Ο σεισμός του 1956 στην Αμοργό που προκάλεσε τσουνάμι 25 μέτρων και σκότωσε 54 άτομα (pics & vids)
- Η ώρα σταμάτησε στις 05:11
- 53 νεκροί η Σαντορίνη
- Μία νεκρή από τσουνάμι στην Κάλυμνο
- Αρνήθηκε η Ελλάδα τη βοήθεια της Μ. Βρετανίας
Κι όμως ο μεγαλύτερος σεισμός στην Ευρώπη τον 20ο αιώνα σημειώθηκε στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και δη στις κυκλάδες! Το ημερολόγιο έδειχνε 9 Ιουλίου 1956, όταν ισχυρός σεισμός 7.5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στα νότια της Αμοργού και έπληξε σφόδρα την Σαντορίνη, σηκώνοντας μάλιστα τσουνάμι 25 μέτρων. Ο τραγικός απολογισμός ήταν 54 νεκροί, ενώ πάνω από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Η ώρα σταμάτησε στις 05:11
Την… προειδοποίηση την είχαν λάβει, από την 8η Ιουλίου, οι κάτοικοι των Κυκλάδων, με σεισμό των 4.9 βαθμών της κλίμακας των ρίχτερ, ωστόσο πολλοί πίστεψαν πως ήταν ο κύριος και συνέχισαν κανονικά με την καθημερινότητά τους. Τα ξημερώματα όμως της 9ης Ιουλίου και δη στις 05:11 το πρωί, ο εγκέλαδος έπληξε θανάσιμα τους κατοίκους με σεισμό 7.5 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ. Όπως έγραψαν χαρακτηριστικά οι εφημερίδες της εποχής, «η σεισμική δόνηση ισοδυναμούσε με την έκρηξη 10.000 ατομικών βομβών».
53 νεκροί η Σαντορίνη
Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε η Σαντορίνη, όπου είχε 53 νεκρούς και σοβαρές υλικές ζημιές. Το 35% των σπιτιών κατέρρευσαν και το 45% παρουσίασαν μεγάλες ή μικρές ζημιές, ενώ ολοσχερώς καταστράφηκαν σχεδόν όλα τα δημόσια κτίρια. Εκτός από τη Σαντορίνη βέβαια σοβαρές ζημιές υπέστησαν τα νησιά Αμοργός, Ανάφη, Αστυπάλαια, Ίος, Πάρος, Νάξος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος και Λειψοί. Συνολικά, καταστράφηκαν 529 σπίτια, 1.482 έπαθαν σοβαρές βλάβες και 1.750 ελαφριές. Οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 100.
Μία νεκρή από τσουνάμι στην Κάλυμνο
Σα να μην έφταναν όμως όλα αυτά, ο σεισμός των 7.5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ έφερε τσουνάμι ύψους 25 μέτρων στη νοτιοανατολική ακτή της Αμοργού. Τα 20 μέτρα έφτασε στη βορειοδυτική ακτή της Αστυπάλαιας, τα 10 μέτρα στη Φολέγανδρο ενώ ασθενέστερο ήταν σε διάφορες άλλες ακτές του Νοτίου Αιγαίου. Η ένταση του ήταν αισθητή μέχρι τη Σμύρνη, ενώ εξασθενημένο έφτασε μέχρι την Καλαμάτα καταστρέφοντας πολλές βάρκες που ήταν αραγμένες στο λιμάνι. Το τσουνάμι όμως έφερε και νεκρό, καθώς μία γυναίκα έχασε τη ζωή της στην Κάλυμνο.
Αρνήθηκε η Ελλάδα τη βοήθεια της Μ. Βρετανίας
Ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής κήρυξε τη Σαντορίνη σε κατάσταση «τοπικής συμφοράς μεγάλης εκτάσεως» και επισκέφθηκε ο ίδιος την πληγείσα περιοχή στις 14 Ιουλίου, ενώ πολλές χώρες πρόσφεραν βοήθεια για την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων. Η μόνη χώρα της οποίας τη βοήθεια αρνήθηκε η Ελλάδα ήταν η Μεγάλη Βρετανία, λόγω του Κυπριακού, που τότε βρισκόταν σε έξαρση με την εξέγερση της ΕΟΚΑ.
Μετά τον σεισμό πολλοί κάτοικοι από τη Σαντορίνη μετακινήθηκαν στην Αθήνα προσπαθώντας να ξαναχτίσουν από το «μηδέν» τη ζωή τους.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Στέλιος Καζαντζίδης: Οι Χίτες του στέρησαν τον πατέρα και ένα... ζώο την πατρότητα
- Το κόλπο του αιώνα: Πώς το «τέρας της Wall Street» εξαπάτησε τους σταρ του Χόλιγουντ αποσπώντας 64 δισ. δολάρια (vid)
- Ένας τύπος στο Reddit εξήγησε την ιστορία και τον συμβολισμό πίσω από τον διάσημο ριγέ στύλο που είναι έξω από κάθε κουρείο