Τα ATM που «γεννήθηκαν» μέσα σε μια τουαλέτα και οι «τραπεζογράφοι» που χρησιμοποιούσαν μόνο οι ιερόδουλες και οι τζογαδόροι
Ήταν Σεπτέμβριος του 1965 όταν ο Βρετανός Τζον Σέπερντ Μπάρον, εκεί που ετοιμαζόταν να βγει το βράδυ, πήγε στην τράπεζα για ανάληψη χρημάτων. Αφού πήρε τα χρήματα, επέστρεψε στο σπίτι του, πήγε στην τουαλέτα να κάνει μπάνιο και σκεφτόταν πόσο πιο εύκολο θα ήταν, αν μπορούσε ο κόσμος να παίρνει τα χρήματά του με την ίδια ευκολία, όπως αγόραζαν τις σοκολάτες απ’ τους αυτόματους πωλητές.
Αυτό ήταν… Έτσι «γεννήθηκε» η ιδέα για το ATM. Το αυτόματο μηχάνημα ανάληψης μετρητών!
Όπως διαβάζουμε στη Μηχανή του Χρόνου, η ιδέα του ενθουσίασε την τράπεζα Barclay’s, η οποία τοποθέτησε το πρώτο αυτόματο μηχάνημα ανάληψης που εγκαινίασε τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου. Έβγαζε μέχρι 10 λίρες σε κάθε πελάτη, αλλά «το ποσό ήταν υπεραρκετό για ένα τρελό σαββατοκύριακο εκείνη την εποχή», είχε πει ο δημιουργός του ATM.
Πως λειτουργούσε; Ο κόσμος τοποθετούσε τις κάρτες του, από χαρτί και όχι πλαστικές φυσικά, και έδιναν τον προσωπικό 4ψηφιο κωδικό τους (pin). Αρχικά, η ιδέα ήθελε να χρησιμοποιεί ο κόσμος 6ψηφιο αριθμό, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που θυμόντουσαν τον αριθμό της στρατιωτικής τους ταυτότητα. Το ίδιο και ο Σέπερντ Μπάρον, όχι όμως και η γυναίκα του. Εκείνη θυμόταν μόνο τα τέσσερα πρώτα ψηφία.
Το 2007, σε συνέντευξή του στο BBC, ο Σέπερντ Μπάρον προέβλεψε ότι μέσα στο πολύ πέντε χρόνια, τα χρήματα θα είχαν αντικατασταθεί εξ’ ολοκλήρου από τις ψηφιακές συναλλαγές (το λεγόμενο πλαστικό χρήμα), καθώς «η μεταφορά χρημάτων κοστίζει χρήματα».
Έξι χρόνια πριν την εφεύρεση του Σέπερντ Μπάρον με το πρώτο ATM, η City Bank της Νέας Υόρκης έθεσε σε λειτουργία τον «Τραπεζογράφο». Ήταν ένα μηχάνημα που επέτρεπε στους πελάτες της τράπεζας να καταθέτουν τα χρήματά τους, χωρίς να έρχονται σε επαφή με τους ταμίες, ωστόσο δεν είχε απήχηση στον κόσμο και το απέσυραν.
«Οι μόνοι που το χρησιμοποιούσαν ήταν ιερόδουλες και τζογαδόροι, που δεν ήθελαν να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με τους ταμίες», δήλωσε ο δημιουργός του «Τραπεζογράφου», Τζορτζ Σίμτζιαν.
Εννιά μέρες μετά την εμφάνιση του πρώτου ATM στην τράπεζα Barclay’s, οι Σουηδοί εγκαινίασαν το δικό τους μηχάνημα αυτόματης ανάληψης, στην τράπεζα Nixdorf και ακολούθησαν οι Ιάπωνες και μετά οι Αμερικάνοι. Η Chemical Bank δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η «τράπεζά μας θα ανοίξει στις 9 και δεν θα κλείσει ποτέ ξανά»!