Μπερλουσκόνι: Η αμύθητη περιουσία που αφήνει πίσω του

Επιμέλεια: Newsroom
Μπερλουσκόνι: Η αμύθητη περιουσία που αφήνει πίσω του
Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 86 ετών άφησε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Νοσηλεύονταν στην εντατική, καθώς διεγνώσθη με λευχαιμία. 

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, γεννημένος στις 29 Σεπτεμβρίου 1936, ήταν μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης και πολιτικός που άφησε σημαντικό στίγμα στην ιταλική πολιτική. Γνωστός για την επιδεικτική προσωπικότητά του και την αμφιλεγόμενη θητεία του ως πρωθυπουργός της Ιταλίας, η περιουσία του Μπερλουσκόνι μπορεί να αναλυθεί από διάφορες οπτικές γωνίες.

Η αυτοκρατορία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Από επιχειρηματικής άποψης, η πιο αξιοσημείωτη περιουσία του Μπερλουσκόνι είναι η αυτοκρατορία του στα μέσα ενημέρωσης. Έχτισε την περιουσία του μέσω της εταιρείας του, Mediaset, η οποία περιλαμβάνει τηλεοπτικά δίκτυα, εκδοτικούς οίκους και εταιρείες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών. Η Mediaset είναι ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους μέσων ενημέρωσης στην Ευρώπη και τα περιουσιακά της στοιχεία έχουν συμβάλει σε τεράστιο βαθμό στον πλούτο του Μπερλουσκόνι.

Ο ρόλος της Fininvest

Η εταιρεία που κατέχει τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία του Ιταλού πολιτικού είναι η Fininvest, η εταιρεία χαρτοφυλακίου που ιδρύθηκε το 1978 και την οποία ο Μπερλουσκόνι ανέκαθεν τοποθετούσε στο επίκεντρο των επιχειρηματικών και οικονομικών πρωτοβουλιών. Σήμερα η εταιρεία κατέχει μετοχές σε τρεις εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, με την αξία τους να ξεπερνά τα 2,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, συνολικά η περιουσία του υπολογίζεται πάνω από 3,5 δισ. ευρώ.

Η Fininvest ελέγχει σχεδόν το 48% της εταιρείας, μια μετοχή που σε χρηματιστηριακές τιμές αξίζει 712 εκατομμύρια ευρώ.

Μπορεί να φαίνεται παράδοξο, αλλά, από οικονομική άποψη, το πιο πολύτιμο μερίδιο είναι σήμερα το 30 τοις εκατό στην Banca Mediolanum, την εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που ο Μπερλουσκόνι ανέκαθεν άφηνε στο τιμόνι του μετόχου Ennio Doris, ο οποίος πέθανε το 2021 όταν είχε ήδη μεταβιβάσει. η εντολή στον γιο του Μάσιμο.

Η τρίτη εισηγμένη εταιρεία στη Fininvest είναι ο εκδοτικός οίκος Mondadori, η οποία σήμερα κατέχει 50 εκδοτικές, όπως η Einaudi και η Rizzoli.

Βίλες, ιδιωτικά τζετ και η θαλαμηγός «Force Blue»

Το χαρτοφυλάκιο περιουσίας του Μπερλουσκόνι εκτείνεται πέρα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Διαθέτει αρκετές πολυτελείς κατοικίες, συμπεριλαμβανομένης της πολυτελούς βίλας του, Villa Certosa, που βρίσκεται στο νησί της Σαρδηνίας. Αυτή η υπερπολυτελής ιδιοκτησία διαθέτει εκπληκτικούς κήπους, πισίνες και εκπληκτική θέα στη Μεσόγειο Θάλασσα. Μια άλλη εξέχουσα ιδιοκτησία είναι η Villa San Martino, που βρίσκεται κοντά στο Μιλάνο, η οποία χρησίμευσε ως επίσημη κατοικία του κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός.

Η προτίμηση του Μπερλουσκόνι στη χλιδή είναι ακόμη πιο εμφανής στη συλλογή του από σκάφη αναψυχής. Είναι ο ιδιοκτήτης του διάσημου superyacht, «Force Blue», το οποίο έχει μήκος πάνω από 63 μέτρα. Αυτό το υπέροχο σκάφος διαθέτει πολυτελείς ανέσεις, όπως πολλαπλά καταστρώματα, πισίνα, γυμναστήριο και πολυτελή καταλύματα για τους επισκέπτες.

Πέρα από τα υλικά του αγαθά, η περιουσία του Μπερλουσκόνι περιλαμβάνει επίσης τη σημαίνουσα πολιτική του καριέρα. Ίδρυσε το κεντροδεξιό πολιτικό κόμμα Forza Italia το 1994 και έγινε πρωθυπουργός της Ιταλίας σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, υπηρετώντας συνολικά εννέα χρόνια. Η πολιτική του επιρροή και ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης προκάλεσαν συζητήσεις σχετικά με τη συγκέντρωση εξουσίας και τη χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Καθ' όλη τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, αντιμετώπισε πολυάριθμες νομικές προκλήσεις και ισχυρισμούς για διαφθορά, φοροδιαφυγή και εμπλοκή με το οργανωμένο έγκλημα. Παρά τις νομικές αυτές μάχες, ο Μπερλουσκόνι κατάφερε να διατηρήσει σημαντικό μέρος της περιουσίας του και παραμένει εξέχουσα προσωπικότητα στην ιταλική πολιτική.

Εν κατακλείδι, η περιουσία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι περιλαμβάνει την τεράστια αυτοκρατορία του στα μέσα ενημέρωσης, πολυτελείς κατοικίες και θαλαμηγούς. Η επιχειρηματική του επιτυχία και η πολιτική του σταδιοδρομία του χάρισαν σημαντικό πλούτο και επιρροή.