Γιατρός εξηγεί τον λόγο που δεν πρέπει να χρησιμοποιείς μπατονέτα για το καθάρισμα των αυτιών

Επιμέλεια: Newsroom
Γιατρός εξηγεί τον λόγο που δεν πρέπει να χρησιμοποιείς μπατονέτα για το καθάρισμα των αυτιών
Μια καθημερινή μας συνήθεια όπως είναι το καθάρισμα των αυτιών κρύβει κάποιους κινδύνους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο μετά το μπάνιο συνηθίζουν να καθαρίζουν με μπατονέτα τα αυτιά τους προκειμένου να απαλλαγούν από το κερί που μαζεύεται.

Ωστόσο, οι γιατροί προειδοποιούν ότι αυτή η συνήθεια περισσότερο κακό κάνει παρά καλό. Διότι, όπως λένε το κερί παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των αυτιών μας.

Παγιδεύει και εμποδίζει τη σκόνη, τα βακτήρια και άλλα μικρόβια να εισέλθουν και να βλάψουν το αυτί. Επίσης, προστατεύει το ευαίσθητο δέρμα του ακουστικού πόρου από τον ερεθισμό όταν εκτίθεται στο νερό.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, στους περισσότερους ανθρώπους το κερί με την πάροδο του χρόνου απομακρύνεται από το εσωτερικό του αυτιού, είτε πέφτοντας είτε φεύγοντας με το πλύσιμο.

 

cb

Όμως υπάρχουν και εκείνοι που οι αδένες στον ακουστικό πόρο παράγουν περισσότερο κερί από αυτό που μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα. Αυτό το επιπλέον κερί μπορεί στη συνέχεια να σκληρύνει στον ακουστικό πόρο και να μείνει μέσα σε αυτόν, προκαλώντας μια σειρά προβλημάτων, όπως πόνο στο αυτί, αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης και απώλεια ακοής.

Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Η πιο συνηθισμένη επιλογή είναι να αφαιρεθεί το κερί με μπατονέτα, ωστόσο οι γιατροί για τους κινδύνους που κρύβει αυτός ο τρόπος.

Στην πραγματικότητα, η μπατονέτα σπρώχνει το κερί στο εσωτερικό του αυτιού καθιστώντας πιο δύσκολο να αφαιρεθεί στη συνέχεια. Ο Dr Martin Scurr τόνισε ότι υπάρχει και ο κίνδυνος να τρυπήσει το τύμπανο του αυτιού.

«Η διάτρηση δεν επουλώνεται πάντα σωστά, με αποτέλεσμα μακροχρόνια βλάβη της ακοής - σκεφτείτε ένα ντέφι με μια τρύπα, η μεμβράνη δεν μπορεί πλέον να δονείται για να μεταδώσει ήχους στο νεύρο της ακοής», αναφέρει.

Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να προκληθούν η κώφωση, ο παρατεταμένος ίλιγγος και ο εμετός, η απώλεια γεύσης, ακόμα και η παράλυση του προσώπου.

Ποια είναι λοιπόν η λύση; Ο Dr Scurr συνιστά τις σταγόνες μαλακτικού κεριού, αλλά και την επίσκεψη σε ωτορινολαρυγγολόγος.

vb1