Ειδικός εξηγεί γιατί η θερινή ώρα είναι ανθυγιεινή και επικίνδυνη
Ένας ειδικός αποκάλυψε γιατί η αλλαγή των ρολογιών δύο φορές τον χρόνο μπορεί να βλάψει την ψυχική υγεία και να κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς σε ασθένειες. Η θερινή περίοδος τελείωσε για τους Αυστραλούς το περασμένο Σαββατοκύριακο και ενώ ορισμένοι μπορεί να απολαμβάνουν την αλλαγή, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Monash, Σιν Κέιν εξήγησε πως αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
«Σίγουρα θα έλεγα ότι είναι κακό και επικίνδυνο. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η μετάβαση στην θερινή ώρα θα προκαλέσει τον θάνατο. Δεν υπάρχει τέτοιο επίπεδο κινδύνου, αλλά μιλάμε για ανθυγιεινή κατάσταση που γενικά δεν χρειάζεται, καθώς αυτές οι μικρές αλλαγές, αυτές οι μικρές ευπάθειες αθροίζονται», ανέφερε ο καθηγητής.
Ο κ.Κέιν ανέφερε ότι οι ευπάθειες αυτές οφείλονται στη διακοπή που συμβαίνει με τους κιρκάδιους ρυθμούς, επηρεάζοντας τον κύκλο του ύπνου μας. Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι μια οποιαδήποτε βιολογική διαδικασία που παρουσιάζει ενδογενή περιοδική μεταβολή στη διάρκεια ενός 24ώρου.
«Πρώτον θα δείτε περισσότερες ασθένειες, περισσότερες χρόνιες ασθένειες, περισσότερα προβλήματα ύπνου, περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας. Είναι σαν να έχεις λίγο jet lag καθημερινά», συνέχισε ο καθηγητής.
Ενώ οι περισσότεροι Αυστραλοί μπορεί να έχουν αισθανθεί τον αντίκτυπο της αλλαγής του δείκτη του ρολογιού, το Κουίνσλαντ και η Δυτική Αυστραλία δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει τη θερινή ώρα. Καθώς η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε πρόσφατα τον Νόμο για την Προστασία από τον Ήλιο, η ζήτηση να γίνει μόνιμη η θερινή ώρα στην Αυστραλία έχει αυξηθεί.