«Milky Way»: Απλόχερη ομορφιά (vid)

«Milky Way»: Απλόχερη ομορφιά (vid)
Το Gazzetta είδε τα δύο πρώτα επεισόδια της νέας σειράς του Mega. Ο Βασίλης Κεκάτος υπογράφει μια πανέμορφη δουλειά. Πρεμιέρα την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου.

Όταν η τηλεόραση σέβεται την έννοια της δημιουργίας. Όταν το μικρό και φωνακλάδικο, ενίοτε ενοχλητικό, κουτί μεγαλώνει σε χώρο και πνεύμα και δίνει θέση στο όραμα και την έμπνευση. Όταν το κυρίαρχο, σχεδόν τυραννικό, μέσο υποτάσσεται στην κινηματογραφική ματιά και η οθόνη του σπιτιού μεγαλώνει χωρίς να το περιμένει. Όταν η ψυχαγωγία δεν γίνεται με όρους φτηνού θεάματος και κατανάλωσης πλαστικών προϊόντων, τότε προκύπτει κάτι σαν το «Milky Way», τη νέα σειρά μυθοπλασίας του Mega. O Βασίλης Κεκάτος υπογράφει τη σκηνοθεσία και το σενάριο και κρατήστε το όνομα αυτό. Το ταλέντο είναι εκεί και η πορεία για την κατάκτηση του «δημιουργού» έχει ξεκινήσει. Η πρώτη του επαφή με την τηλεόραση δικαιώνει τη δύναμη της εικόνας. Ο Κεκάτος αποδεικνύει ότι ακόμη κι αν αυτή «στριμώχνεται» μένει το ίδιο ισχυρή και επιβλητική. Το «Milky Way» είναι «λουσμένο» με το φως του σήμερα, με την καθαρότητα του αύριο και το καθρέφτισμα του χθες που μόλις έφυγε. Ο χρόνος, ακόμη και ο τηλεοπτικός, εδώ δεν αγνοεί τη σκέψη και το όραμα του Κεκάτου. Η ομορφιά που θα προσφέρει στις οθόνες μας μοιάζει με την -διακριτική- πτώση κομήτη. Κανείς δεν καταστρέφεται, όμως όλα αλλάζουν. Η σειρά θα κάνει πρεμιέρα στις 2 Νοεμβρίου και ναι, φέτος έχετε λόγο να δείτε τηλεόραση.

Το αληθινά νέο


Το Mega, στο press event που διοργάνωσε τη Δευτέρα (4/9), έδωσε τη δυνατότητα στους εκπροσώπους του Τύπου να παρακολουθήσουν τα δύο πρώτα επεισόδια του «Milky Way». Στην αίθουσα της «Εναλλακτικής Σκηνής» στο ΚΠΙΣΝ ένα γαλακτώδες, γαλαξιακό, φως μας χτύπησε, μας αγκάλιασε, μας διασκέδασε, μας έκανε να παραδεχτούμε την απεραντοσύνη του βλέμματος.
Σε κάποια πόλη της ελληνικής περιφέρειας η Μαρία, η πρωταγωνίστρια, ψάχνει τρόπο να φύγει από το ασφυκτικό περιβάλλον. Βασικά, όλοι οι χαρακτήρες αυτό θέλουν να κάνουν ή ήθελαν να κάνουν. Λίγο πριν τελειώσει το σχολείο η νεαρή κοπέλα «πατάει» τις γραμμές του αφρόντιστου μέλλοντός της. Το αναπάντεχο θα τη βρει και θα ανατρέψει όλα όσα είχε σκεφτεί. Στην πορεία ενηλικίωσης κυριαρχεί η νοοτροπία και η συμπεριφορά της Gen Z που συγκρούεται με την αμηχανία και την προσπάθεια υπέρβασης της προηγούμενης γενιάς. Γι’ αυτό και στο «Milky Way» δεν θα δείτε το αναμενόμενο, αλλά την ανατροπή του σε υφολογικό και αφηγηματικό επίπεδο. Ο Κεκάτος ψάχνει και θέλει να αναδείξει το αληθινά νέο, κυρίως στο κομμάτι της αντίδρασης και της επικοινωνίας. Το κάνει με τόλμη, σεβασμό και προσοχή και ο θεατής θα δει αυτά που υπάρχουν μέσα του και καταπιέζονται από την τοξικότητα της κοινωνίας.

Αφοπλιστικός ρυθμός


Τα επεισόδια είναι σχεδόν ωριαία, αλλά ο ρυθμός που δίνει ο Κεκάτος -και αυτό οφείλεται στο καλό μοντάζ- είναι αφοπλιστικός. Δεν υπάρχει σημείο που να βαριέσαι και να περιμένει το τέλος για να ανακουφιστείς. Τα πλάνα του είναι καθαρά και γενναιόδωρα, στα κάδρα του χωράνε συναισθήματα και η άγρια ομορφιά της επαρχίας. Υπάρχει αμεσότητα στις ερμηνείες και όταν χρειάζεται η εσωτερικότητα παίρνει τον έλεγχο. Το κρυστάλλινο αποτέλεσμα οφείλεται και στην πολύ καλή φωτογραφία, ενώ η μουσική δίνει κι άλλη ενέργεια. Κάτι άλλο που αξίζει να επισημανθεί είναι το χιούμορ που υπάρχει στη σειρά. Απλό, εύστοχο, λυτρωτικό. Θεματικά θίγονται πολλά ζητήματα: Οι δύσκολες, εφηβικές, διαπροσωπικές σχέσεις, η αποδοχή του άλλου, του «διαφορετικού», η ένταξη του queer στη στενόμυαλη κοινότητα, η διφορούμενη στάση της εκπαιδευτικής κοινότητας στα «θέλω» των παιδιών, οι καταπιεστικές εργασιακές σχέσεις…. Το «Milky Way» έχει κάτι από αδελφούς Κοέν, Λαρς Φον Τρίερ και τη σύγχρονη εικόνα του ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

«Milky Way», του Βασίλη Κεκάτου


Πρωταγωνιστούν: Κορίννα Ντουλλάαρτ, Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Γιούλικα Σκαφιδά, Θέμις Μπαζάκα, Αργύρης Μπακιρτζής, Μαρία Καλλιμάνη, Σοφία Κόκκαλη, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Τόνια Σωτηροπούλου, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Στυλιάνα Ιωάννου, Ναταλία Σουίφτ, Αφροδίτη Καποκάκη, Ευαγγελία Καμάρα, Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης, Ξένια Ντάνια, Σταύρος Τσουμάνης, Βίκυ Μαϊδάνογλου, Τζέο Πακίτσας, Κασσιόπη Κλέπκου, Αλέξανδρος Βούλγαρης.


Guest stars: Λαέρτης Μαλκότσης, Νίκος Καραθάνος, Κίμων Κουρής, Ιβάν Σβιτάιλο, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Άλκηστις Πουλοπούλου, Ελένη Φουρέιρα.


Παραγωγή: FOSS PRODUCTIONS

To «Milky Way» μετά το τέλος του κάθε επεισοδίου θα είναι διαθέσιμο on demand αποκλειστικά στο Vodafone TV.