Πατέρας είχε ξυλοκοπήσει την κόρη του και την πήγε στο καφενείο: «Αθώος» είπε ο εισαγγελέας

Newsroom
Πατέρας είχε ξυλοκοπήσει την κόρη του και την πήγε στο καφενείο: «Αθώος» είπε ο εισαγγελέας
Σαν σήμερα το 1979 στη Φιλαδέλφεια Λαγκαδά, ολόκληρο το χωριό έσωσε ένα κοριτσάκι από τον πατέρα του που την ξυλοφόρτωνε, αλλά ο Εισαγγελέας τον αθώωσε.

Φαίνεται πως το σύστημα δικαιοσύνης στην Ελλάδα ήταν… τυφλό, ανέκαθεν. Δεν χρειαζόμασταν καταδικασμένους για βιασμούς «γνωστούς» ηθοποιούς και σκηνοθέτες του 21ου αιώνα, να μένουν στα σπίτια τους αντί να είναι πίσω από τα σίδερα της φυλακής. Η δικαιοσύνη στην Ελλάδα είχε ανέκαθεν στοιχεία «Μεσαίωνα» στις τάξεις της. Θέλετε ένα παράδειγμα; Ιούλιος του 1979, μια μέρα σαν τη σημερινή, στη Φιλαδέλφεια της Θεσσαλονίκης, ένας πατέρας ξυλοφορτώνει άγρια την 8χρονη κόρη του, ωστόσο το δικαστήριο τον αθωώνει (η τυφλή δικαιοσύνη που λέγαμε»), «λέγοντας» ουσιαστικά «βαράτε ελεύθερα τα παιδιά σας».

Κι αν δεν ήταν οι κάτοικοι του χωριού να τρέξουν και να υπερασπιστούν το άμοιρο κορίτσι, ίσως και να μην είχε φτάσει η υπόθεση στα δικαστήρια. Βέβαια και που έφτασε εκεί, άκουσαν τον Εισαγγελέα να λέει το αμίμητο «η χειροδικία στα παιδιά είναι επιτρεπτή». Τι κι αν είναι ο ιατροδικαστής είχε βεβαιώσει κακώσεις; Ο εισαγγελέας ήταν αμείλικτος.

Όπως διαβάζουμε στη Μηχανή του Χρόνου, η μικρή Μαργαρίτα είχε προσπαθήσει τότε να φύγει από τη Φιλαδέλφεια Λαγκαδά (70χλμ. απ’ τη Θεσσαλονίκη), για να πάει στη γιαγιά της στην Καλαμαριά. Εκεί είχε γεννηθεί και είχε ζήσει τα πρώτα της χρόνια, καθώς η μητέρα της ήταν διανοητικά ανάπηρη και δεν μπορούσε καν να επικοινωνήσει μαζί της. Η γιαγιά της ήταν και μάνα της. Ο πατέρας της όμως είχε τσακωθεί με τη γιαγιά της και την είχε πάρει και πήγαν στη Φιλαδέλφεια.

Στα 8 της λοιπόν, η Μαργαρίτα προσπάθησε να επιστρέψει στη γιαγιά της. Πήγε όμως πρώτα από το σπίτι του θείου της, ίσως για να ζητήσει μια μικρή βοήθεια ή για να χαιρετήσει. Ότι και να ήταν, εκεί βρισκόταν ο πατέρας της, ο οποίος την ξυλοφόρτωσε πολύ άσχημα.

 

«Μετά τον ξυλοδαρμό, ήρθε εδώ στο καφενείο μαζί με το παιδί», είχε δηλώσει ο καφετζής του χωριού: «”Πού βρήκες το δικαίωμα να χτυπήσεις μικρό παιδί, σήμερα που απαγορεύεται και ζώα να χτυπούν”, του είπα. Δεν έδωσε καμία απάντηση».

