Ο Σταθμός Πελοποννήσου έγινε μικρογραφία του «Chemins de fer Orientaux» στην Κωνσταντινούπολη (pics & vid)

Ο Σταθμός Πελοποννήσου έγινε μικρογραφία του «Chemins de fer Orientaux» στην Κωνσταντινούπολη (pics & vid)
Σαν σήμερα εγκαινιάστηκε το 1889 ο Σταθμός Πελοποννήσου που μετά τις παρεμβάσεις του Ερνέστο Τσιλέρ ήταν μικρογραφία του «Chemins de fer Orientaux».

Μπορεί εδώ και μια δεκαετία να μην χρησιμοποιείται, αλλά δεν έχει χάσει ούτε την αίγλη του, ούτε τη λάμψη του παρελθόντος. Ο Σταθμός Πελοποννήσου, ο λόγος για τον οποίο, αποτελεί (ναι ακόμα) ένα από τα πλέον σημαντικά αρχιτεκτονικά μνημεία στη χώρα μας.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1884 και ολοκληρώθηκε το 1889. Ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Χαρίλαος Τρικούπης είχε επιλέξει μια ομάδα Γάλλων μηχανικών που είχαν επικεφαλή τον Άλφρεντ Ροντέλ.

1

Μικρογραφία του «Chemins de fer Orientaux»

Αργότερα, το 1912-13 τοποθετήθηκαν οι τρεις χαρακτηριστικοί τρούλοι (που κατασκευάστηκαν από μεταλλικά φύλλα και ξύλινη βάση), από τον Ερνέστο Τσίλερ και από τότε το επιβλητικό κτίριο έχει τη σημερινή του μορφή.

 

Ο σταθμός της Πελοποννήσου αποτελεί μια μικρογραφία του «Chemins de fer Orientaux» στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς βέβαια τα έντονα ανατολίτικα στοιχεία του, ενώ διαθέτει χαρακτηριστικά «Art Nouveau» όπως οι μεγάλες μαρκίζες και οι τρούλοι.

2

Διώροφο κομψοτέχνημα

Το βασικό κτίριο είναι διώροφο και στο πρώτο πάτωμα υπήρχαν τα εκδοτήρια, οι χώροι αναμονής και οι χώροι φύλαξης των αποσκευών, ενώ στον δεύτερο όροφο τα γραφεία του σταθμάρχη και οι χώροι εργασίας του προσωπικού.

3

Παρά το πέρασμα του χρόνου, ξεχωρίζει η βαθυκόκκινη οροφή με τη γύψινη διακόσμηση και οι κρυστάλλινοι πολυέλαιοι. Στις αίθουσες αναμονής δεσπόζουν τα μεγάλα μαρμάρινα τζάκια και τα μωσαϊκά με γεωμετρικά σχέδια που θυμίζουν αρχοντικές κατοικίες του Μεσοπολέμου, ενώ τα σιδερένια πόμολα διακοσμούνται με φτερά, το αιώνιο σύμβολο του θεού Ερμή.

4

Θα ανακαινιστεί σε πολυχώρο

Από το 1985, ο σταθμός Πελοποννήσου είναι διατηρητέος και πρόκειται να ανακαινιστεί για να μετατραπεί σε πολυχώρο αναψυχής και πολιτισμού!