούς του 2009, με τις απαραίτητες τροποποιήσεις που έχουν ζητηθεί από τις ομάδες. Ακόμη, κάνουν αναφορά ότι στη νέα Συνθήκη Ομόνοιας, την οποία θα υπογράψουν στις 12 Ιουνίου, θα ισχύει ότι όλες οι ομάδες θα δεσμευτούν στη Formula1 μέχρι το 2012. Έτσι, τώρα αναμένεται η απάντηση της FIA στην ανακοίνωση αυτή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της FOTA

Η FOTA επιβεβαιώνει ότι όλα τα μέλη της με μακροχρόνια δέσμευση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Formula 1 συμφώνησαν ομόφωνα να συνεχίσουν με δραστική μείωση του κόστους συμμετοχής στο πρωτάθλημα για τα επόμενα τρία χρόνια, δημιουργώντας ένα μηχανισμό που θα διατηρήσει τον τεχνολογικό ανταγωνισμό και τις προκλήσεις του αθλήματος με την ταυτόχρονη υποστήριξη των νέων ομάδων. Αυτά τα μέτρα είναι σύμφωνα με όσα έχουν ήδη αποφασιστεί το 2009 μέσα στη FOTA και έχουν εξασφαλίσει ποσά σε σχέση με τους κινητήρες και τα κιβώτια ταχυτήτων.

Όλα τα μέλη της FOTA εγγράφηκαν στο πρωτάθλημα του 2010 βασιζόμενοι σε αυτά.

1) Η συμφωνία Ομονοίας θα υπογραφεί από όλα τα μέρη πριν τις 12 Ιουνίου του 2009 βάσει της οποίας όλα τα μέλη της FOTA έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν στη Formula1 μέχρι το 2012. Η ανανέωση της συμφωνίας Ομονοίας θα προσφέρει σταθερότητα στο μέλλον του αθλήματος δεσμεύοντας όλα τα μέλη σε μια φόρμα συνεργασίας που θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα μέσω της καλής διακυβέρνησης.

2) Η βάση για τους κανονισμούς του 2010 θα είναι οι κανονισμοί του 2009, που έχουν τροποποιηθεί για να συμβαδίζουν με τις προτάσεις της FOTA που έχουν υποβληθεί στη FIA.

Όλες οι ομάδες της FOTA υπέβαλλαν τις συμμετοχές τους για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula1 του 2010 σήμερα υπό την προϋπόθεση ότι α) θα επιτραπεί σε όλες οι ομάδες της FOTA να συναγωνιστούν στο πρωτάθλημα Formula 1 του 2010 με κοινή βάση κανονισμών και β) ότι θα γίνουν δεκτές ως οντότητα.

Όλες οι ομάδες της FOTA τώρα κοιτάζουν μπροστά με αισιοδοξία για συνεργασία, οραματισμό και παραγωγικότητα στη σχέση τους με τη FIA, αναζητώντας τις σταθερές βάσεις που θα χτίσουν ένα υγιές και επιτυχημένο πρωτάθλημα Formula 1, που θα προσφέρει σταθερότητα που θα διαρκεί μέσω της καλής διακυβέρνησης.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!