Η Ουκρανία αντεπιτίθεται: Ο κόσμος πανηγυρίζει στις απελευθερωμένες περιοχές, ο στρατός μαζεύει τα όπλα που άφησαν οι Ρώσοι

Newsroom
Η Ουκρανία αντεπιτίθεται: Ο κόσμος πανηγυρίζει στις απελευθερωμένες περιοχές, ο στρατός μαζεύει τα όπλα που άφησαν οι Ρώσοι
Συνεχίζεται η αντεπίθεση των Ουκρανών που ανακατέλαβαν περισσότερες από 20 πόλεις και χωριά από τις ρωσικές δυνάμεις.

Το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του ανακατέλαβαν χθες (11/9) Κυριακή περισσότερες από 20 πόλεις και χωριά από τις ρωσικές δυνάμεις, καθώς συνεχίζεται η αντεπίθεση των Ουκρανών στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Σε έναν λόφο που δεσπόζει στο Ιζιούμ, μια στρατηγικής σημασίας πόλη που ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις, οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι δηλώνουν «ευτυχείς» που μπορούν πλέον να βγουν από τα σπίτια τους και να τηλεφωνήσουν στους συγγενείς τους, έπειτα από πολλούς μήνες κατοχής και μαχών.

Το πρωί της Κυριακής η 61χρονη Νάντια Νεσολένα ήταν στον δρόμο όταν μπήκαν οι πρώτοι Ουκρανοί στρατιώτες στην πόλη αυτή, που πριν από τον πόλεμο αριθμούσε σχεδόν 50.000 κατοίκους. «Τους υποδεχτήκαμε με δάκρυα στα μάτια. Τους περιμέναμε επί μήνες (…) είμαστε πολύ χαρούμενοι», είπε η γυναίκα στο Γαλλικό Πρακτορείο, με το κινητό στο χέρι. Στον λόφο αυτόν βρίσκεται η μοναδική κεραία απ’ όπου είναι δυνατόν να πιάσουν σήμα τα κινητά τηλέφωνα.

Η ρωσική κατοχή «ήταν δύσκολη, όμως ήμασταν τυχεροί, έχουμε σπίτι με υπόγειο και τρόφιμα», πρόσθεσε.

 

Όρθιος στον λοφίσκο που βλέπει στην πόλη, ο Γιούρι Κουρότσκα «δεν έχει λόγια» για να εκφράσει τη χαρά του. «Όλα τα άσχημα έχουν ένα τέλος», φιλοσοφεί ο 64χρονος που πήγε εκεί για να τηλεφωνήσει στους συγγενείς του οι οποίοι έφυγαν για το Χάρκοβο και το Κίεβο τον Μάρτιο, όταν έφτασαν οι Ρώσοι στρατιώτες στην περιοχή. Στους απελευθερωτές Ουκρανούς στρατιώτες, απεύθυνε μια έκκληση: «Μην ξαναφύγετε σας παρακαλώ. Μην μας ξαναφήσετε με τους Ρώσους!».

Πυκνός λευκός καπνός υψωνόταν πάνω από τις στέγες αυτής της πόλης της βορειοανατολικής Ουκρανίας, από την οποία αποσύρθηκαν το βράδυ του Σαββάτου οι τελευταίοι Ρώσοι στρατιώτες, ενώπιον της ουκρανικής προέλασης. Η αποθήκη με τα ρωσικά πυρομαχικά, όπου σημειώθηκε έκρηξη το Σάββατο, καιγόταν ακόμη σήμερα.

Ο Γκριγκόρι Πιβοβάρ, 61 ετών, συνάντησε και αυτός τους πρώτους Ουκρανούς στρατιώτες το πρωί της Κυριακής. «Δακρύσαμε, τόσο χαρήκαμε που είδαμε τους δικούς μας να έρχονται». Τώρα μπορεί να βγει ελεύθερα στον δρόμο και να κάνει τον περίπατό του στη σχεδόν έρημη πόλη, συντροφιά με τον 16χρονο γιο του, τον Κίριλο.

Πολλοί κάτοικοι είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι φιλορώσοι γείτονές τους έφυγαν προς τα ανατολικά, πριν ακόμη να αποχωρήσουν οι δυνάμεις του Κρεμλίνου. Σύμφωνα με τη Μόσχα, πολλές χιλιάδες άνθρωποι έχουν φτάσει στη Ρωσία τις τελευταίες ημέρες.