Σύντομα όλο αυτό μαθεύτηκε σε όλο το χωριό και έφτασε εσπευσμένα και ο νονός του παιδιού. Στην έκθεση του ιατροδικαστή, που δημοσιεύτηκε λίγες μέρες αργότερα, αναφέρεται: «Η μικρή Μαργαρίτα, με μελανιασμένο το σώμα, γρατζουνιές στο λαιμό και τα χέρια, μαυρίσματα στο πρόσωπο και την πλάτη, παραλήφθηκε τελικά από τον νονό της, που την παρουσίασε στον εισαγγελέα υπηρεσίας».

Στον εισαγγελέα, η 8χρονη Μαργαρίτα αποκάλυψε τη χρόνια κακοποίησή της από τον πατέρα της: «Αρκετό καιρό με δέρνει, χωρίς κανένα λόγο. Την Κυριακή το μεσημέρι, άρχισε πάλι να με χτυπά πρώτα με τα χέρια στο κεφάλι και την πλάτη. Ύστερα, έβγαλε τη ζώνη και με χτυπούσε. Πονούσα πολύ, αλλά κατάφερα να ξεφύγω. Ο πατέρας μου με κυνήγησε, αλλά με γλίτωσαν οι συγχωριανοί μας. Δεν θέλω να γυρίσω σπίτι. Φοβάμαι. Θέλω να μείνω με τη γιαγιά στη Θεσσαλονίκη».

Στις 16 Ιουλίου, συνελήφθη το «τέρας» και οδηγήθηκε ενώπιον του Εισαγγελέα. Η δίκη ξεκίνησε στις 17 Ιουλίου στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, με την κατάθεση της 8χρονης Μαργαρίτας, η οποία περιέγραψε τα όσα είχε βιώσει.

Το «τέρας», από την πλευρά του είχε μία κατάθεση… γεμάτη πατρικές «εκρήξεις στοργής». Σε ερώτηση του εισαγγελέα για τα “βίαια περιστατικά” που περιέγραψε η κόρη του, απάντησε πως αφορμή για κάθε επεισόδιο στο σπίτι του ήταν η πεθερά του, η γιαγιά της μικρής. Κάποια στιγμή όμως με… αγανάκτηση, είπε: «Με ποιο δικαίωμα οι χωριανοί γίνονται τώρα προστάτες της Μαργαρίτας, που είναι παιδί μου; Της έδωσα ένα μπάτσο, όπως και μένα με έδερνε ο πατέρας μου». Είπε κιόλας πως «δεν ανέχομαι να τριγυρνά η κόρη μου σε σπίτια συγγενών και φίλων» και τελικά παραδέχτηκε ότι την κυνήγησε έξαλλος για να τη «συμμορφώσει»!

Μετά την παραδοχή, όλο το χωριό ανέμενε την καταδίκη του πατέρα. Έλεγαν χαρακτηριστικά, «θα ησυχάσει ο τόπος», καθώς είχε πολλά βίαια περιστατικά και στο χωριό, όπως είχαν καταθέσει, ωστόσο εμβρόντητοι άκουσαν τον Εισαγγελέα να λέει: «Η χειροδικία είναι αποδεκτή σαν μέθοδος σωφρονισμού των παιδιών από την αρχαιότητα. Αρκεί να τηρούνται τα λογικά όρια. Στην προκειμένη, η κοινωνία δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την καταδίκη του κατηγορούμενου, που αν κλεισθεί στις φυλακές, θα αφήσει μόνη τη γυναίκα και τα τρία παιδιά του». Ο κατηγορούμενος πατέρας για σωματική βλάβη σε βάρος της 8χρονης κόρης του… αθωώθηκε.

Η μικρή ξέσπασε σε κλάματα καθώς δεν ήθελε να επιστρέψει στο σπίτι με τον πατέρα της και ο νονός της παρενέβη, λέγοντας να την πάρει να ξεκουραστεί για λίγες μέρες στο σπίτι της γιαγιάς της στη Θεσσαλονίκη.