Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στη Ρόδο: Καίγεται το νησί για έβδομη μέρα, νέες εκκενώσεις οικισμών (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στη Ρόδο: Καίγεται το νησί για έβδομη μέρα, νέες εκκενώσεις οικισμών (vid)
Τα ενεργά μέτωπα στο νησί και τα χωριά που κινδυνεύουν από την πύρινη λαίλαπα.

Δραματική παραμένει η κατάσταση στη Ρόδο όπου η φωτιά κατακαίει το νησί για έβδομη μέρα.

Μήνυμα του 112 για εκκένωση του οικισμού Κάλαθος στη Ρόδο

Εντολή εκκένωσης δόθηκε από το 112 στους κατοίκους του χωριού Κάλαθος της Ρόδου λόγω της φωτιάς που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή.

Στο μήνυμα ζητείται από τους κατοίκους να κατευθυνθούν προς την περιοχή Κολύμπια. Η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη στο μέτωπο Μαλώνας και Μασσάρων.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Κάλαθος εκκενώστε τώρα προς Κολύμπια. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών», αναφέρει το μήνυμα.

 

Σύμφωνα με την rodiaki.gr, στο μέτωπο από Πλατάνια προς Μαλώνα, η φωτιά κατευθύνεται προς το χωριό με μεγάλη ταχύτητα και με αρκετά μέτωπα και στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφική πορεία της προς το χωριό.

Η φωτιά στην περιοχή Γεννάδι και Βάτι εξακολουθεί να καεί ανελέητα και η μάχη δίνεται σε δύο σημεία: κάτω από τον ποταμό και στην επάνω πλευρά περίπου τρία χιλιόμετρα από το χωριό Βάτι. Και σε αυτό το μέτωπο οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις υπερβάλλουν εαυτό προκειμένου να μην ξεφύγει η φωτιά προς τα δύο χωριά Γεννάδι και Βάτι.

Στο Ασκληπειό η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμα της από το χωριό προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον δέκα σπίτια, με μία πρόχειρη εκτίμηση, καθώς η μάχη συνεχίζεται και εκεί λόγω των συνεχώς αναζωπυρώσεων.

Στα Λάερμα, χωριό το οποίο και αυτό έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά, υπάρχουν και εκεί αρκετές και σοβαρές αναζωπυρώσεις. Μάλιστα πριν από λίγο κινδύνευσε ένα ακόμη σπίτι που ευτυχώς με ρίψεις νερού από πτητικά μέσα και τη σημαντική συνδρομή των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών, σώθηκε. Αυτή την ώρα οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται γύρω από το χωριό, όπως επίσης και σε άλλες περιοχές όπως Απόλλωνα κ.α.

Οι άνεμοι που πνέουν στο νησί και στην περιοχή της φωτιάς φθάνουν και τα επτά μποφόρ, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς σε όλα τα μέτωπα.