Γιατί ο φονικός καύσωνας που σαρώνει την Ευρώπη ονομάζεται Κέρβερος (vid)

Γιατί ο φονικός καύσωνας που σαρώνει την Ευρώπη ονομάζεται Κέρβερος (vid)
Αυτός ο καυτός καύσωνας έχει πλήξει ιδιαίτερα σκληρά τις χώρες της νότιας Ευρώπης, με τις θερμοκρασίες να εκτοξεύονται στους 40 βαθμούς Κελσίου.

Ο θανατηφόρος καύσωνας που σαρώνει την Ευρώπη πήρε το όνομά του από τον τρομερό τρικέφαλο σκύλο της ελληνικής μυθολογίας: Κέρβερος.

Η νότια Ιταλία βιώνει το κύριο βάρος του καύσωνα, με αναφορές για θερμοκρασίες που φτάνουν τους 48 βαθμούς Κελσίου. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος προειδοποιεί ότι αυτή η καυτή περίοδος θα μπορούσε ενδεχομένως να σπάσει το σημερινό ρεκόρ των 48,8 βαθμών Κελσίου που σημειώθηκε στη Σικελία το 2021. Η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος και η Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωπες με ακραίες καιρικές συνθήκες, γεγονός που ώθησε αρκετές κυβερνήσεις να συμβουλεύσουν τις εταιρείες να επιτρέψουν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι τους κατά τη διάρκεια της ακραίας ζέστης.

Ως απάντηση στον καύσωνα, ασθενοφόρα έχουν σταθμεύσει κοντά σε τουριστικά αξιοθέατα όπως η Ακρόπολη στην Αθήνα, ενώ οι υγειονομικές αρχές στην Ιταλία έχουν εκδώσει κόκκινους προειδοποιητικούς συναγερμούς για πόλεις όπως η Ρώμη, η Φλωρεντία, η Μπολόνια και η Περούτζια. Στο Sibenik, μια πόλη στις ακτές της Κροατίας, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με πυρκαγιές που προκλήθηκαν από την έντονη ζέστη.

 

Οι καύσωνες γίνονται ολοένα και πιο συχνοί και επικίνδυνοι λόγω της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα την τακτική ονομασία τους. Πέρυσι, οι ισπανικές αρχές ονόμασαν έναν καύσωνα «Ζωή», αφού καταγράφηκαν υψηλές θερμοκρασίες στη Σεβίλλη και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο Κέρβερος, η μυθολογική φιγούρα από την οποία πήρε το όνομά του ο καύσωνας, ήταν ένας άγριος, πολυκέφαλος σκύλος που φύλαγε την είσοδο του κάτω κόσμου στην αρχαία ελληνική μυθολογία. Απεικονιζόμενος με ένα φίδι για ουρά, ο Κέρβερος λέγεται ότι είχε πενήντα κεφάλια σύμφωνα με τον ποιητή Ησίοδο, αν και οι περισσότερες απεικονίσεις τον δείχνουν με τρία κεφάλια. Ο ρόλος του πλάσματος ήταν να εμποδίζει τους ζωντανούς να εισέλθουν στον Κάτω Κόσμο και να εμποδίζει τους νεκρούς να δραπετεύσουν. Καταβρόχθιζε όποιον επιχειρούσε να διαφύγει, εκτός από τον Ηρακλή και τον Ορφέα, οι οποίοι κατάφεραν να ξεγελάσουν το σκυλί με τη δύναμη και τη μουσική τους, αντίστοιχα.

Ο Κέρβερος έχει κάνει εμφανίσεις σε διάφορα έργα της λογοτεχνίας και του λαϊκού πολιτισμού. Αναφέρεται στην Κόλαση του Ντάντε , ένα επικό ποίημα του 14ου αιώνα από τη «Θεία Κωμωδία». Πιο οικεία, ο Κέρβερος εμφανίζεται στην ταινία της Disney «Ηρακλής» του 1997 και στην ταινία «Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος» ως ο τρικέφαλος σκύλος με το όνομα Φλάφι.