Επιστήμονες έδωσαν απάντηση στο αιώνιο ερώτημα: «Ποιο είναι τελικά το νόημα της ζωής»

Επιμέλεια: Newsroom
Επιστήμονες έδωσαν απάντηση στο αιώνιο ερώτημα: «Ποιο είναι τελικά το νόημα της ζωής»
Καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν την αναζήτησή τους για ζωή πέρα από τη Γη, οι βιολόγοι αναγκάζονται να επανεξετάσουν τον ίδιο τον ορισμό της ίδιας της ζωής.

Οι επιστήμονες ασχολούνται εδώ και πολύ καιρό με το ερώτημα του νοήματος της ζωής και με το αν υπάρχει κάποιος σκοπός πίσω από την ύπαρξή μας. Αν και οι οριστικές απαντήσεις μπορεί να μας διαφεύγουν, μπορούμε τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να ορίσουμε τη ζωή με επιστημονικούς όρους. Ωστόσο, η κατανόησή μας για τη ζωή εξελίσσεται συνεχώς, ιδίως λόγω της προόδου στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν την αναζήτησή τους για ζωή πέρα από τη Γη, οι βιολόγοι αναγκάζονται να επανεξετάσουν τον ίδιο τον ορισμό της ίδιας της ζωής. Παραδοσιακά, οι βιολόγοι περιέγραφαν τη ζωή ως ένα αυτοσυντηρούμενο χημικό σύστημα ικανό να επιτελεί βασικές λειτουργίες, όπως η κατανάλωση τροφής, ο μεταβολισμός, η απέκκριση, η αναπνοή, η μετακίνηση, η ανάπτυξη, η αναπαραγωγή και η ανταπόκριση σε ερεθίσματα.

Αυτός ο ορισμός μας έχει χρησιμεύσει καλά στην κατανόηση της ζωής στη Γη, με λίγες εξαιρέσεις όπως οι ιοί. Παρ' όλα αυτά, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν η ζωή υπάρχει κάπου αλλού στο σύμπαν, μπορεί να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και να μην ανταποκρίνεται στις οικείες προσδοκίες μας. Μπορεί να είναι εντελώς μη αναγνωρίσιμη, καθιστώντας την αναγνώριση της εξωγήινης ζωής μια δύσκολη προσπάθεια.

Η αστροβιολόγος Sara Imari Walker και ο χημικός Lee Cronin προτείνουν μια συναρπαστική λύση. Υποστηρίζουν ότι τα εξαιρετικά πολύπλοκα μόρια που υπάρχουν σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς δεν μπορούν να προκύψουν καθαρά τυχαία. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουν ότι το σύμπαν πρέπει να διαθέτει έναν μηχανισμό παραγωγής και αναπαραγωγής περίπλοκων πληροφοριών.

 

Σε συνέντευξή του στο New Scientist, η Walker, που συνδέεται με το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ανέπτυξε την πρωτοποριακή ιδέα τους σχετικά με τη δημιουργία αντικειμένων. Γνωστή ως «Assembly Theory», η ιδέα τους εξετάζει γιατί ορισμένα πολύπλοκα αντικείμενα είναι πιο διαδεδομένα από άλλα, εξετάζοντας την ιστορία τους.

Αν η θεωρία αυτή αποδειχθεί σωστή, θα επαναπροσδιορίσει την αντίληψή μας για το τι συνιστά «ζωντανό» πράγμα και θα αμφισβητήσει την παραδοσιακή μας προσέγγιση στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε ακόμη και να ανοίξει τη δυνατότητα δημιουργίας εξωγήινης ζωής μέσα σε εργαστηριακό περιβάλλον, σύμφωνα με την Walker.

Αναπτύσσοντας περαιτέρω τη συζήτηση με το New Scientist, η Walker τόνισε τη σημασία της ιστορικής εξάρτησης στον αυτοπροσδιορισμό: «Ένα ηλεκτρόνιο μπορεί να δημιουργηθεί οπουδήποτε στο σύμπαν και δεν έχει ιστορία. Εσείς είστε επίσης ένα θεμελιώδες αντικείμενο, αλλά με μεγάλη ιστορική εξάρτηση. Μπορεί να θέλετε να αναφέρετε την ηλικία σας μετρώντας μέχρι τη στιγμή που γεννηθήκατε, αλλά τμήματα του εαυτού σας είναι δισεκατομμύρια χρόνια παλαιότερα. Από αυτή την άποψη, θα πρέπει να σκεφτόμαστε τους εαυτούς μας ως γενεαλογίες πληροφοριών που πολλαπλασιάζονται και που προσωρινά βρίσκονται συγκεντρωμένες σε ένα άτομο».

Σύμφωνα με το Science Alert, η «Assembly theory» προβλέπει ότι τα μόρια που προέρχονται από βιολογικές διεργασίες θα πρέπει να παρουσιάζουν μεγαλύτερη πολυπλοκότητα σε σύγκριση με εκείνα που παράγονται από μη βιολογικές διεργασίες. Για να ελέγξουν αυτή την υπόθεση, η Walker και η ομάδα της ανέλυσαν διάφορες οργανικές και ανόργανες ενώσεις από διαφορετικές πηγές.

Στην ουσία, η εξελισσόμενη κατανόηση της ζωής, η οποία καθοδηγείται εν μέρει από την εξερεύνηση του διαστήματος, ανάγκασε τους επιστήμονες να επανεκτιμήσουν και να επαναπροσδιορίσουν την ίδια την ουσία της ζωής. Η «Assembly Theory» που προτείνουν οι Walker και Cronin αμφισβητεί τις συμβατικές αντιλήψεις και θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην προσέγγισή μας για τον εντοπισμό της εξωγήινης ζωής. Μας δίνει επίσης τη δυνατότητα να παράγουμε και να δημιουργήσουμε εξωγήινη ζωή μέσα στα όρια ενός εργαστηρίου