«Επιχείρηση Κέδρος»: Οι Ελληνικές Δυνάμεις απεγκλώβισαν από τον εμπόλεμο Λίβανο 2.647 άμαχους από 53 χώρες
Την 14η Ιουλίου το 2006 είχε σημάνει «συναγερμός» στο Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας! Το αίτημα που είχε φτάσει από το Υπουργείο Εξωτερικών ήταν σαφές και κατηγορηματικό. Έπρεπε να στηθεί επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων από την εμπόλεμη ζώνη του Λιβάνου που βομβαρδιζόταν από το Ισραήλ. Ήταν η περίφημη «επιχείρηση Κέδρος» κατά την οποία διασώθηκαν 2.647 άνθρωποι από 53 χώρες! Ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης αμάχων στην ελληνική ιστορία.
Όλα ξεκίνησαν από την απαγωγή δύο ισραηλινών στρατιωτών από τη Χεζμπολάχ στη Μεσόγειο. Αυτό σήμανε την έναρξη του «Πολέμου του Ιουλίου» που διήρκησε 33 μέρες και στοίχισε τη ζωή σε 1.119 Λιβανέζους, ενώ ο ισραηλινός στρατός «έχασε» 119 άνδρες.
Στις 13 Ιουλίου το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ απέκλεισε τον Λίβανο, ενώ αεροπορικώς βομβάρδιζε τα αεροδρόμια της χώρας, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν όσοι ήθελαν να εγκαταλείψουν το Λίβανο. Οι Έλληνες της χώρας ζήτησαν τρομαγμένοι από την πρεσβεία να βοηθήσει στην αποχώρησή τους από την εμπόλεμη χώρα.
Μία μέρα αργότερα σχεδιάστηκε η «επιχείρηση Κέδρος», η οποία ξεκίνησε στις 16 Ιουλίου και διήρκεσε έως τη 14η Σεπτεμβρίου 2006. Μία δύσκολη αποστολή, τόσο από το μέγεθος των αμάχων που έπρεπε να απομακρυνθούν, όσο γιατί το αεροδρόμιο της Βηρυτού και το λιμάνι, που λειτούργησαν ως σημεία επιβίβασης, παρείχαν ελάχιστα μέτρα ασφαλείας. Συν τοις άλλοις, η Ελλάδα, έπρεπε να συντονιστεί και με άλλες χώρες.
Όπως διαβάζουμε στη Μηχανή του Χρόνου, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 2.500 άμαχοι από 53 χώρες είχε προγραμματιστεί να διασωθούν από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ κομβικό ρόλο στην επιχείρηση έπαιξε η Κύπρος λόγω της εγγύτητας με το Λίβανο και την περιοχή των επιχειρήσεων.
Το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας ανέλαβε το βάρος της απομάκρυνσης των αμάχων. Διέθεσε δύναμη με 4 φρεγάτες, 4 αρματαγωγά και 6 ομάδες των ΟΥΚ.
Η επιχείρηση ξεκίνησε στις στις 18 Ιουλίου με τη φρεγάτα «Ψαρά» να διασώζει 263 άτομα εκ των οποίων 150 Έλληνες. Το αρματαγωγό «Ικαρία», πήρε την ίδια μέρα από το λιμάνι της Βηρυτού 602 άτομα εκ των οποίων 38 Έλληνες. Το αρματαγωγό «Ρόδος» μπήκε στην επιχείρηση στις 22 Ιουλίου και διέσωσε 143 αμάχους από τους οποίους 11 Έλληνες. Έως τις 14 Σεπτεμβρίου τα πλοία του πολεμικού ναυτικού διέσωσαν 2.647 άτομα, Έλληνες και ξένους αμάχους. Παράλληλα προωθήθηκε στο Λίβανο, βοήθεια 240 τόνων με τρόφιμα και φάρμακα.
Η «επιχείρηση Κέδρος» έμεινε στην ιστορία όχι μόνο γιατί ήταν επιτυχημένη και αναίμακτη αλλά γιατί ήταν η πρώτη φορά που σε μία ελληνική αποστολή συμμετείχε προσωπικό από τους τρεις κλάδους των ενόπλων δυνάμεων.