YOU. MADE BY YOU. Συμμετείχαμε στο σεμινάριο αυτογνωσίας που δείχνει πως «ο κόσμος, όντως, τελικά γυρίζει!»

Κώστας Μιχαήλ
YOU. MADE BY YOU. Συμμετείχαμε στο σεμινάριο αυτογνωσίας που δείχνει πως «ο κόσμος, όντως, τελικά γυρίζει!»
Πολλοί νέοι -ανάμεσά τους κι εμείς- από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετείχαν στις 20-21/10 στο “YOU. MADE BY YOU” του WHAT’S UP της COSMOTE. Ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα που στόχο είχε να βοηθήσει τους νέους να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους και να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους.

Πριν λίγες εβδομάδες, όντας καθηλωμένος στην κίνηση του Κηφισού, άκουσα στο ραδιόφωνο το κομμάτι του Bloody Hawk με τίτλο «Τον κόσμο γυρίζω» που έγραψε αποκλειστικά για το βιωματικό αυτό πρόγραμμα. Για να είμαι ειλικρινής, η πρώτη μου αντίδραση ήταν: «Άσε μας ρε Bloody, εδώ κάνουμε δύο ώρες για να γυρίσουμε στο σπίτι μας..». Ωστόσο, οι στίχοι του τραγουδιού έπαιζαν συνέχεια στο μυαλό μου και κυρίως το ρεφρέν: «Πάλεψα πολύ για να φτάσει η στιγμή που τον κόσμο γυρίζω. Κάθε μέρα γράφω, κάθε μέρα ζωγραφίζω, κάθε μέρα ελπίζω».

Λίγες μέρες αργότερα, το ίδιο κομμάτι εμφανίστηκε ξανά μπροστά μου σε σχετική διαφήμιση στο Ιnstagram. Από περιέργεια και μόνο δήλωσα συμμετοχή και περίμενα με ανυπομονησία την έναρξη του σεμιναρίου. Όπως φάνηκε την ίδια περιέργεια είχαν και εκατοντάδες άλλοι νέοι από κάθε γωνιά της χώρας.

Οι πρώτες εντυπώσεις

...

Η ημέρα του online σεμιναρίου έφτασε και το πρώτο «σοκ» ήρθε όταν ο παρουσιαστής της εκδήλωσης, Βασίλης Βασιλειάδης, ψυχοδραματιστής, μας κάλεσε να ανοίξουμε τις κάμερες. Ξαφνικά η οθόνη γέμισε με μικρά παράθυρα και με άπειρα χαμογελαστά πρόσωπα που συνεχώς εναλλάσσονταν. Όλοι νέοι! Φοιτητές, εργαζόμενοι ακόμα και γονείς. Άνθρωποι τόσο άγνωστοι και διαφορετικοί μεταξύ τους, αλλά με τόσο κοινές αξίες και τόσο κοινούς προβληματισμούς. Όλοι ήταν εκεί με ένα και μόνο σκοπό: να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, να ανακαλύψουν τα «θέλω» τους, να κυνηγήσουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους.

Το δεύτερο πράγμα που με εντυπωσίασε ήταν το γεγονός ότι οι συντελεστές του προγράμματος κατάφεραν πολύ γρήγορα να ενώσουν όλους αυτούς τους νέους και να δημιουργήσουν μια μεγάλη παρέα. Λίγα μόνο λεπτά μετά την έναρξη και χωρίς καμία παρότρυνση ανταλλάξαμε μέσω chat τα στοιχεία μας στο Instagram και αμέσως δημιουργήθηκε μια παράλληλη συνομιλία. Γνωριστήκαμε καλύτερα, βρήκαμε κοινά και έτσι όλο το concept απέκτησε μια τρομερή οικειότητα, η οποία στη συνέχεια έδωσε ένα παραπάνω κίνητρο στους νέους να μιλήσουν ανοιχτά για αυτά που τους προβληματίζουν. Για αυτά που νιώθουν και αυτά που θέλουν να αλλάξουν.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το “YOU. MADE BY YOU”, το βιωματικό πρόγραμμα προσωπικής ανάπτυξης, χωριζόταν σε τρεις θεματικές ενότητες:

  • Ανακαλύπτω τον εαυτό μου
  • Βρίσκω συμμάχους στους άλλους
  • Αποκτώ δύναμη για την αλλαγή

Ημέρα 1η

....