Οι μάχες τους τελευταίους έξι μήνες, σε αυτήν την πόλη που βρίσκεται κοντά στο μέτωπο του Χαρκόβου και είχε καταληφθεί από τους Ρώσους την άνοιξη, έχουν αφήσει ανοιχτές πληγές. Σπίτια, καταστήματα, μια εκκλησία, δύο γέφυρες, ένα σχολείο, έχουν υποστεί ζημιές από τους βομβαρδισμούς. Στο καμένο δημαρχείο υψώθηκε η ουκρανική σημαία. Και οι στρατιώτες περιπολούν στους δρόμους.

Απασχολημένοι καθώς ήταν με την ασφάλεια της πόλης, οι στρατιώτες δεν είχαν τον χρόνο, την Κυριακή, να κατεβάσουν τα μεγάλα πανό με τη ρωσική σημαία και την επιγραφή: «Είμαστε με τη Ρωσία, ένα έθνος».

Στους δρόμους, στην περιφέρεια του Ιζιούμ, περνούν αυτοκινητοπομπές με στρατιωτικά φορτηγά. Στην άκρη του δρόμου κείτονται δεκάδες καμένα ρωσικά οχήματα, με το διακριτικό γράμμα Ζ, το σύμβολο της εισβολής. Παντού υπάρχουν κρατήρες, καμένα δέντρα, θραύσματα από οβίδες αλλά και πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί.

Στα σπίτια ενός χωριού έξω από το Ιζιούμ που απελευθερώθηκε ταυτόχρονα, οι Ουκρανοί βρήκαν στοίβες από οβίδες και πυρομαχικά κάθε είδους. «Σκεφτόμαστε να τους τα στείλουμε πίσω για δώρο, από αέρος», χαριτολόγησε ο «Τανκ», ένας από τους στρατιώτες που έχουν αναλάβει να φυλάξουν τις βόμβες. Ο «Τανκ» και οι άνδρες της μονάδας του βρήκαν στο χωριό λίγα όπλα, στρατιωτικές στολές, αλεξίσφαιρα γιλέκα και μερίδες φαγητού για τους Ρώσους στρατιώτες. «Το ρωσικό φαγητό δεν το τρώμε, δεν είναι καλό», αστειεύτηκε.

Η μονάδα αυτή έχει αναλάβει την αποναρκοθέτηση του χωριού και την εξουδετέρωση των εκρηκτικών μηχανισμών που άφησε πίσω του ο ρωσικός στρατός.

«Δύσκολη» η κατάσταση στο μέτωπο, παραδέχεται ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ

Ένας από τους ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας, ο Ντένις Πουσίλιν, παραδέχτηκε σήμερα ότι η κατάσταση είναι «δύσκολη» στο μέτωπο, λόγω της ουκρανικής αντεπίθεσης, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι οι ρωσικές δυνάμεις «κρατούν καλά».

Η δήλωση αυτή έγινε αφού ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σημαντικά εδαφικά κέρδη τις τελευταίες ημέρες, ιδίως στην περιοχή του Χαρκόβου, αλλά επίσης και στη νότια και ανατολική Ουκρανία.

«Η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Ο αντίπαλος προσπαθεί να καταστρέψει κρίσιμες πολιτικές υποδομές», είπε ο Πουσίλιν στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24, κάνοντας λόγο για «μαζικούς βομβαρδισμούς».

Ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» αναφέρθηκε επίσης σε επιθέσεις των Ουκρανών στην πόλη Λιμάν. Η κατάσταση, αν και «δύσκολη», παραμένει «υπό έλεγχο», υποστήριξε, λέγοντας ότι οι ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις «προωθούνται σε ορισμένες ζώνες», χωρίς να τις κατονομάσει.

Νωρίτερα σήμερα, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε ζώνες που ανακατέλαβαν οι Ουκρανοί κοντά στο Χάρκοβο και στους τομείς του Κουπιάνσκ και του Ιζιούμ.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ζορίσθηκαν με τις ήττες του ρωσικού στρατού στο Χάρκοβο

Οι σχολιαστές της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης αναγκάστηκαν να ξεφύγουν από το συνηθισμένο τους σενάριο λόγω της ταχείας προέλασης των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή του Χαρκόβου και της ταχείας υποχώρησης της Μόσχας.

