Ο μεγιστάνας του Gucci δολοφονήθηκε από τη «Μαύρη Χήρα»: Η λέξη «paradeisos» που την πρόδωσε (vid)
Όταν ο πατέρας του Ροντόλφο, τού είχε θέσει το δίλημμα «ή τον Οίκο μόδας ή αυτή τη γυναίκα», ο Μαουρίτσιο Γκούτσι, είχε επιλέξει την Πατρίτσια Ρετζιάνι. Το 1972 μάλιστα την παντρεύτηκε, παρά το γεγονός ότι όλοι του έλεγαν πως δεν τον αγαπούσε πραγματικά και ότι είχε βάλει στο μάτι την περιουσία που είχε δημιουργήσει ο παππούς του Γκούτσιο και αύξησε ο πατέρας του Ροντόλφο με τον θείο του Άλντο. Η κατάληξή του όμως ήταν, σαν σήμερα, το 1995 να δεχθεί τρεις σφαίρες από αυτή τη γυναίκα, τη «Μαύρη Χήρα» όπως την αποκάλεσαν, η οποία φοβήθηκε ότι θα έχανε τα πάντα από τα πλούτη του συζύγου της.
Ο Μαουρίτσιο, μέχρι και τη γέννηση της πρώτης κόρης του, είχε αποτραβηχτεί από την οικογένεια και την πλουσιοπάροχη επιχείρηση που είχε γίνει παγκόσμια, είχε έδρα τη Νέα Υόρκη και δεν απευθυνόταν μόνο στην υψηλή κοινωνία. Κατορθώματα του πατέρα και του θείου του αυτά. Η γυναίκα του Πατρίτσια τον έπεισε να τα βρει με τον πατέρα του, ώστε να γνωρίσει το εγγόνι του. Έτσι και έγινε…
Έδειξε στον πατέρα του Ροντόλφο, ότι ήθελε να γίνουν ξανά οικογένεια αλλά και ότι ήθελε να επιστρέψει και στην επιχείρηση Gucci. Ο Ροντόλφο συγχώρησε το γιο του και τον ενέταξε στο διοικητικό σχήμα της εταιρείας. Βέβαια, τα υπόλοιπα μέλη της ηγεσίας και της οικογένειας δεν τον δέχθηκαν πίσω, τόσο εύκολα. Ο Μαουρίτσιο από την άλλη, ήταν πολύ ανταγωνιστικός με το θείο και τα ξαδέρφια του, οι οποίοι συνολικά είχαν στην κατοχή τους το 50% της εταιρείας.
Η διαμάχη μεταξύ τους γρήγορα μεγάλωσε και ο Μαουρίτσιο έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τον θείο του Άλντο, λέγοντας ότι έκλεβε λεφτά από την επιχείρηση. Απρόσμενο ίσως «σύμμαχο» στις κατηγορίες που εξαπέλυσε, βρήκε στο πρόσωπο του ξαδέρφου του Πάολο, ο οποίος έτρεφε μία ασυνήθιστη αντιπάθεια ως και μίσος για τον πατέρα του.
Οι δυο τους βρήκαν και συνέλλεξαν στοιχεία που αποδείκνυαν τα όσα κατήγγειλαν για τον Άλντο Γκούτσι, ο οποίος δεν γλίτωσε τη φυλακή παρά τους κορυφαίους δικηγόρους που έβαλε. Αυτό όμως δεν αρκούσε για τον Μαουρίτσιο. Στόχος του πραγματικός ήταν να τους βγάλει όλους από τους εταιρεία και να γίνει αυτός ο μόνος «παίκτης» στον Οίκο Gucci.
Ο θάνατος του πατέρα του (το 1983) διευκόλυνε το στόχο του. Μην χάνοντας χρόνο, ήρθε σε επαφή με Άραβες επενδυτές, οι οποίοι ανέλαβαν να πείσουν τα τρία ξαδέρφια του να πουλήσουν τα μερίδιά τους. Πρώτος ενέδωσε ο Πάολο και σε σύντομο χρονικό διάστημα ακολούθησαν και οι άλλοι δύο. Ο μόνος που είχε μείνει στο διοικητικό συμβούλιο κατέχοντας ένα πολύ μικρό ποσοστό της εταιρείας, ήταν ο θείος του Άλντο. Μετά από λίγο καιρό βέβαια πούλησε το ποσοστό του και λίγο αργότερα «έφυγε» από τη ζωή.
Τα πράγματα στο σπίτι με τη σύζυγό του Πατρίτσια βέβαια, ήταν αντιστρόφως ανάλογα με τα οικονομικά του. Το 1984, ο 36χρονος Μαουρίτσιο έφυγε από το σπίτι, εγκαταλείποντας τη γυναίκα και τις δυο του κόρες. Αν και δεν είχαν χωρίσει με διαζύγιο, ο Μαουρίτσιο έδινε στην Πατρίτσια περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια το μήνα τύπου διατροφής
Αυτή η διατροφή βέβαια σταδιακά μειωνόταν, καθώς τα πράγματα στον Οίκο δεν πήγαιναν όπως περίμενε και η Πατρίτσια που είχε μάθει σε μια πολυτελέστατη ζωή, δυσφορούσε και τον «ενοχλούσε» συνεχώς για τα λεφτά.
