To «Φάντασμα της Μάλτας» ήταν Έλληνας: Κατέρριψε 19 ναζιστικά αεροπλάνα, σχεδίαζε σβάστικες για κάθε ένα
- Δεν τον δέχτηκαν γιατί δεν ήταν Βρετανός
- Για κάθε 4 συμμαχικά αεροσκάφη ισοδυναμούσαν… 150 μαχητικά
- Μία σβάστικα για κάθε κατάρριψη
- Η δική του κατάρριψη στην Ολλανδία
- Η τελευταία αποστολή στο αρχηγείο της Γκεστάπο
- Η αποστράτευση και η αυτοκτονία
Την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα προσπαθεί να καταλάβει αν το περιβόητο «φάντασμα του Κιέβου» - που καταρρίπτει το ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος πίσω από το άλλο- είναι υπαρκτό πρόσωπο ή ένα μύθευμα για να τονωθεί το ηθικό των Ουκρανών, άγνωστος προς εμάς -αλλά πέρα για πέρα υπαρκτό και αληθινό πρόσωπο, είναι το «φάντασμα της Μάλτας». Θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε (και) έτσι τον Ιωάννη Αγοραστό Πλαγή, ίσως τον κορυφαίο πιλότο που έλαβε μέρος στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, καταρρίπτωντας 19 (επιβεβαιωμένα) γερμανικά ναζιστικά αεροπλάνα και αναχαιτίζοντας τα τριπλάσια! Σαν σήμερα μάλιστα έλαβε μέρος στην τελευταία του αποστολή που είχε στόχο την καταστροφή του αρχηγείου της Γκεστάπο.
Δεν τον δέχτηκαν γιατί δεν ήταν Βρετανός
Ο Ιωάννης Αγοραστός Πλαγής, ήταν τέκνο Ελλήνων χριστιανών ορθόδοξων που είχαν μεταναστεύσει από τη Λήμνο στην Ζιμπάμπουε. Τότε βέβαια λεγόταν Ροδεσία και ήταν αποικία των Βρετανών. Από τα 20 χρόνια του κιόλας θέλησε να ενταχθεί στην RAF, για να πολεμήσει τους Ναζί στο πλευρό των «Συμμάχων», με την Ελλάδα τότε να έχει μπει στον πόλεμο, ωστόσο δεν τον δέχτηκαν γιατί δεν ήταν Βρετανός υπήκοος. Παρ΄όλα αυτά, ξεκίνησε την εκπαίδευσή του ως πιλότος στην Ροδεσία.
Για κάθε 4 συμμαχικά αεροσκάφη ισοδυναμούσαν… 150 μαχητικά
Το 1942 ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του και μετατέθηκε στη Βρετανία με τον βαθμό του Επισμηνία και τον ίδιο χρόνο πήγε στη Μάλτα, η οποία δεχόταν απανωτές επιθέσεις από τα ναζιστικά (γερμανικά) και φασιστικά (ιταλικά) αεροσκάφη. Η κατάσταση όμως ήταν πολύ δύσκολη. Η Βρετανική Βασιλική Αεροπορία (RAF) μετρούσε 300 αεροσκάφη, αλλά τα ναζιστικά ήταν πολλαπλάσια. Για να καταλάβετε την αναλογία, για κάθε τέσσερα διωκτικά συμμαχικά αεροπλάνα ισοδυναμούσαν περίπου 150 βομβαρδιστικά και μαχητικά εχθρικά
αεροσκάφη.
Ο Ιωάννης Αγοραστός Πλαγής, την 1η Απριλίου το 1943 μαζί με τέσσερα αεροπλάνα τύπου «Spitfire Mk Vb», κατάφερε να αναχαιτίσει ένα σμήνος του «Άξονα». Όπου «σμήνος»… 260 μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη. Το τεράστιο αυτό κατόρθωμα του έδωσε το παράσημο του «Διακεκριμένου Σταυρού Πτήσεων» και την προαγωγή σε Υποσμηναγό.
Δύο μήνες αργότερα συνέχισε να την αποτελεσματική αποστολή του, «χτίζοντας» άθελά του, τον «μύθο» του, καθώς κατέρριψε άλλα δύο αεροσκάφη και αναχαίτισε περίπου 40 γερμανικά βομβαρδιστικά. Όσο έμεινε στην Μάλτα, κατέρριψε συνολικά 13 ναζιστικά αεροσκάφη.
Μία σβάστικα για κάθε κατάρριψη
Για κάθε κατάρριψη που έκανε μάλιστα, σχεδίαζε μία σβάστικα στο πλαϊνό και εμπρόσθιο μέρος του αεροσκάφους του, κάτω από το όνομα «KAY», που σήμαινε «Καίτη». Ήταν το όνομα της αδερφής του.
Πριν αποχωρήσει από τη Μάλτα για την Αγγλία, καθώς είχε εξουθενωθεί ψυχολογικά και αποδυναμωθεί σωματικά, οι Έλληνες κάτοικοι του νησιού του χάρισαν μια τιμητική πλακέτα.
Η δική του κατάρριψη στην Ολλανδία
Μετά την απαραίτητη περίοδο ξεκούρασης, ο Ιωάννης Αγοραστός Πλαγής επέστρεψε στις πτήσεις και στις πολεμικές επιχειρήσεις, ως διοικητής μάλιστα της «Μοίρας 64», πετυχαίνοντας άλλες δύο καταρρίψεις. Τον Σεπτέμβριο του 1944, ενώ πετούσε πάνω από την Ολλανδία, κατά την διάρκεια της μάχης του Άρνεμ, το αεροσκάφος του καταρρίφθηκε, ωστόσο ο έμπειρος πιλότος κατάφερε να επιζήσει, αφού την κατάλληλη στιγμή εγκατέλειψε το αεροπλάνο. Βραβεύτηκε για την τόλμη του και την προσφορά του από Ολλανδική Κυβέρνηση.
Η τελευταία αποστολή στο αρχηγείο της Γκεστάπο
Στις 17 Μαρτίου (σαν σήμερα) το 1945, πήρε μέρος η τελευταία πολεμική επιχείρηση που συμμετείχε σε μια ειδική αποστολή να καταστρέψουν το αρχηγείο της Γκεστάπο στην Κοπεγχάγη
Η αποστράτευση και η αυτοκτονία
Με το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ιωάννης Αγοραστός επέστρεψε στην Ροδεστία, ωστόσο επέστρεψε στην Αγγλία δύο χρόνια αργότερα, για να διοικήσει μια μοίρα τζετ «Gloster Meteor». Το 1948, σε ηλικία 29 ετών αποστρατεύτηκε και επέστρεψε οριστικά στη Ροδεσία, ανοίγοντας μία οικογενειακή επιχείρηση στο Χάρτλεϋ. Έκανε οικογένεια, απέκτησε τέσσερα παιδιά, ωστόσο το 1974 αυτοκτόνησε για λόγους που δεν έγιναν ποτέ γνωστοί.
Με πληροφορίες από τη mixanitouxronou
Photo Credits: ptisidiastima