Γένοβα: Είκοσι χρόνια από την δολοφονία του Κάρλο Τζουλιάνι στην σύνοδο της G8 (pics & vid)
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι γνώριζε καλά ότι η σύνοδος της G8 στη Γένοβα θα ήταν μία από τις πιο δύσκολες δοκιμασίες της πρωθυπουργίας του. Ως άνθρωπος που πάντα του άρεσε να είναι τέλειος μια διαδήλωση που θα συνοδευόταν με επεισόδια δεν θα ήταν και το καλύτερο για κάποιον που πάντα θεωρούσε τον εαυτό του ατσαλάκωτο. Είναι χαρακτηριστικό πως ο τότε Ιταλός πρωθυπουργός είχε φτάσει στο σημείο να ζητήσει από τους κατοίκους της πόλης να μην απλώσουν εκείνη την ημέρα ρούχα ώστε οι εικόνες που θα έβγαιναν σε όλο τον κόσμο θα ήταν μιας σύγχρονης πόλης.
Την εποχή εκείνη η παγκόσμια πολιτική πραγματικότητα χαρακτηριζόταν από το θρίαμβο του νεοσυντηρητισμού, αλλά και την άνοδο ενός διεθνή κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης. Τα όσα είχαν συμβεί 1,5 χρόνο στο Σιάτλ είχαν αναγκάσει την ιταλική αστυνομία να πάρει ορισμένα από τα πιο σκληρά μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή της συνόδου της G8. Η κυβέρνηση είχε ξοδέψει 140 εκατ. στερλίνες και 25.000 αστυνομικοί είχαν μεταβεί στην Γένοβα αποφασισμένοι για τα πάντα, άλλωστε η ίδια η κυβέρνηση είχε περάσει το μήνυμα στους αστυνομικούς για «κάλυψη» σε περίπτωση οποιουδήποτε λάθος κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.
Και η αλήθεια είναι ότι οι καραμπινιέρι πήγαν με στόχο να κάνουν πόλεμο. Και αυτό φάνηκε από την βία που χρησιμοποιούσαν στους διαδηλωτές και η μανία τους που ξεσπούσαν πάνω σε παιδιά, ηλικιωμένους, δημοσιογράφους, καλόγριες και, ακόμη πιο συστηματικά, στους νέους του κινήματος ενάντια στην παγκοσμιοποίηση.
Χίλια διακόσια «μπλόκα» της Αστυνομίας και του Στρατού και δεκάδες πανύψηλα σιδερένια φράγματα είχαν αποκόψει το ιστορικό κέντρο από την πόλη. Το λιμάνι επίσης άδειο με εκατοντάδες οπλισμένους καραμπινιέρι. Την ίδια ώρα διαδηλωτές από όλο τον κόσμο έδινε βροντερό παρών στην Γένοβα, που θύμιζε εκείνο το κάλεσμα της Ανάστασης κάθε Σάββατο βράδυ. Και για τρεις ημέρες η Γένοβα θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Ενενήντα τρεις διαδηλωτές που κοιμόντουσαν στο σχολείο Ντιάζ ξυλοκοπήθηκαν, βασανιστήρια διεπράχθησαν στο στρατόπεδο του Μπολτζανέτο. Η κορύφωση του δράματος ήρθε όταν οι πρώτες εικόνες του διαδηλωτή Κάρλο Τζουλιάνι να κείτεται νεκρός στο έδαφος έγιναν γνωστές.
Ο 23χρονος Τζουλιάνι δέχθηκε σφαίρα στο πρόσωπο την ώρα που προσπαθούσε μέσα στην αναταραχή να αντεπιτεθεί στις αστυνομικές δυνάμεις εκτοξεύοντας έναν πυροσβεστήρα, ενώ αστυνομικό τζιπ πέρασε πάνω από τη σορό του δύο φορές. Ο δολοφόνος του, ο Μάριο Πλακανίκα αθωώθηκε και μετακόμισε στην Καλαβρία, ενώ ακόμα και τώρα η οικογένεια του Τζουλιάνι ζητάει δικαιοσύνη.
Γνωστές εφημερίδες της Ευρώπης όπως η Liberacion έκαναν λόγο για «σύνοδο της ντροπής», ενώ άλλες τόνιζαν πως η Γένοβα αποτέλεσε το μεγαλύτερο γεγονός μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Το σίγουρο είναι ότι ο θάνατος του Κάρλο Τζουλιάνι θα αποτελεί μια μαύρη κηλίδα στην ιστορία της Ιταλίας σημαδεύοντας την ίδια ώρα για πάντα μια ολόκληρη γενιά.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου: Τί είναι η Blue Monday;
- Όταν ο Στέλιος Καζαντζίδης είχε μιλήσει με τα πιο σκληρά λόγια για την Καίτη Γκρέυ: «Μου έκανε μια πολύ άτιμη πράξη» (vid)
- Η Gen Z είδε τη βιογραφία του Μπομπ Ντίλαν, αλλά ταυτίστηκε με την Τζόαν Μπαέζ και την τοξική σχέση που είχαν οι δυο τους