Μόλις λάβαμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το πρόγραμμα και λύθηκαν οι περισσότερες απορίες μας, εμφανίστηκε στην οθόνη ο Bloody Hawk, ο οποίος αναφέρθηκε στο τραγούδι που δημιούργησε αποκλειστικά για το πρόγραμμα του WHAT’S UP και στο τέλος έστειλε το δικό του ξεχωριστό μήνυμα στους νέους. «Το κομμάτι ήταν για εμένα ένα πολύ ωραίο project, μια πολύ ωραία ιδέα. Ο τίτλος είναι μια δήλωση για εμένα ότι ο καθένας μόνος του ή όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε κινήσεις με δράση, να φτάσουμε πιο κοντά σε αυτό που θέλουμε και στο τέλος να κινήσουμε τον δικό μας κόσμο. Πολλά πράγματα που μοιάζουν ακίνητα στην καθημερινότητα μας, μέσα από δύσκολες διαδικασίες που απαιτούνε κόπο, ιδρώτα και αφοσίωση μπορούν τελικά να κινηθούν».

Στη συνέχεια ακολούθησε μια αρκετά μεγάλη αλλά και ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους Ιωάννη Νικολάου, Νάντια Κοντογεώργη, Άγγελο Πεντάρη και Αφροδίτη Καψαρίδη. Ήταν μια διαδραστική κουβέντα γύρω από ερωτήματα που καθημερινά μας απασχολούν. Για παράδειγμα:

-Είμαι αποτέλεσμα των επιλογών μου ή του περιβάλλοντός μου;

-Κατά πόσο οι αποφάσεις που παίρνω είναι δικές μου και κατά πόσο των άλλων;

-Πώς μπορώ να βρω τον εαυτό μου μέσα σε τόση φασαρία και σύγχυση;

Πάνω σε αυτό τα ερωτήματα μια κοπέλα ζήτησε να τοποθετηθεί και νομίζω ότι εξέφρασε αυτό που αισθάνονται οι περισσότεροι νέοι σήμερα. Απαντώντας στο αν η νέα γενιά επηρεάζεται από τα πρέπει που θέτει η οικογένεια ή από το «τι θα πει η κοινωνία;», η Κατερίνα είπε: «Υπάρχουν αυτές οι λογικές ακόμα και σήμερα, αλλά πρέπει να βρεις τη δύναμη να πεις "όχι, δεν το θέλω αυτό το πράγμα". Δεν με ενδιαφέρουν τα λεφτά! Εγώ θέλω να σηκώνομαι το πρωί και να γουστάρω για αυτό που κάνω».

Στη συνέχεια μέσα από ερωτηματολόγια, ψυχογραφικές ασκήσεις και quiz κάναμε μια προσπάθεια να βρούμε όλοι οι συμμετέχοντες τι πραγματικά θέλουμε στη ζωή μας. Το συγκεκριμένο εγχείρημα αποδείχθηκε αρκετά δύσκολο... Πολλοί ήταν εκείνοι που ανέφεραν τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα ένας νέος για να φτάσει στο στόχο του. Μάλιστα, κάποια παιδιά σημείωσαν ότι είναι τόσες οι προκλήσεις σήμερα που πολύ συχνά χάνεται και ο στόχος...

Ωστόσο, μια προσωπική ιστορία της Νάντιας Κοντογεώργη μας βοήθησε να καταλάβουμε ότι κάθε δυσκολία είναι τελικά για καλό. «Όταν ήμουν μικρή νόμιζα ότι όταν μεγαλώσω θα παίζω σε μιούζικαλ. Όταν ήμουν όμως στη Δραματική σχολή, στην Ελλάδα μιούζικαλ δεν υπήρχε και όλοι οι καθηγητές μου έλεγαν ότι στην Ελλάδα δεν μπορείς να το κάνεις αυτό. Τελικά τα έκανα όλα! Αλλά μέχρι να καταφέρω να πάρω τους ρόλους αυτούς, ήμουν στο μπούγιο, χωρίς ατάκα, χωρίς τίποτα. Σε εκείνες τις στιγμές που έλεγα: "Μα τι κάνω; Δεν θέλω να κάνω αυτό. Δεν είναι αυτό που έχω φανταστεί για τον εαυτό μου" προσπαθούσα να σκέφτομαι θετικά. Σε αυτές τις φάσεις προσπαθούσα να είμαι παρούσα και να ξέρω ότι αυτές είναι οι προκλήσεις της ζωής για να φτάσω εκεί που θέλω. Αν δεν υπήρχαν αυτά, δεν θα υπήρχε η σκάλα για να φτάσω. Αν δεν υπήρχε κάθε σκαλοπάτι δεν θα μπορούσα να ανέβω εκεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ημέρα 2η

...

