Μενδώνη: «Ίσως ήταν η πρώτη φορά που η Ακρόπολη δεν πλημμύρισε λόγω κακοκαιρίας»
«Ίσως ήταν η πρώτη φορά που η Ακρόπολη δεν πλημμύρισε, με την έννοια να υπάρχουν νερά, τα οποία να ξεχειλίζουν δεξιά και αριστερά ή να πλημμυρίσουν οι εργοταξιακοί οικίσκοι που υπάρχουν πάνω», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κακοκαιρία «Μπάλος» και τις φωτογραφίες από την Ακρόπολη που κυκλοφόρησαν.
«Στην Ακρόπολη τους τελευταίους μήνες γίνεται συστηματικά από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, της Ακροπόλεως δηλαδή, ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο, το οποίο έχει ξεκινήσει, ήδη από το 2020, μέσα στο πλαίσιο της χορηγίας του Ιδρύματος Ωνάση», σημείωσε η υπουργός, συμπληρώνοντας ότι «η καταιγίδα "Μπάλος" έδειξε ότι το αντιπλημμυρικό σύστημα δούλεψε πάρα πολύ καλά» και πως «αυτό που υπήρξε πάνω στην Ακρόπολη ήταν στα φυσικά κοιλώματα των βράχων ή σε κάποια κοιλώματα που φυσικά υπάρχουν πάνω στην Ακρόπολη συγκεντρώθηκε μία μικρή ποσότητα νερού. Από εκεί και πέρα το σύστημα ανταποκρίθηκε πλήρως και έτσι είχαμε μία Ακρόπολη όχι πλημμυρισμένη, και όχι με τα φαινόμενα, τα οποία λίγα χρόνια πριν, ήταν πολύ συχνά σε κάθε μεγάλη βροχόπτωση», υπογράμμισε η κ. Μενδώνη.
Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα και στη σημασία της πρόσφατης απόφασης της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την
Προώθηση της Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσής τους. Η UNESCO ξεκαθαρίζει ότι «το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα είναι μία διακρατική διαφορά […] και όχι ένα θέμα που απασχολεί το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Ακροπόλεως, όπως είναι η πάγια θέση της βρετανικής πλευράς», ενώ «αποδέχεται ότι οι συνθήκες έκθεσης (σ.σ. στην Duvin Gallery του Βρετανικού Μουσείου) είναι προβληματικές, καθώς έχουμε δει όλοι φωτογραφίες που δείχνουν το νερό να μπαίνει μέσα στις συγκεκριμένες αίθουσες», τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός.
Τέλος, όσον αφορά τις εργασίες στο Τατόι, η κ. Μενδώνη επισήμανε ότι «προχωρεί η διαδικασία έτσι όπως πρέπει να προχωρήσει για την αναδάσωση, όχι μόνο του ιστορικού πυρήνα, που είναι το άμεσο ενδιαφέρον του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά του ευρύτερου δάσους, του ευρύτερου κτήματος του Τατοΐου», μια αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος, με το οποίο το ΥΠΠΟΑ συνεργάζεται «προκειμένου να προχωρήσουν σωστά οι διαδικασίες, και νομίζω ότι προχωρούν χωρίς να έχουμε ιδιαίτερες καθυστερήσεις».