Από την αρχή της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» όπως την αποκαλεί η Μόσχα, οι πολεμοχαρείς προσκεκλημένοι στις εκπομπές της ρωσικής τηλεόρασης προσπαθούσαν να δείξουν ότι υποστηρίζουν ο ένας καλύτερα απ’ τον άλλον τον πρόεδρο Πούτιν και να επικρίνουν την Ουκρανία και τους συμμάχους της.

Αλλά στον απόηχο της αστραπιαίας αντεπίθεσης που πραγματοποίησε το Κίεβο, το κλίμα ήταν πιο υποτονικό και το αφήγημα επικεντρώθηκε στο πώς δήθεν οι ουκρανικές δυνάμεις υπερτερούσαν αριθμητικά έναντι των Ρώσων στα βορειοανατολικά.

Μιλώντας σήμερα στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24, ο διορισθείς Ρώσος αξιωματούχος στην περιοχή του Χαρκόβου Βιτάλι Γκάντσεφ, είπε ότι η αριθμητική δύναμη των ρωσικών στρατευμάτων στην επαρχία ήταν «οκτώ φορές μικρότερη». Είπε, επίσης, χωρίς να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία, ότι οι Ουκρανικές δυνάμεις είχαν ενισχυθεί από «ξένους μισθοφόρους».

«Η πιο δύσκολη εβδομάδα στο μέτωπο», ήταν η φράση με την οποία ο παρουσιαστής Ντμίτρι Κισιλιόφ άρχισε το βράδυ της Κυριακής την εκπομπή του.

Με φόντο ένα στούντιο στο σκηνικό του οποίου έγραφε «Ανασύνταξη», ο Κισιλιόφ δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εγκατέλειψαν «προηγουμένως απελευθερωμένους οικισμούς» υπό την πίεση «υπέρτερων εχθρικών δυνάμεων».

Σε μια σπάνια επίδειξη διαφωνίας, ο Μπορίς Ναντιέζντιν, ένας πρώην φιλελεύθερος πολιτικός και τακτικός προσκεκλημένος εκπομπών, δήλωσε στο κανάλι NTV που ανήκει στην Gazprom, ότι ο Πούτιν εξαπατήθηκε από τους συμβούλους του που νόμιζαν ότι η Ουκρανία θα καταληφθεί γρήγορα και πρότεινε άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες για να τερματισθεί η σύγκρουση. Οι άλλοι προσκεκλημένοι μίλησαν θετικά.

Στην καθημερινή εκπομπή «60 λεπτά», η προσκεκλημένη Όλγκα Σκαμπέγιεβα, μιλώντας σήμερα το πρωί χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό από τους Ρώσους ουκρανικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και τις διακοπές ρεύματος που προκλήθηκαν εξαιτίας τους κατά μήκος της ανατολικής Ουκρανίας ως «σημείο καμπής της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Αρκετοί προσκεκλημένοι επίσης αναφέρθηκαν στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Πούτιν τον Ιούλιο ότι η «Ρωσία δεν έχει αρχίσει ακόμη τίποτα στα σοβαρά», λέγοντας ότι η Μόσχα θα αρχίσει τώρα μια έντονη στρατιωτική δράση.

Οι εφημερίδες αναφερόμενες στην αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων περιορίσθηκαν στις δηλώσεις του υπουργείου Άμυνας περί «τακτικής ανασύνταξης», αν και μερικές εφημερίδες επικαλούμενες στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες έγραψαν ότι δεν πήγε το κάθε τι σύμφωνα με το σχέδιο.

Η εφημερίδα Izvestia στην ανασκόπηση του Σαββατοκύριακου έγραψε ότι η Ρωσία σκότωσε 4.000 Ουκρανούς στρατιώτες και ο στρατός «έχει ανασυντάξει τις δυνάμεις για να επικεντρωθεί στο Ντονμπάς».

Η εφημερίδα Nezavisimaya Gazeta, ήταν ακόμη πιο επικριτική, γράφοντας ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει σχολιάσει «τις άκρως ανησυχητικές αναφορές από την Ουκρανία (...) για αρκετές εβδομάδες».

Η εφημερίδα επισήμαινε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προέλασαν προς τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, η στρατιωτική ηγεσία της Μόσχας βρίσκονταν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά στην άπω ανατολή της χώρας, όπου διεξάγονταν στρατιωτικές ασκήσεις με την συμμετοχή 50.000 ανδρών.