«Συντριβάνι από διαμάντια»: Επιστήμονες ανακάλυψαν το μοναδικό φαινόμενο όπου πολύτιμοι λίθοι εκτοξεύονται από τη Γη
Μια συναρπαστική αποκάλυψη από τα βάθη του πλανήτη μας ήρθε στο φως, καθώς οι ερευνητές αποκαλύπτουν τα μυστικά πίσω από την εμφάνιση των διαμαντιών μέσω ηφαιστειακών εκρήξεων.
Τα διαμάντια, αυτοί οι πολυπόθητοι πολύτιμοι λίθοι, έχουν την προέλευσή τους περίπου 145 χιλιόμετρα κάτω από τον φλοιό της Γης. Αυτοί οι πολύτιμοι λίθοι εκτοξεύονται στην επιφάνεια μέσω ραγδαίων εκρήξεων που ονομάζονται κιμπερλίτες και εκσφενδονίζονται με ταχύτητες που κυμαίνονται από 11 έως 82 μίλια την ώρα.
Αυτό που προκάλεσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων ήταν η συσχέτιση μεταξύ των εκρήξεων των κιμπερλιτών και των σημαντικών διαταραχών μεταξύ των τεκτονικών πλακών. Παρατηρώντας αυτή τη σύνδεση, οι ερευνητές διέκριναν ένα μοτίβο: αυτές οι γεμάτες διαμάντια εκρήξεις πιθανότατα πυροδοτούνται από τη διάσπαση των υπερηπείρων.
Ο δρ Gernon, καθηγητής Γεωεπιστήμης και Κλιματικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον της Αγγλίας, εξηγεί ότι οι ιστορικές περιπτώσεις κιμπερλιτών συνέπεσαν συχνά με τη διαίρεση υπερηπείρων όπως η Παγγαία, η οποία τελικά έδωσε τη γένεση των ηπείρων που κατοικούμε σήμερα.
Για εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια χρόνια, τα διαμάντια παρέμεναν φωλιασμένα στη βάση αυτών των ηπείρων. Η έκρηξη αυτών των διαμαντιών πυροδοτείται από ένα ασύλληπτο ερέθισμα, με αποτέλεσμα ισχυρά και εκρηκτικά γεγονότα.
Ο καθηγητής Gernon και η ομάδα του έχουν χαρτογραφήσει σχολαστικά ένα μοτίβο που καλύπτει 500 εκατομμύρια χρόνια. Το μοτίβο αυτό αποκαλύπτει ότι η σταδιακή απομάκρυνση των τεκτονικών πλακών προηγείται της κορύφωσης των εκρήξεων των κιμπερλιτών κατά 22 έως 33 εκατομμύρια χρόνια.
Το μοτίβο αυτό ισχύει και για ένα δισεκατομμύριο χρόνια, αν και με κάποια αβεβαιότητα λόγω των προκλήσεων της ανίχνευσης γεωλογικών κύκλων που εκτείνονται τόσο μακριά στο παρελθόν. Με αυτή τη νέα κατανόηση, το αινιγματικό ταξίδι των διαμαντιών από τα βάθη της Γης μέχρι την πύρινη εμφάνισή τους αποκτά ένα εντελώς νέο επίπεδο γοητείας.