Μυστική αποστολή του διευθυντή της CIA στο Αφγανιστάν και συνάντηση με τον αρχηγό των Ταλιμπάν (vid)

Μυστική αποστολή του διευθυντή της CIA στο Αφγανιστάν και συνάντηση με τον αρχηγό των Ταλιμπάν (vid)
Το περιεχόμενο της συζήτησης φαίνεται πως ήταν η ημερομηνία εκκένωσης του Αφγανιστάν καθώς η 31η Αυγούστου είναι κοντά και δεν φτάνει.

Ο Τζο Μπάιντεν δεχόμενος ολοένα και πιο ισχυρές πιέσεις και με τους Ταλιμπάν να τονίζουν πως η 31η Αυγούστου είναι η «κόκκινη γραμμή» για την εκκένωση από το Αφγανιστάν των ξένων δυνάμεων, αλλιώς θα υπάρξουν κυρώσεις, έστειλε σε μυστική αποστολή τον διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς στο Αφγανιστάν, ώστε να συναντηθεί και να συνομιλήσει με τον αρχηγό των Ταλιμπάν Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη κίνηση και συνάντηση των δύο πλευρών, από τη μέρα που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν.

Από την κίνηση αυτή, εύλογα καταλαβαίνει κάποιος την κρισιμότητα της κατάστασης, με τον Ουίλιαμ Μπερνς, να θεωρείται ως ο πλέον έμπειρος από τους διπλωμάτες.

Η Washington Post, που έφερε στο προσκήνιο το όλο θέμα, δεν κάνει αναφορά για το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο πλευρών, ωστόσο εικάζεται πως μίλησαν για την ημερομηνία εκκένωσης, καθώς η 31η Αυγούστου είναι πολύ κοντά και δεν φτάνει για την πλήρη εκκένωση του Αφγανιστάν από τις ξένες δυνάμεις και τους συμμάχους τους.

 

Οι Ταλιμπάν, από την πλευρά τους έλεγαν πως την 31η Αυγούστου την είχε ορίσει ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν και πως αυτή είναι η «κόκκινη γραμμή», αλλιώς θα υπάρξουν κυρώσεις.