Ναυάγιο στην Πύλο: Διαστάσεις βιβλικής τραγωδίας και σε ισχύ το σχέδιο διαχείρισης ανθρωπίνων απωλειών

Ναυάγιο στην Πύλο: Διαστάσεις βιβλικής τραγωδίας και σε ισχύ το σχέδιο διαχείρισης ανθρωπίνων απωλειών
Συνεχίζεται η μεγάλη επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών που ναυάγησαν στα ανοικτά. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 78 νεκροί, ενώ υπάρχουν Φόβοι για εκατόμβη θυμάτων στο σκάφος που ανατράπηκε.

Διαστάσεις μεγάλης τραγωδίας λαμβάνει το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, σε διεθνή ύδατα, του αλιευτικού που μετέφερε μετανάστες καθώς σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό οι νεκροί ανέρχονται σε 78 και οι διασωθέντες σε 104 με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στο σκάφος βρίσκονταν περί τα 700 άτομα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, στη βάρκα επέβαιναν 500 πρόσφυγες, ενώ σύμφωνα με το Alarm Phone, ο αριθμός των ατόμων που επέβαιναν στη βάρκα ξεπερνούσε τους 750, γεγονός που προκαλεί φόβο για αύξηση του αριθμού των νεκρών για το πιο πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες φέτος.

Το σκάφος, σύμφωνα με την ελληνική ακτοφυλακή, βυθίστηκε στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Πύλου, στα ανοιχτά της Πελοποννήσου.

Το αλιευτικό αρνήθηκε να λάβει βοήθεια

Όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το αλιευτικό είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης και είχε εντοπιστεί το μεσημέρι της Τρίτης (13/6) από τη FRONTEX αλλά και παραπλέοντα σκάφη, χωρίς να ζητά βοήθεια.

 

1

Το Λιμενικό που έφτασε στο σκάφος με περιπολικό σκάφος, αλλά και ελικόπτερο μέσω του Θαλάμου Επιχειρήσεων κατ' επανάληψη ρώτησε αν το σκάφος χρειαζόταν βοήθεια, με την απάντηση να είναι αρνητική. Χθες το απόγευμα φορτηγό πλοίο προσέγγισε το αλιευτικό και παρείχε τρόφιμα και άλλα εφόδια, αλλά αρνήθηκαν να λάβουν άλλη βοήθεια, λέγοντας ότι πλέουν προς την Ιταλία. Σε δεύτερο πλοίο που προσέγγισε το απόγευμα της Τρίτης το σκάφος οι επιβάτες αρνήθηκαν ακόμη και τα εφόδια, πέρα από τη συνδρομή.

Το βράδυ της Τρίτης σκάφος του Λιμενικού επιβεβαίωσε ότι στο σκάφος επέβαινε πολύ μεγάλος αριθμός μεταναστών, και παρά την άρνηση για λήψη βοήθειας, το σκάφος του Λιμενικού παρέμεινε κοντά στο αλιευτικό που συνέχιζε την πορεία του, ώσπου τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/6) το αλιευτικό ανετράπη και στη συνέχεια βυθίστηκε, παρασύροντας στον βυθό μεγάλο αριθμό επιβατών του.

Αμέσως σήμανε συναγερμός για επιχείρηση διάσωσης. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 100 άνθρωποι, εκ των οποίων 4 μεταφέρθηκαν στην πόλη της Καλαμάτας με συμπτώματα υποθερμίας. Κανένας από τους διασωθέντες δεν είχε εξοπλισμό ασφαλείας, όπως σωσίβια, σύμφωνα με την ακτοφυλακή. Στις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συμμετείχαν έξι σκάφη της ακτοφυλακής, μια φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, ένα στρατιωτικό μεταγωγικό και ένα ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας, καθώς και πολλά ιδιωτικά σκάφη.

Σε ισχύ το σχέδιο διαχείρισης ανθρωπίνων απωλειών από την Πολιτική Προστασία

Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο διαχείρισης ανθρωπίνων απωλειών από την Πολιτική Προστασία για το Ναυάγιο στην Πύλο. Η ενεργοποίηση του σχεδίου έγινε μετά από αίτημα του Λιμενικού Σώματος, με απόφαση που υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλης Παπαγεωργίου.

Τελευταία φορά που είχε τεθεί σε ισχύ το σχέδιο αυτό ήταν στις δύο τραγωδίες: στη σύγκρουση τρένων στα Τέμπη και στη μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι.

Το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών προβλέπει ενέργειες εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε περιπτώσεις μαζικών απωλειών από δυστυχήματα, φυσικές καταστροφές ή από τρομοκρατικές ενέργειες.

Εμπλεκόμενοι φορείς στο ειδικό σχέδιο είναι:

  • Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα / Ελληνική Ακτοφυλακή, Πυροσβεστικό Σώμα και Πολιτική Αεροπορία
  • Μονάδα Εμπλεκόμενων Φορέων του ΕΣΚΕΔΙΚ
  • Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας
  • Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών
  • ΚΕΠΥ / ΕΚΑΒ
  • ΓΕΕΘΑ
  • Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων

Ειδικό κλιμάκιο αναγνώρισης θυμάτων

Την ίδια ώρα, έχει σχηματιστεί ειδικό κλιμάκιο αναγνώρισης θυμάτων, όμοιο με εκείνο που είχε δημιουργηθεί μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Η κινητοποίηση των Αρχών στην Καλαμάτα για την περίθαλψη και την φροντίδα των διασωθέντων ανθρώπων, είναι μεγάλη.

1

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, ο οποίος βρίσκεται στην Καλαμάτα, «έχουμε δημιουργήσει υπαίθριο ιατρείο στην περιοχή του λιμανιού, όπου εξετάζονται όσοι χρήζουν ιατρικής φροντίδας, ενώ μέχρι τώρα έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο της πόλης 14 μετανάστες».

Επίσης, τόνισε ότι «έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, εκτός από το νοσοκομείο της Καλαμάτας και τα νοσοκομεία της Κυπαρισσίας, της Σπάρτης και της Τρίπολης, ενώ στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει φθάσει μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ από όμορους νομούς, αλλά και από την Αθήνα».

Φόβοι για εγκλωβισμένους στο αμπάρι

Παράλληλα, όπως μετέδωσε στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του OPEN ο Μίλτος Σακελλάρης υπάρχουν έντονη ανησυχία και φόβοι για εγκλωβισμένα άτομα στο αμπάρι του σκάφους. Μάλιστα, φαίνεται πως πάνω στο αλιευτικό υπήρχαν και οι διακινητές, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος εντοπίστηκε το βράδυ της Τρίτης από το Λιμενικό Σώμα και δύο άτομα - κατά πάσα πιθανότητα εκείνοι ήταν οι διακινητές- αρνήθηκαν τη βοήθεια. Δεν είναι, μέχρι στιγμής, ξεκάθαρες οι συνθήκες υπό τις οποίες το σκάφος βυθίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.