Το «Χαμένο Σμήνος» στο «Τρίγωνο των Βερμούδων»: «Δεν έχουμε καύσιμα... Πέφτουμε...»! (vid)
Το «Τρίγωνο των Βερμούδων» είναι γνωστό σε όλους για τις μυστηριώδεις εξαφανίσεις πλοίων, ωστόσο σαν σήμερα το 1945, πέντε μαχητικά αεροπλάνα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εξαφανίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των ακτών της Φλώριντα. Η μυστηριώδης εξαφάνιση αυτή δημιούργησε και πάλι έναν θρύλο γύρω από το «Τρίγωνο των Βερμούδων» ή το «Τρίγωνο του Διαβόλου» και η ονομασία ήταν: «Το «Χαμένο Σμήνος»!
Στις 5η Δεκεμβρίου 1945, πέντε βομβαρδιστικά αεροπλάνα του αμερικανικού ναυτικού, με συνολικό πλήρωμα 14 ατόμων, απογειώθηκαν από τη ναυτική βάση του Φορτ Λότερντεϊλ της Φλώριδας. Η «Πτήση 19», όπως ήταν η επίσημη ονομασία της αποστολής, περιελάμβανε ασκήσεις περιπολίας και βομβαρδισμού και σε μια διαδρομή, που σχεδόν συμπίπτει με αυτή που αργότερα ονομάστηκε «Τρίγωνο των Βερμούδων»: Στο Μαϊάμι το Πουέρτο Ρίκο τις Μπαχάμες.
Όλα κυλούσαν ομαλά, μέχρι που ο υποπλοίαρχος Ρόμπερτ Κοξ, που ηγείτο ενός άλλου σμήνους με παρόμοια αποστολή, άκουσε από τον ασύρματο ότι η «Πτήση 19» αντιμετώπιζε πρόβλημα. Ο επικεφαλής του σμήνους ήταν ο υποπλοίαρχος Τσαρλς Τέιλορ τον πληροφόρησε ότι και οι δύο πυξίδες του ήταν εκτός λειτουργίας και αντιμετώπιζε πρόβλημα προσανατολισμού: «Ψάχνω να βρω το αεροδρόμιο και δεν μπορώ» ακούστηκε να λέει ενώ λίγο αργότερα ακούστηκε να λέει για τελευταία φορά: «Δεν έχουμε καύσιμα. Πέφτουμε».
Αμέσως στήθηκε μια γιγαντιαία επιχείρηση έρευνας που κράτησε έως τις 10 Δεκεμβρίου, αλλά χωρίς το παραμικρό αποτέλεσμα. Και τα πέντε αεροπλάνα είχαν εξαφανιστεί ενώ ένα υδροπλάνο διάσωσης εξερράγη στο αέρα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 13 επιβαίνοντες.
Σύμφωνα με το πόρισμα του Ναυτικού, οι ευθύνες βάρυναν τον επικεφαλής της «Πτήσης 19» υποπλοίαρχο Τέιλορ, ο οποίος έχασε τον προσανατολισμό του, με συνέπεια όλο το σμήνος να καταλήξει στα βαθιά νερά του Ατλαντικού, ελλείψει καυσίμων. Μάλιστα, κάποιοι από τους εκπαιδευόμενους πιλότους φαίνεται να του είχαν υποδείξει τη σωστή πορεία, αλλά δεν θέλησαν να επιμείνουν, λόγω της στρατιωτικής πειθαρχίας και της μεγάλης εμπειρίας του αρχηγού τους. Επιπρόσθετα, ο Τέιλορ αρνήθηκε να αλλάξει τη συχνότητα του ασυρμάτου του στο κανάλι έκτακτης ανάγκης, επειδή ήταν ελαττωματικός και πίστευε ότι θα έχανε την επαφή του με τα αεροπλάνα του σμήνους.
Ο συγγραφέας Άλεν Έκερτ με το άρθρο του «Η Χαμένη Πτήση» στο περιοδικό «American Legion» αναφέρθηκε στο συμβάν του 1945 και παρουσίασε μια συνομιλία του Τέιλορ με τον Πύργο Ελέγχου: «Μπήκαμε σε λευκά νερά, τίποτα δεν φαίνεται σωστό. Δεν ξέρουμε που είμαστε. Τα νερά είναι πράσινα, όχι λευκά» και παραθέτει μια άποψη που ακούστηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας, ότι «τα αεροπλάνα πέταξαν στον Άρη».