Έκανε προσπάθειες για να τα ξαναβρούν και για να τον πείσει να ξαναγυρίσει στο σπίτι, ωστόσο αυτός την έδιωχνε. Είδε και αποείδε και εκείνη έφτασε στο σημείο να επισκεφτεί μέντιουμ, «μάγισσες» και χαρτορίχτρες ώστε να «κερδίσει» πίσω τον άντρα της.
Δεν κατάφερε τίποτα, ενώ η χαριστική βολή για την ίδια ήρθε το 1994, όταν έμαθε ότι ο Μαουρίτσιο είχε αποφασίσει να πουλήσει το μερίδιο του στην εταιρεία Gucci αλλά και ότι κινούσε τις διαδικασίες για την έκδοση διαζυγίου. Παράλληλα, πληροφορήθηκε την ύπαρξη μιας άλλης γυναίκας, την οποία ο 45χρονος σκόπευε να παντρευτεί.
Η Πατρίτσια έχασε τη γη κάτω από τα πόδια της, καθώς είχε συνειδητοποιήσει πως αν χώριζαν και ο Μαουρίτσιο έκανε άλλη οικογένεια, οι κόρες της δεν θα ήταν οι μοναδικές κληρονόμοι της περιουσίας.
Με τη βοήθεια του μέντιουμ Τζιουσεπίνα Αουριέμα, προσέλαβε δύο επαγγελματίες δολοφόνους. Έτσι λοιπόν στις 27 Μαρτίου του 1995 στις 8:30 το πρωί ο Μαουρίτσιο ενώ κατευθυνόταν στο γραφείο του στο Μιλάνο, καθώς χαιρετούσε τον φρουρό, δέχθηκε δύο σφαίρες στην πλάτη και μία στο κεφάλι.
Για δύο χρόνια οι έρευνες της αστυνομίας δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα για τον φόνο του Μαουρίτσιο Γκούτσι, ωστόσο ένας άντρας που ήξερε τον έναν εκ των δύο φυσικών δολοφόνων ήρθε σε επαφή με τις αρχές και τους είπε όλα όσα γνώριζε.
Οι ενδείξεις που είχαν για την Πατρίτσια Ρετζιάνι ήταν πολλές, αλλά ήθελαν και αποδείξεις. Η πρώην σύζυγος του Μαουρίτσιο ήταν η μοναδική που επωφελούνταν τη δεδομένη στιγμή από το θάνατό του. Ψάχνοντας στο ημερολόγιο της όμως, βρήκαν ύποπτες καταχωρήσεις και στη σελίδα με την ημέρα της δολοφονίας του Γκούτσι, η Πατρίτσια είχε γράψει μία ελληνική λέξη με κεφαλαία γράμματα: “PARADEISOS”.
Όταν βρέθηκαν οι δύο δολοφόνοι, έγινε από τις αστυνομικές αρχές η σύνδεση των εκτελεστών, της Πατρίτσια αλλά και του μέντιουμ και οδηγήθηκαν σε δίκη. Η Πατρίτσια μέχρι τότε έπαιζε τον ρόλο της τεθλιμμένης συζύγου που έδινε συνεντεύξεις στην τηλεόραση και εμφανιζόταν να κλαίει γοερά στην κηδεία, κερδίζοντας το προσωνύμιο «Μαύρη Χήρα».
Το δικαστήριο της επέβαλε 29 χρόνια, ωστόσο μεταφέρθηκε σε φυλακές πολυτελείας όπου είχε ιδιωτικό κελί, ηλεκτρονικές συσκευές, συχνές επισκέψεις και άριστη μεταχείριση. Στην πρώτη έφεση μάλιστα η ποινή της μειώθηκε σε 26 χρόνια. Το 2011 οι κόρες της πέτυχαν να αφεθεί ελεύθερη (μετά από 13 χρόνια κράτησης) υπό τον όρο ότι θα έκανε κοινωνική εργασία, αλλά η απάντηση της Πατρίτσια ήταν αποστομωτική: «Δεν έχω δουλέψει ποτέ στη ζωή μου και δε σκοπεύω να ξεκινήσω τώρα».
Έμεινε ακόμα πέντε χρόνια στη φυλακή και το 2016 αποφυλακίστηκε.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Η μεγαλύτερη τηλεόραση που κατασκευάστηκε ποτέ στον κόσμο ζυγίζει πάνω από 180 κιλά και χρειάζεται 6 άτομα για να μετακινηθεί (vid)
- Η Αριστερά και οι ελληνικές εθνικές διεκδικήσεις (1944-1946)
- Ο απόρρητος φάκελος του Στέλιου Καζαντζίδη στην Ασφάλεια: Το στίγμα του κομμουνιστή και η κατηγορία για χρήση χασίς