Ρωσικός στρατιωτικός δορυφόρος που εκτοξεύθηκε με το σύμβολο «Ζ» απέτυχε και θα καεί στην ατμόσφαιρα
Ο ρωσικός στρατιωτικός δορυφόρος «Kosmos-2555» που εκτοξεύθηκε στις 30 Απριλίου για να τεθεί σε τροχιά, δεν πραγματοποίησε ούτε ένας ελιγμό στην τροχιά του και κατά πάσα πιθανότητα θα καεί στην ατμόσφαιρα αύριο Τρίτη. Αυτό το πρόσεξαν ο Ρώσος αστρομπλόγκερ Ανατόλι Ζακ και ο αμερικανός αστρονόμος Τζόναθαν Μακντάουελ. Στον πύραυλο φορέα που έθεσε σε τροχιά τον δορυφόρο υπήρχε το σήμα Ζ το οποίο χρησιμοποείται ως σύμβολο υποστήριξης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Την επιτυχή εκτόξευση του δορυφόρου από το κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκ είχε ανακοινώσει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Στην ανακοίνωση υπήρχε ο ισχυρισμός ότι με τον δορυφόρο Kosmos-2555 υπάρχει επαφή, ότι τα συστήματα τηλεμετρίας και τα όργανα του δορυφόρου λειτουργούν κανονικά και ότι ο δορυφόρος έχει τεθεί σε πλήρη τροχιά. Ο προορισμός του δεν αποκαλύπτονταν. Οι αστρομπλόγκερ υπέθεσαν ότι θα μπορούσε να είναι παρόμοιος με τους μικρούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους που χρησιμοποιούνται για την φωτογράφιση της Γης, οι οποίοι είχαν εκτοξευθεί το 2018 και το 2021.
Οι παρατηρητές διαπίστωσαν ότι ο Kosmos-2555 δεν εκπέμπει ραδιοσήματα και δεν διατηρείται σε τροχιά. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η εκτόξευση του δεν ήταν επιτυχής. Την ίδια στιγμή η επικοινωνία με τον δορυφόρο μπορεί να γινόταν με ακτίνα λέιζερ. Η έλλειψη ελιγμών μπορεί επίσης να σημαίνει ότι ο δορυφόρος δεν ήταν πραγματικός και χρησιμοποιήθηκε ως δοκιμαστική μακέτα για τον ελαφρύ πύραυλο-φορέα Angara-1.2, ο οποίος δεν είχε θέσει σε τροχιά ωφέλιμο φορτίο έως τις 30 Απριλίου.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν σχολίασε την κατάσταση που δημιουργήθηκε με την εκτροπή του πυραύλου από την τροχιά του.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Οι καμηλοπαρδάλεις μπήκαν για πρώτη φορά στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών
- Ο χάρτης με τις ασφαλέστερες χώρες σε περίπτωση που ξεσπάσει ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος
- Η Παναγία των Παρισίων αναγεννάται από τις στάχτες της: Συναρπαστικές εικόνες αποκαλύπτουν τις εργασίες αποκατάστασης του καθεδρικού ναού (vid)