Σε ισχύ από αύριο τα νέα υγειονομικά μετρά: Πουθενά χωρίς τεστ οι ανεμβολίαστοι (vid)

Newsroom
Σε ισχύ από αύριο τα νέα υγειονομικά μετρά: Πουθενά χωρίς τεστ οι ανεμβολίαστοι (vid)
Σε εφαρμογή από το Σάββατο (6/11) τα νέα υγειονομικά μέτρα κατά του κορονοϊού.

Νέα μέρα ξημερώνει αύριο (6/11) για όλους τους ανεμβολίαστους πολίτες, οι οποίοι δε θα μπορούν ουσιαστικά να κινηθούν χωρίς πρώτα να έχουν κάνει τεστ.

Μόνο με αρνητικό rapid ή PCR τεστ θα μπορούν να πηγαίνουν σε μεικτούς χώρους εστίασης, καταστήματα λιανεμπορίου, κομμωτήρια, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες.

Με self-test τα παιδιά

Με self-test θα μπορούν να εισέρχονται σε χώρους διασκέδασης, κομμωτήρια και λιανεμπόριο παιδιά και έφηβοι μέχρι 18 ετών.

Ελεύθερη είσοδο οι μη εμβολιασμένοι θα έχουν μόνο σε σουπερμάρκετ, καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία και εκκλησίες.

Μπαράζ ελέγχων

Σαρωτικούς ελέγχους θα πραγματοποιούν μεικτά κλιμάκια σε όλη τη χώρα σε μία προσπάθεια να αναχαιτιστεί η πανδημία. Από αύριο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, δηλαδή 1.900 συνεργεία των 10-15 ατόμων σε όλη τη χώρα, όπως και 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, αλλά και στελέχη της ΔΙΜΕΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης, θα «χτενίζουν» τους κλειστούς χώρους για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ενώ περισσότεροι από 8.000 αστυνομικοί επίσης θα διενεργούν ελέγχους, επιβάλλοντας πρόστιμα στους παραβάτες (πολίτες και καταστηματάρχες).

Αυστηρά πρόστιμα και λουκέτο περιμένει όσους δεν τηρούν τα μέτρα. Θα τηρήσουν πιστά τα μέτρα λένε οι καταστηματάρχες παρόλο που τονίζουν ότι δεν είναι δική τους αρμοδιότητα να ελέγχουν τους πολίτες.

Δύο rapid ή μοριακά τεστ εβδομαδιαίως θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν με δικό τους κόστος οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Στη δημοσιότητα το ΦΕΚ

Στο μεταξύ, το βράδυ της Παρασκευής δόθηκε στη δημοσιότητα το ΦΕΚ με τα νέα περιοριστικά μέτρα που αφορούν τους ανεμβολίαστους και τα οποία τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο και ώρα 06:00. Τα μέτρα θα έχουν ισχύ μέχρι και τις 22 Νοεμβρίου 2021, ώρα 06:00.

Τα μέτρα προστασίας για όλες τις δραστηριότητες:

Χρήση προστατευτικής μάσκας (οδηγίες χρήσης στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.17917/22.3.2021 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας. Για να δείτε τις οδηγίες στην επίσημη ιστοσελίδα πατήστε ΕΔΩ)

  • σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου
  • σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

  • τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων
  • τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.