Άρση μέτρων: Τι αλλάζει από σήμερα (1/5)

Newsroom
Άρση μέτρων: Τι αλλάζει από σήμερα (1/5)
Τι ισχύει μετά και τη νέα χαλάρωση των μέτρων, που αποφάσισε η κυβέρνηση εν όψει του καλοκαιριού. Θα επαναξιολογηθούν τον Σεπτέμβρη.

Από σήμερα (1/5) ξεκινάει η άρση των μέτρων για τον κορονοϊό, καθώς χαλαρώνουν κι άλλο και καταργείται η επίδειξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, για την πρόσβαση σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Συγκεκριμένα τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και οι ανεμβολίαστοι εισέρχονται ελεύθερα σε καταστήματα εστίασης, διασκέδασης και εμπορικά κέντρα.

Τι ισχύει από σήμερα:

  • Αναστολή covid pass. Από σήμερα αίρεται η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους, κλειστούς και ανοιχτούς. Ετσι, η πρόσβαση σε χώρους εστίασης και σε εμπορικά καταστήματα θα γίνεται χωρίς την επίδειξη πιστοποιητικό. Επίσης επανέρχεται η χωρητικότητας στο 100%.
  • Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας. Επιπλέον από σήμερα, οι ταξιδιώτες δεν υποχρεούνται στην επίδειξη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο στη χώρα.
  • Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, υποχρεούνται σε ένα ράπιντ τέστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) , με εξαίρεση τις ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Για τη μάσκα

Όσον αφορά τη μάσκα αποφασίστηκε η παραμονή του μέτρου, το οποίο από τους ειδικούς χαρακτηρίζεται ως ήπιο.

Αυτό σημαίνει πως θα συνεχίσουμε να φοράμε τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους και αυτό αποτελεί και ισχυρή σύσταση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.

Αλλαγές και στα πρωτόκολλα των σχολείων

Οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται σε δύο τεστ την εβδομάδα.

Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα διενεργούν προληπτικά ένα ράπιντ τεστ την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη. (Ειδικά, για την προσέλευση την ερχόμενη εβδομάδα, το πρώτο τεστ θα διενεργείται έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022)

Ωστόσο, διατηρείται η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς και η χρήση αντισηπτικών, ο τακτικός αερισμός χώρων, ο σχολαστικός καθαρισμός επιφανειών και εξοπλισμού, τα ξεχωριστά διαλείμματα κ.λπ.