Η άγνωστη αερομαχία στην Ρόδο με την πτώση του Τούρκου στην θάλασσα: «Τον έριξα», ήταν το σήμα του Έλληνα πιλότου (vid)
Ήταν ένα συνηθισμένο πρωινό όπως όλα τα άλλα, 8η Φεβρουαρίου το 1995, όταν στην 126η Σμηναρχία μάχης στο Ηράκλειο Κρήτης δίνεται εντολή σε ένα ζευγάρι ελληνικά Mirage F1CG να απογειωθούν προς αναχαίτιση.
Ένας σχηματισμός 4 τουρκικών F-16 είχε εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσης, κατά την πάγια τουρκική τακτική. Τα αεροσκάφη (σ.σ. τρίτης γενιά των Τούρκων, δεύτερης τα ελληνικά) συναντήθηκαν στον εναέριο χώρο, τέσσερα περίπου ναυτικά μίλια ανοικτά των δυτικών ακτών της Καρπάθου, οπότε ακολούθησε αναγνώριση και αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών.
Η αερομαχία ήταν αναπόφευκτη… Επίσημα βέβαια δεν έγινε ποτέ. Ο Έλληνας πιλότος Hρακλής Tσαμαδιάς, ανάγκασε το αεροσκάφος του νεαρού Tούρκου πιλότου να φθάσει τα όριά του και σε σημείο ο άπειρος Τούρκος να μην μπορεί να ελέγξει το αεροσκάφος του. Έκαναν και τα δύο «βύθιση», ωστόσο το τουρκικό F-16 μπήκε σε διαδικασία σύγκρουσης με τη θάλασσα και ο Τούρκος δεν μπορούσε να το επαναφέρει με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί από αυτό, σε αντίθεση με τον Έλληνα πιλότο που το «τράβηξε» πάνω.
Το σήμα «τον έριξα»
Εκείνη την ημέρα η δημοσιογράφος Ιωάννα Ηλιάδη ήταν βρισκόταν στην 126 Σμηναρχία Μάχης και έγραψε στο armyvoice, τα όσα έζησε εκείνη την ημέρα: «Ο ήχος από την απογείωση των δυο μαχητικών, εξαιρετικά οικείος κι έτσι κανένας δεν έδωσε σημασία στην απογείωση. Ήταν άλλωστε συνήθης δραστηριότητα. Λίγο αργότερα, μια ασυνήθιστη κινητοποίηση ξεκίνησε στη Μονάδα. Ο τότε διοικητής Στέλιος Δεμένεγας (σκοτώθηκε στην Κύπρο σε αεροπορικό δυστύχημα λίγα χρόνια αργότερα), λαμβάνει ένα τηλεφώνημα και πετάγεται από το γραφείο του έξω, φωνάζοντας: Η δημοσιογράφος να μην πλησιάσει τους πιλότους.
Λίγα λεπτά μετά, δυο πιλότοι που μόλις είχαν προσγειωθεί, χωρίς καν να προφθάσουν να βγάλουν τις αντι-G φόρμες πήγαιναν για την πρώτη αναφορά. Ένα νεύμα από μακριά από τον πιλότο Ηρακλή Τσαμαδιά που σήμαινε κάτι σαν “τον έριξα” ήταν αρκετό για να κινητοποιήσει τις δημοσιογραφικές ερωτήσεις».
Η επίσημη ενημέρωση ανέφερε ότι το τουρκικό αεροσκάφος παρουσίασε πρόβλημα στην τροφοδοσία καυσίμου στον κινητήρα του και αποκόπηκε από τον σχηματισμό, με αποτέλεσμα την πτώση του. Καμία από τις δύο πλευρές δεν έδωσε περαιτέρω έμφαση στο περιστατικό και μάλιστα, ο Τούρκος πρόξενος επισκέφτηκε που επισκέφτηκε στο νοσοκομείο της Ρόδου τον Τούρκο πιλότο Mustafa Yildirim δήλωσε στα τοπικά μέσα ότι «το περιστατικό όχι μόνο δεν θα επηρεάσει αρνητικά τις Ελληνοτουρκικές θέσεις, αλλά μάλιστα θα τις ενδυναμώσει».
Επανέλαβε πως η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα τον ενημέρωσε ότι «το περιστατικό οφείλεται σε μηχανική βλάβη» και εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη του για την γρήγορη διάσωση του πιλότου». Με ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας ο Τούρκος επέστρεψε στην πατρίδα το ίδιο απόγευμα, καθώς είχε τραυματιστεί μόνο στο σαγόνι.
Η Αίγυπτος πάντως ακύρωσε την παραγγελία των 46 τουρκικών F-16/C, που κατασκευάζονταν στο εργοστάσιο της TUSAS με την έγκριση του Αμερικανικού Κογκρέσσου, καθώς «θορυβήθηκε» για την ποιότητά τους.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- 17 Κλωστές: H αληθινή ιστορία πίσω από την σειρά-Ο καλοσυνάτος τσαγκάρης από τα Κύθηρα πήρε εκδίκηση σκοτώνοντας 15 άτομα
- Το ξενοδοχείο που μπορείς να μείνεις με 1 δολάριο αλλά έχει ένα... ιδιαίτερο κανόνα
- Η φονική πλημμύρα του 1977 που άφησε πίσω 37 νεκρούς στην Αττική: Οι άνθρωποι αγκάλιαζαν τις κολώνες για να σωθούν