Γενναίος δύτης έφτασε μέχρι την «ανθρωποφάγο» Μπλε Τρύπα και άθελα του κατέγραψε τον τραγικό του θάνατο
Η θαλάσσια τάφρος στην Ερυθρά Θάλασσα έχει ευρέως υποστηριχθεί ότι είναι πιο επικίνδυνη από το Έβερεστ, με τους ντόπιους να λένε ότι περίπου 200 δύτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Blue Hole.
Εν τω μεταξύ, μια έκθεση του 2014 από το Slate υποστηρίζει ότι 130 περίπου άνθρωποι έχουν πεθάνει εκεί τα "τελευταία 15 χρόνια". Αν και τα στοιχεία αυτά είναι μόνο εκτιμήσεις.
Αλλά από όλες αυτές τις τραγικές περιπτώσεις, μία ξεχωρίζει - κυρίως επειδή ο δύτης κατάφερε να βιντεοσκοπήσει τι συμβαίνει εκεί κάτω πριν από τον πρόωρο θάνατό του.
Στις 28 Απριλίου 2000, ο Ρωσοϊσραηλινός εκπαιδευτής καταδύσεων Γιούρι Λίπσκι αποφάσισε να αναμετρηθεί με την επικίνδυνη Μπλε Τρύπα, επιχειρώντας να μπει βαθιά στο θανατηφόρο σημείο κατάδυσης. Δυστυχώς, δεν θα αναδυόταν ποτέ ξανά στην επιφάνεια.
Όταν τελικά ανασύρθηκε το πτώμα του, η ομάδα διάσωσης βρήκε την κάμερα του κράνους του, η οποία με κάποιο τρόπο είχε παραμείνει άθικτη και κατέγραψε όλη την αποστολή.
Πιστεύεται ότι ο θάνατος του Lipski επήλθε αφού έφτασε σε βάθος 91 μέτρων, με τους ειδικούς να υποθέτουν ότι λόγω της τεράστιας πίεσης στην οποία θα είχε υποβληθεί το σώμα του, θα υπέφερε από αυτό που είναι γνωστό ως νάρκωση από άζωτο.
Αυτό θα προκαλούσε στον Λίπσκι ευφορία, σύγχυση, παραισθήσεις και, τελικά, απώλεια της κρίσης του, γεγονός που θα εξηγούσε γιατί συνέχισε να πηγαίνει όλο και πιο βαθιά στη Γαλάζια Τρύπα.
Έχοντας έκτοτε ανακαλυφθεί και αναρτηθεί στο YouTube, το κλιπ δείχνει με οδυνηρό τρόπο τις τελευταίες στιγμές του Lipski, αφήνοντας πολλούς θεατές αναστατωμένους.
"Το γεγονός ότι πρόκειται για πραγματικό υλικό ενός θανάτου που καταγράφηκε σε πραγματικό χρόνο είναι τρομακτικό", έγραψε ένας θεατής.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- 17 Κλωστές: H αληθινή ιστορία πίσω από την σειρά-Ο καλοσυνάτος τσαγκάρης από τα Κύθηρα πήρε εκδίκηση σκοτώνοντας 15 άτομα
- Το ξενοδοχείο που μπορείς να μείνεις με 1 δολάριο αλλά έχει ένα... ιδιαίτερο κανόνα
- Η φονική πλημμύρα του 1977 που άφησε πίσω 37 νεκρούς στην Αττική: Οι άνθρωποι αγκάλιαζαν τις κολώνες για να σωθούν