Την επόμενη μέρα η συζήτηση στράφηκε γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις και το πώς τελικά μπορούμε να λειτουργούμε πιο αποτελεσματικά με τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε καθημερινά. Μέσα πάλι από μια γόνιμη συζήτηση, αρκετές παρεμβάσεις και με τη βοήθεια ενός γραφήματος, φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι η ιδανική και σωστή σχέση δύο ανθρώπων είναι αυτή που τα άτομα στέκονται δίπλα το ένα στο άλλο, μοιράζονται κοινά σημεία, αλλά έχουν και προσωπικό χώρο.

Το τελικό στάδιο του προγράμματος ήταν ίσως και το πιο σημαντικό. Έχοντας πλέον κατανοήσει το ποιος είμαι, έχοντας καταλάβει το πως συνδέομαι με τους άλλους, έχοντας ανακαλύψει τον στόχο, τις αξίες και τα θέλω μου, περάσαμε στη δράση. Πώς θα αποκτήσω εν τέλει δύναμη για αλλαγή; Σε αυτό το τελευταίο κομμάτι μιλήσαμε για την αναβλητικότητα και τη διαχείριση της, για το ζήτημα της ενσυναίσθησης και του εσωτερικού κινήτρου, για αυτό που μας κινητοποιεί και για αυτές τις δράσεις που σχετίζονται με την επίτευξη του σκοπού μας. Προφανώς, σε αυτό το σημείο δεν θα μπορούσα να μη κάνω μια αναφορά, έστω και μικρή, στη μοναδική ιστορία του Τάκη Προεστάκη, του ανθρώπου που εγκατέλειψε τον κόσμο της νύχτας και αφιέρωσε τη ζωή του στα αδέσποτα και τα κακοποιημένα ζώα. Ούτε την ιστορία του μπορώ να ξεχάσω, ούτε τα λόγια του. «Αν αγαπάς κάτι τότε το κάνεις καλά και πάντα βρίσκεις λύσεις. Αν δεν αγαπάς κάτι μην το κάνεις καθόλου».

Το sum up

....

Έχοντας παρακολουθήσει μια σειρά σεμιναρίων όλα αυτά τα χρόνια, έχω να πω ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα του WHAT’S UP της COSMOTE ήταν κάτι τελείως διαφορετικό. Όλα ήταν διαφορετικά. Ήταν η αισιοδοξία που σου μετέφεραν οι καλεσμένοι, ήταν το χιούμορ και η ενέργεια του παρουσιαστή, ήταν οι ιστορίες των νέων που χτυπούσαν σα deja vu μέσα σου, ήταν οι ψυχογραφικές ασκήσεις, τα quiz, τα polls που σε έκαναν να καταλάβεις ότι υπάρχουν και άλλοι σαν εσένα που έχουν τα ίδια προβλήματα, αντιμετωπίζουν τα ίδια άγχη και αναζητούν μια αλλαγή στη ζωή τους.

Σε αυτές τις δύο μέρες του προγράμματος έμαθα πάρα πολλά. Άκουσα συνομήλικούς μου να λένε ότι θα κάνουν τα πάντα για να αφήσουν πίσω τα «πρέπει» και να ξεπεράσουν τα όρια τους. Σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε βαθιά κρίση αξιών, είδα νέους να παίρνουν το λόγο και να μιλάνε για σεβασμό, αλληλεγγύη, ειλικρίνεια, αγάπη, πίστη, δικαιοσύνη, ελευθερία...

Παρατήρησα με προσοχή ένα γράφημα που ιεραρχούσε τον φόβο της αποτυχίας ως τον κύριο παράγοντα που εμποδίζει τους νέους να μπουν σε δράση και άκουσα στη συνέχεια τον Good Job Nicky να λέει ότι «μόνο όταν δεν προσπαθείς, αποτυγχάνεις πραγματικά σε κάτι».

Η 2η φάση του προγράμματος ολοκληρώνεται με 3 private sessions (στις 30-31/10, στις 6-7/11 και στις 13-14/11), όπου οι συμμετέχοντες της πρώτης φάσης θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν περισσότερο στις θεματικές ενότητες του προγράμματος.

Σε περίπτωση που δεν μπόρεσες να το παρακολουθήσεις, το διήμερο σεμινάριο έχει ανέβει και στο επίσημο YouTube κανάλι του WHAT’S UP. Μπορείς να το δεις στα παρακάτω links:

https://www.youtube.com/watch?v=gjFWL1vHFNo
https://www.youtube.com/watch?v=70RBO7qD2QQ