Οι «Ερυθρές Ταξιαρχίες» γάζωσαν με 91 σφαίρες τη συνοδεία πρώην πρωθυπουργού και τον εκτέλεσαν με 10

Newsroom
Οι «Ερυθρές Ταξιαρχίες» γάζωσαν με 91 σφαίρες τη συνοδεία πρώην πρωθυπουργού και τον εκτέλεσαν με 10
Σαν σήμερα το 1978 οι «Ερυθρές Ταξιαρχίες» απήγαγαν τον Άλντο Μόρο και τον κράτησαν 55 μέρες όμηρο. Ο Μόρο βρέθηκε νεκρός στο πορτμπαγκάζ ενός Renault έχοντας εκτελεστεί με 10 σφαίρες.

Η ιστορία θα μπορούσε να μοιάζει με κινηματογραφικό σενάριο. Μόνο που για τον ίδιο τον Άλντο Μόρο, την οικογένειά του, αλλά και την πάνοπλη συνοδεία του, ήταν δυστυχώς… η σκληρή πραγματικότητα.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, το πρωινό (09:00 π.μ.) της 16ης Μαρτίου 1978, πήγαινε να συζητήσει την πρόταση για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον Τζούλιο Αντρεότι, με τη συμμετοχή για πρώτη φορά στην ιταλική ιστορία και των κομμουνιστών.

2

Ξαφνικά, δύο αυτοκίνητα- μετά το σήμα της Ρίτα Αλγκρανάτι-έκλεισαν τον δρόμο στο αυτοκίνητο του Άλντο Μόρο. Από τους γύρω δρόμους πετάχτηκαν οπλισμένοι άντρες μέλη των «Ερυθρών Ταξιαρχιών», ντυμένοι μάλιστα με φόρμες της αεροπορικής εταιρείας Alitalia και ξεκίνησαν να «γαζώνουν» τη φρουρά του Μόρο: 91 σφαίρες δέχτηκαν οι σωματοφύλακες του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού. Ο ίδιος όμως δεν είχε ούτε γρατζουνιά.

 

Δεν τον ήθελαν νεκρό. Τουλάχιστον εκείνη την ώρα.

Μέσα σε τρία λεπτά, τον είχαν απαγάγει. Τον έβαλαν σε ένα αυτοκίνητο και εξαφανίστηκαν. Ο Άλντο Μόρο κρατήθηκε όμηρος από τις «Ερυθρές Ταξιαρχίες» για 55 ημέρες, οι οποίες ζητούσαν την απελευθέρωση 13 φυλακισμένων συντρόφων τους για να απελευθερώσουν τον Μόρο, ωστόσο είχαν πει πως θα τον περνούσαν και από «λαϊκό δικαστήριο».

Αυτές τις 55 μέρες, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός ήταν κλεισμένος σε ένα σπίτι που είχε αγοράσει η οργάνωση στο όνομα της Άννα Λάουρα Μπραγκέτι. Είχε προσχωρήσει στην οργάνωση ένα χρόνο πριν και αυτή ήταν που τον περιποιούταν.

2

Όπως αναφέρει στο βιβλίο της «Άλντο Μόρο: Η ομηρία», του σέρβιρε το φαγητό σε δίσκο με τραπεζομάντιλο και αγοράζοντας τα αγαπημένα του μπισκότα για πρωινό. Φυσικά, πήγαινε κανονικά στη δουλειά της κάθε πρωί, για να μην δημιουργήσει ερωτήματα και υποψίες.

Οι «Ερυθρές Ταξιαρχίες» είχαν επιτρέψει στον Μόρο να στέλνει ιδιόχειρες επιστολές σε πολιτικούς και κομματικά στελέχη, στον Πάπα αλλά και τα μέλη της οικογένειάς του. Η ιταλική κυβέρνηση όμως δεν έμπαινε σε διαπραγματεύσεις με τις «Ερυθρές Ταξιαρχίες».

2

«Η απόφαση να σκοτώσουμε τον Άλντο Μόρο δεν πάρθηκε μόνο από το εκτελεστικό γραφείο, αλλά από ολόκληρη την οργάνωση» έχει γράψει στο βιβλίο της η Άννα Λάουρα Μπραγκέτι: «Κατά τη γνώμη μου δεν είναι υπεύθυνος μιας πολιτικής δολοφονίας μόνο αυτός που πάτησε τη σκανδάλη, μα και εκείνοι που συνεργάστηκαν, ενέκριναν, οργάνωσαν, αποφάσισαν. Θεωρώ τον εαυτό μου υπεύθυνο για τον θάνατο του Άλντο Μόρο αν και δεν τον σκότωσα εγώ, αν και ήμουν αντίθετη με την εκτέλεσή του».

2

Οι «Ερυθρές Ταξιαρχίες» στις 9 Μαΐου του 1978, ο Μόρο βρέθηκε νεκρός στο πορτμπαγκάζ ενός Renault έχοντας εκτελεστεί με 10 σφαίρες.

Με πληροφορίες από τη mixanitouxronou