Ο άντρας που σταμάτησε μια ίλη από τανκ στην Κίνα και κανείς δεν ξέρει ποιος είναι και τι απέγινε (pics & vids)
Αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες, εικονικές και εμβληματικές εικόνες αλλά και στιγμές του 20ου αιώνα! Το οξύμωρο είναι πως οι ίδιοι οι Κινέζοι, οι πολίτες της χώρας στην οποία διαδραματίστηκε αυτό το σπουδαίο γεγονός, δηλώνουν στην πλειονότητά τους πλήρη… άγνοια. Τα απόνερα της προπαγάνδας της τότε κομμουνιστικής Κυβέρνησης της Κίνας, καθώς λογόκρινε και προσπάθησε να εξαφανίσει κάθε τι από την μεγαλειώδη διαδήλωση που μετατράπηκε σε εξέγερση στην πλατεία Τιεν Αν Μεν κυρίως από φοιτητές, αλλά και την εικονική στιγμή στην οποία αναφερόμαστε και συνέβη, σαν σήμερα, στις 5 Ιουνίου το 1989.
Ο άντρας με τα ψώνια
Για να κατασταλεί η διαδήλωση από τους 200.000 ανθρώπους που είχαν κατακλύσει τη μεγαλύτερη πλατεία του κόσμου, το κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας κατέβασε στους δρόμους τανκς. Κατά την “παρέλαση” μιας ίλης τανκς, ένας άντρας που κρατάει σακούλες από ψώνια, στέκεται μπροστά από τη σειρά των τανκς, με αποτέλεσμα να σταματήσει τη πομπή. Το πρώτο τανκς στρίβει δεξιά για να προσπεράσει το νεαρό άντρα, αλλά αυτός με πλάγια βήματα στέκεται και πάλι μπροστά του. Στρίβει αριστερά… το ίδιο. Σταματάει ξανά. Ο νεαρός άντρας ανεβαίνει στο άρμα μάχης και ψάχνει την κρύπτη για να μιλήσει με τον οδηγό. Στη συνέχεια ανεβαίνει στην κεντρική καταπακτή η οποία ανοίγει και μιλάει για λίγο με έναν άντρα.
Όταν κατέβηκε στάθηκε στο πλάι, αλλά με τις κινήσεις των χεριών του τους έδειχνε να φύγουν. Όταν ξεκίνησε η ίλη και πάλι, στάθηκε μπροστά τους ξανά, αλλά ένας ποδηλάτης αρχικά σπεύδει και του μιλάει, ενώ δύο άντρες που έτρεξαν στο μέρος τους, τον πήραν σηκωτό και τον απομάκρυναν.
Ουδείς γνωρίζει τι απέγινε
Κανείς δεν ξέρει από τότε με σιγουριά να πει τι απέγινε αυτός ο άντρας. Ουδείς γνωρίζει επακριβώς την ταυτότητά του. Μια βρετανική εφημερίδα είχε γράψει ότι πρόκειται για τον 19χρονο σπουδαστή Ουάνγκ Ουεϊλίν, ο οποίος αντιμετώπισε κατηγορίες για πολιτικό χουλιγκανισμό και απόπειρα υπονόμευσης μελών του “Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού”. Γρήγορα όμως η συγκεκριμένη ταυτότητα διαψεύστηκε.
Στην εσωτερική αλληλογραφία του κομμουνιστικού κόμματος, εμφανίζεται ένα μέλος αυτού να λέει “δεν μπορούμε να τον βρούμε. Μάθαμε το όνομα του από τους δημοσιογράφους. Κάναμε ελέγχους μέσω υπολογιστών αλλά δεν μπορούμε να τον βρούμε ανάμεσα στους νεκρούς ή τους φυλακισμένους”.
Μια μαρτυρία ενός βοηθού του προέδρου Νίξον, ανέφερε πως ο άντρας αυτός εκτελέστηκε 14 ημέρες αργότερα. Άλλες πάλι πηγές υπογράμμιζαν πως εκτελέστηκε λίγους μήνες αργότερα ενώ άλλοι πίστευαν πως παρέμενε απλά απαρατήρητος σε κοινή θέα και εξακολουθούσε να ζει στο Πεκίνο.
“Νομίζω δεν σκοτώθηκε”
Ο τότε γενικός γραμματέας του κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και μετέπειτα Πρόεδρος Ζιάνγκ Ζεμίν, είχε δώσει μια συνέντευξη το 1990 σε αμερικανικό τηλεοπτικό μέσο και απαντώντας στο τι απέγινε τελικά αυτός ο διαδηλωτής, είπε αρχικά στα κινεζικά: “Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω το κατά πόσο αυτός ο νέος άντρας που αναφέρατε συνελήφθη ή όχι” και στη συνέχεια τόνισε στα αγγλικά: “Νομίζω ποτέ δεν σκοτώθηκε”.
Οι νέοι δηλώνουν άγνοια για τα γεγονότα
Ο μηχανισμός προπαγάνδας και τα ανασταλτικά Μέσα είχαν δουλέψει σε άριστο βαθμό με αποτέλεσμα, ακόμα και σήμερα, οι νέοι Κινέζοι, οι σπουδαστές να αγνοούν όχι μόνο το συμβάν με τον διαδηλωτή αλλά και τα γεγονότα στην πλατεία Τιέν Αν Μεν. Σε μία έρευνα μάλιστα που διεξήγαγε Πανεπιστήμιο της Κίνας, αποδείχθηκε το απογοητευτικό αυτό αποτέλεσμα, καθώς τους έδειχναν φωτογραφίες από τις μέρες εκείνες.
Μέσα σε κουτί με… τσάι
Είχαν καταστραφεί δεκάδες φιλμ και όσοι είχαν στην κατοχή τους τη φωτογραφία με τον διαδηλωτή έβαλαν τη φαντασία τους να δουλέψει. Μόλις 5 φωτογράφοι κατάφεραν να απαθανατίσουν το εμβληματικό αυτό γεγονός και διέφυγαν με επιτυχία από τους ελέγχους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Ο ένας εξ αυτών περίμενε 20 ολόκληρα χρόνια για να το δημοσιοποιήσει, το έκανε το… 2009, ενώ δύο περιοδικά, το Time και το Life πήραν τη φωτογραφία, χάρη σε έναν Γάλλο φοιτητή, ο οποίος είχε πάρει τα φιλμ από δύο φωτογράφους και τα έβγαλε λαθραία από την Κίνα μέσα σε… ένα κουτί με τσάι. Οι φωτογραφίες του Newsweek μεταφέρθηκαν εκτός Κίνας από τον ίδιο τον δημοσιογράφο του.
Η πιο γνωστή είναι αυτή του Τζεφ Ουάιντενερ, φωτογράφου του Associated Press, ο οποίος τράβηξε την εικονική φωτογραφία με τηλεφακό από τον 6ο όροφο του μπαλκονιού ενός ξενοδοχείου και σε απόσταση 800 μέτρων!
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Όταν ο Στέλιος Καζαντζίδης είχε μιλήσει με τα πιο σκληρά λόγια για την Καίτη Γκρέυ: «Μου έκανε μια πολύ άτιμη πράξη» (vid)
- Η Gen Z είδε τη βιογραφία του Μπομπ Ντίλαν, αλλά ταυτίστηκε με την Τζόαν Μπαέζ και την τοξική σχέση που είχαν οι δυο τους
- Γνωστός συνταγματολόγος απάντησε σε όσα είχε δηλώσει ο Τασούλας για τον Μπελογιάννη (vid)