Η επιχείρηση «Αστροπελέκι», για την αεροπειρατεία στο Ελληνικό, βάφτηκε με αίμα ομήρων και του αρχηγού των κομάντος (vid)
Αρκετά «χτυπήματα» έχουν πραγματοποιήσει στη χώρα μας, Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές με στόχο αεροπλάνα και αεροδρόμια και σαν σήμερα το 1976 έλαβε χώρα ακόμα ένα και πάλι στο (παλιό) αεροδρόμιο του Ελληνικού. Τότε, δύο Παλαιστίνιοι μαζί με δύο Γερμανούς είχαν επιβιβαστεί και καταλάβει το γαλλικό αεροσκάφος της Air France με 246 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα, το οποίο προερχόταν από το Τελ Αβίβ και είχε τελικό προορισμό το Παρίσι. Η περιπέτεια των επιβατών όμως έληξε μια εβδομάδα αργότερα και δη στις 4 Ιουλίου στο αεροδρόμιο Έντεμπε της Ουγκάντας, ύστερα από επέμβαση ισραηλινών κομάντος.
Ο Βίλφριντ Μπέζε, ο οποίος «συστήθηκε» ως επικεφαλής της τρομοκρατικής ομάδας όταν κατέλαβε το αεροσκάφος πάνω από την Κόρινθο, ζήτησε την απελευθέρωση 40 Παλαιστινίων και 12 άλλων ατόμων που κρατούνταν σε φυλακές της Κένυας, της Ελβετίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, προκειμένου να αφήσει ελεύθερους τους επιβάτες-ομήρους.
Το αεροπλάνο της Air France φυσικά δεν ακολούθησε την πορεία του για Παρίσι, αλλά προσγειώθηκε στη Βεγκάζη της Λιβύης, όπου παρέμεινε για επτά ώρες. Αφού ανεφοδιάσθηκε, κατευθύνθηκε στην Καμπάλα της Ουγκάντα, φίλη προσκείμενη στην Παλαιστίνη χώρα, που βρισκόταν υπό την ηγεσία του Ίντι Αμίν Νταντά.
Το Ισραήλ, δεν μπήκε εξ αρχής σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με τους αεροπειρατές και οργάνωσε επιχείρηση διάσωσης με την κωδική ονομασία «Αστροπελέκι»! Η περιβόητη «Μοσάντ» ανέλαβε αμέσως δράση συλλέγοντας πληροφορίες και το απόγευμα της 3ης Ιουλίου, τέσσερα C-130 της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας με 100 κομάντος κατευθύνθηκαν μυστικά προς το αεροδρόμιο του Έντεμπε. Την ίδια ώρα ένα άλλο αεροπλάνο με ιατρικό υλικό προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Κενυάτα» του Ναϊρόμπι. Μία κίνηση «στρατηγική» καθώς εξασφαλίστηκε η βοήθεια από την Κένυα, η οποία είχε κάκιστες σχέσεις με τον Ίντι Αμίν Νταντά.
Τα C-130 ξεφόρτωσαν μία μαύρη Μερσέντες και ορισμένα πολιτικά αυτοκίνητα συνοδείας, με τους Ουγκαντέζους να πιστεύουν πως πρόκειται για κάποιο σημαίνων πρόσωπο, ενδεχομένως κάποιον δικτάτορα με τη συνοδεία του.
Τα αυτοκίνητα κατευθύνθηκαν στο παλιό κτίριο του αεροδρομίου, εκεί όπου οι αεροπειρατές (είχαν προστεθεί στην ομάδα και άλλοι δύο) κρατούσαν ομήρους μόνο τους 103 εβραϊκής καταγωγής. Τους υπόλοιπους τους είχαν απελευθερώσει. Οι ισραηλινοί κομάντος φώναξαν τότε στους ομήρους στα εβραϊκά και τα αγγλικά να καλυφθούν και αμέσως ξεκίνησε ένας ορυμαγδός πυροβολισμών. Από τη μία οι Ισραηλινοί κομάντος και από την άλλη οι αεροπειρατές, που είχαν και τη βοήθεια της φρουράς του αεροδρομίου.
Σε μισή ώρα η επιχείρηση «Αστροπελέκι» είχε ολοκληρωθεί, όχι με την προσδοκούσα επιτυχία και φυσικά με απώλειες. Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών σκοτώθηκαν και οι έξι αεροπειρατές, αλλά και τρεις όμηροι καθώς επίσης και ο αρχηγός των Ισραηλινών κομάντος συνταγματάρχης Γιονατάν Νετανιάχου. Αδελφός του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου.
Η όλη επιχείρηση θεωρήθηκε εθνικό επίτευγμα ενώ για τη «Μοσάντ», υπήρξε ορόσημο της δράσης της!