Η αλήθεια για το ποιος εφηύρε τελικά το τηλέφωνο

Newsroom
Η αλήθεια για το ποιος εφηύρε τελικά το τηλέφωνο
Ο ιταλικής καταγωγής Αντόνιο Μεούτσι, λένε κάποιοι ιστορικοί, πως ανακάλυψε το τηλέφωνο και ο Γκράχαμ Μπελ του έκλεψε την πατέντα. Είναι έτσι όμως;

Όλοι γνωρίζουμε καλά ότι ο Τόμας Έντισον στην πραγματικότητα δεν εφηύρε τη λάμπα και ότι ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ χρησιμοποίησε τον κώδικα που έγινε το Facebook από τους συμμαθητές του στο Χάρβαρντ το 2004. Άσχετα αν στην… ιστορία έχουν περάσει τα ακριβώς ανάποδα. Έχουμε ακόμη μία τέτοια περίπτωση; Μήπως ο τύπος που νόμιζες ότι εφηύρε το τηλέφωνο, στην πραγματικότητα δεν το έκανε αυτός; Φυσικά μιλάμε για τον Γκράχαμ Μπελ.

Αυτό υποστηρίζουν ορισμένοι ιστορικοί και η ιταλοαμερικανική κοινότητα. Την αλήθεια (τους) μάλιστα ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο με ψήφισμα το 2002, αναγνωρίζοντας έτσι τη ζωή και τα επιτεύγματα του Αντόνιο Μεούτσι (Antonio Meucci). Ενός ιταλικής καταγωγής εφευρέτη του οποίου το "teletrofono" πιθανότατα έδωσε στον Γκράχαμ Μπελ την ιδέα για την εφεύρεση.

2

Σύμφωνα με την Guardian, αυτή η ενέργεια (από το αμερικάνικο κογκρέσο) απέδειξε ότι ο Μπελ «έκλεψε» την εφεύρεση του Μεούτσι και την πέρασε ως δική του… χωρίς να έχει κάνει τίποτα.

 

Τι υποστηρίζουν; Πως ο Μεούτσι είχε υποβάλει αίτηση γι αυτό που ονομαζόταν «προειδοποίηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας», μια απαρχαιωμένη αίτηση αδειοδότησης που επέτρεπε σε έναν εφευρέτη, να συγκεντρώσει τα απαραίτητα για να καταθέσει μια πλήρη πατέντα στο μέλλον. Η προειδοποίηση για το «δίπλωμα ευρεσιτεχνίας» διήρκεσε όμως έναν χρόνο πριν ανανεωθεί και η ευκαιρία «άνοιξε» για τον Μπελ το 1874. Ο Μπελ πρόλαβε και κατοχύρωσε πρώτος το τηλέφωνο με «δίπλωμα ευρεσιτεχνίας» μερικά χρόνια αργότερα, ωστόσο κάποιοι ιστορικοί λένε πως ουσιαστικά δεν έκανε τίποτα αλλά πήρε όλα τα εύσημα. Είναι έτσι όμως;

2

Πρώτον, όπως επισημαίνει η Thought Co., για να είχε «κλέψει» ο Μπελ την ιδέα για το τηλέφωνο από τον Μεούτσι, θα έπρεπε ακόμα να εφεύρει μια… ολόκληρη βιβλιοθήκη παραποιημένων σημειώσεων και επιστολών για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του, ότι αυτός είχε σχεδιάσει το τηλέφωνο. Θα χρειαζόταν πολύ έξτρα δουλειά για έναν απλό «κλέφτη» και μάλιστα δουλειά που έπρεπε να γνωρίζει καλά.

Επιπλέον, ο Μεούτσι ήταν πράγματι κάτοικος με χαμηλό εισόδημα στο Staten Island, οπότε το να λέμε ότι ο Μπελ απλά έφυγε με τη λαμπρή ιδέα ενός φτωχού μετανάστη είναι προφανώς ψευδές. Ο Μεούτσι μάλιστα δεν ήταν ο μόνος που κατηγόρησε τον Μπελ για κλοπή ιδεών…

2

Ο εφευρέτης Ελίσα Γκρέι είχε επίσης αξιώσεις για την εφεύρεση του τηλεφώνου. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, καμία από τις περισσότερες από 600 αγωγές που ασκήθηκαν κατά του Μπελ σχετικά με την προέλευση του τηλεφώνου, δεν επιβεβαίωσε ότι οποιοσδήποτε άλλος εκτός από τον Μπελ βρισκόταν πίσω από τη συσκευή επικοινωνίας που άλλαξε για πάντα τον κόσμο.