Φωτιά στη Ρόδο: Η έκρηξη που δημιούργησε πυροστρόβιλο (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Φωτιά στη Ρόδο: Η έκρηξη που δημιούργησε πυροστρόβιλο (vid)
Για πέμπτη ημέρα καίει η φωτιά στη Ρόδο και σήμερα οι αναζωπυρώσεις προκάλεσαν «συναγερμό» στις αρμόδιες αρχές, με συνέπεια να εκκενωθούν τέσσερα χωριά και δύο ξενοδοχεία.

Η φωτιά στη Ρόδο «εξερράγη» σήμερα (22/7) και εκδήλωσε «ακραία συμπεριφορά», επισημαίνει το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναφορικά με τις εξελίξεις στο πύρινο μέτωπο που καίει στο νησί.

Για πέμπτη ημέρα καίει η φωτιά στη Ρόδο και σήμερα οι αναζωπυρώσεις προκάλεσαν «συναγερμό» στις αρμόδιες αρχές, με συνέπεια να εκκενωθούν τέσσερα χωριά και δύο ξενοδοχεία. Χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες απομακρύνθηκαν από τις περιοχές που εκκενώθηκαν, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως περισσότεροι από 2.000 απεγκλωβίστηκαν διά θαλάσσης, με σκάφη του λιμενικού αλλά και ιδιωτικά που επιτάχθηκαν για αυτό τον σκοπό.

Το Meteo δημοσίευσε βίντεο, το οποίο καταγράφει τη δημιουργία πυροστρόβιλου στην κορυφή ενός λόφου, που καίει η φωτιά στη Ρόδο. Σε αυτό το βίντεο καταγράφεται ο στροβιλισμός του αέρα που παρασύρει τις φλόγες. Επίσης, διακρίνονται οι φλόγες χαμηλότερα στο λόφο να κατευθύνονται προς το σημείο δημιουργίας του πυροστρόβιλου, σημειώνει το Meteo.

Επίσης, δορυφορική εικόνα του METEOSAT-11, από το μεσημέρι του Σαββάτου, αποτυπώνει τη μεταφορά του πυκνού καπνού από τους βόρειους- βορειοδυτικούς ανέμους, «χαρακτηριστικό δείγμα της έντονης καύσης λόγω των πολύ ξηρών και θερμών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή».

;

Οι λόγοι της έκρηξης της πυρκαγιάς

Παράλληλα, το Meteo έδωσε στη δημοσιότητα χάρτες που «αναδεικνύουν τους λόγους της σημερινής έκρηξης» της φωτιάς στη Ρόδο. Αυτοί περιλαμβάνουν στοιχεία που αφορούν την εκτιμώμενη ευφλεκτότητα, ταχύτητα εξάπλωσης, θερμική ένταση και δυσκολία ελέγχου, που σήμερα ήταν στο ανώτατο επίπεδο επικινδυνότητας.

Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία της αρμόδιας ομάδας του Meteo, αναμένεται πρόσκαιρη και μερική βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, λόγω της σχετικής εξασθένησης των ανέμων.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια της νύχτας- τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 9-10%- κάτι που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς. Οι πλέον δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένονται κατά τις θερμές ώρες της Κυριακής (11:00-18:00), οπότε θα αυξηθεί η ένταση των ανέμων και η ευφλεκτότητα θα είναι εξαιρετικά υψηλή (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 7%).