Επιχείρηση Χρυσόμαλλο Δέρας: Η αποστολή για τον απεγκλωβισμό 2.000 Ελλήνων από το Σοχούμι (vid)
Το μήλο κάτω από τη μηλιά- λένε- θα πέσει, αλλά στην περίπτωση του Βασίλη Ντερτιλή δεν ίσχυσε. Όχι, δεν είναι συνωνυμία. Ήταν ο γιος του σκληρού και αμετανόητου χουντικού Νικόλαου Ντερτιλή, ο οποίος προτίμησε να μείνει μέχρι το τέλος της ζωής του στη φυλακή, παρά να ζητήσει «χάρη» από τη Δημοκρατία. Το «τέλος» μάλιστα, επισπεύστηκε εν πολλοίς από τον θάνατο του γιου του, Βασίλη.
Σε αντίθεση με τον πατέρα του, ο οποίος προτίμησε να μην παραστεί στην κηδεία του γιου του στην Αυστρία, από το να ζητήσει άδεια από τη Δημοκρατία, ο Βασίλης ήταν βαθιά Δημοκράτης. Δεν απαρνήθηκε τον πατέρα του, δεν διέκοψε τις σχέσεις μαζί του, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ακολούθησε τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Έγινε στρατιωτικός κι αυτός, ήταν αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά προς όφελος της πατρίδας του και όχι στρατιωτικών που ονειρεύονταν εξουσία και κατάλυση της Δημοκρατίας σαν τον πατέρα του.
Ο Βασίλης Ντερτιλής είχε αποδείξει την πίστη του στην πατρίδα, τη Δημοκρατία και τον συνάνθρωπο. Έχοντας αποφοιτήσει από τη σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1967 και με σταδιοδρομία, όχι μόνο στο Πολεμικό Ναυτικό αλλά και στις Ειδικές Δυνάμεις, ηγήθηκε σε πολλές ειδικές αποστολές, όπως αυτή με την κωδική ονομασία «Χρυσόμαλλο Δέρας». Μία αποστολής Ελλήνων βατραχανθρώπων για την εκκένωση 2000 ομογενών από το Σοχούμι.
Μάλιστα είχε την πολιτική κάλυψη και εποπτεία της τότε υφυπουργού Εξωτερικών Βιργινίας Τσουδερού, αναλαμβάνοντας να διαλέξει αυτός τους άνδρες που θα συμμετείχαν, ενώ όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς η αποστολή αυτή μόνο εύκολη δεν ήταν.
Τα προβλήματα ξεκίνησαν πριν καν φύγει από την Αθήνα, καθώς την ώρα που περίμενε να απογειωθεί το αεροπλάνο της Ολυμπιακής που θα τον μετέφερε στην Γεωργία, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους ενημερώνει ότι θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στην πτήση λόγω στάσης εργασίας των ελεγκτών. Αμέσως σηκώθηκε από την θέση του και ζήτησε από την κυβερνήτη να επικοινωνήσει με το Υπουργείο Εξωτερικό, το οποίο κατάφερε να... πείσει το συνδικαλιστικό όργανο των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας να κάνει μία εξαίρεση.
Κάτι που έγινε, με το αεροσκάφος να απογειώνεται σύντομα και τους υπόλοιπους επιβάτες, οι οποίοι δεν γνώριζαν ποιον είχαν δίπλα τους, να μην μπορούν να πιστέψουν τι είχε συμβεί.
Όταν έφτασε στο Σοχούμι, ήδη από τις συγκρούσεις Γεωργιανών και Αμπχάζιων είχαν χάσει τη ζωή τους ήδη 200 ομογενείς! Όπως αναφέρει το militaire.gr, με τη βοήθεια πολιτικών υπαλλήλων είχε οργανωθεί η συγκέντρωση των στοιχείων για τη διανομή διαβατηρίων μιας χρήσεως (της πρώην ΕΣΣΔ) για την εκκένωση των ελληνικών χωριών από την ορεινή Αμπχαζία.
Ξημέρωμα 15 Αυγούστου ο Ντερτιλής και οι άνδρες του είχαν έτοιμους όχι μόνο τους 2000 ομογενείς για επιβίβαση σε ελληνικό επιβατηγό πλοίο που ανέμενε έξω από το λιμάνι. Ο Ντερτιλής είχε εξασφαλίσει την ανοχή για να μην πούμε την προστασία ενός ρωσικού συντάγματος, που πολιορκούσε με τις αποσχιστικές δυνάμεις την πόλη του Σοχούμι.
Παρόλα αυτά μάχες γίνονταν. Στο πλοίο υπήρχε και ομάδα αλεξιπτωτιστών που παρίσταναν το πλήρωμα.
Οι ομογενείς επιβιβάστηκαν κλείνοντας οριστικά μια ιστορία 3.000 χρόνων της παρουσίας των Ελλήνων στην περιοχή.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Το κόλπο του αιώνα: Πώς το «τέρας της Wall Street» εξαπάτησε τους σταρ του Χόλιγουντ αποσπώντας 64 δισ. δολάρια (vid)
- Ένας τύπος στο Reddit εξήγησε την ιστορία και τον συμβολισμό πίσω από τον διάσημο ριγέ στύλο που είναι έξω από κάθε κουρείο
- Ιστορική στιγμή: Βρέθηκε η τοποθεσία της μάχης του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Γρανικό