No nut November: Τι είναι το κίνημα και ποιες οι επιπτώσεις στην υγεία

No nut November: Τι είναι το κίνημα και ποιες οι επιπτώσεις στην υγεία
Ορισμένα άτομα μπορεί να θεωρούν το «No Nut November» μια διασκεδαστική πρόκληση ή ένα μέσο για την ενίσχυση της αυτοπειθαρχίας, ενώ άλλοι μπορεί να προτιμούν να διατηρούν μια κανονική, υγιή σεξουαλική ρουτίνα.

Το «No Nut November» είναι ένα ετήσιο φαινόμενο που έχει αποκτήσει δημοτικότητα την τελευταία δεκαετία. Αφορά τους άνδρες που απέχουν από τη σεξουαλική δραστηριότητα και τον αυνανισμό καθ' όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου. Ενώ μπορεί να ακούγεται σαν μια ιδιότυπη πρόκληση, έχει προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της στη σωματική και ψυχική υγεία.

Οι κανόνες του «No Nut November» είναι σχετικά απλοί. Οι συμμετέχοντες αναμένεται να απέχουν από σεξουαλικές δραστηριότητες και τον αυνανισμό. Ωστόσο, η διέγερση και η παρακολούθηση πορνογραφίας συχνά επιτρέπονται εντός των ορίων αυτών των κανόνων.

Οι υποστηρικτές του «No Nut November» ισχυρίζονται μερικές φορές ότι προσφέρει οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία. Υποστηρίζουν ότι η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη συγκέντρωση, αυτοπειθαρχία και αυξημένα επίπεδα ενέργειας. Ωστόσο, η ουρολόγος Dr. Rena Malik επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Στην πραγματικότητα, η Malik τονίζει ότι η εκσπερμάτιση έχει αρκετά οφέλη για την υγεία. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Αναφέρεται σε μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο European Urology, η οποία διαπίστωσε ότι οι άνδρες ηλικίας 20 και 40 ετών που εκσπερμάτιζαν συχνά (περισσότερες από 21 φορές το μήνα) είχαν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη σε σύγκριση με εκείνους που εκσπερμάτιζαν λιγότερο συχνά στην ίδια ηλικιακή ομάδα.

 

Η Dr. Malik καταρρίπτει επίσης τον μύθο ότι ο αυνανισμός επηρεάζει αρνητικά την αθλητική απόδοση. Διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση για αυτή την αντίληψη. Είτε κάποιος επιλέξει να απέχει είτε όχι, η σωματική του απόδοση δεν είναι πιθανό να επηρεαστεί σημαντικά.

Τελικά, η απόφαση να συμμετάσχει κανείς στο «No Nut November» είναι προσωπική. Ορισμένα άτομα μπορεί να το θεωρούν μια διασκεδαστική πρόκληση ή ένα μέσο για την ενίσχυση της αυτοπειθαρχίας, ενώ άλλοι μπορεί να προτιμούν να διατηρούν μια κανονική, υγιή σεξουαλική ρουτίνα. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η σεξουαλική υγεία είναι ένα φυσιολογικό και φυσικό μέρος της ανθρώπινης ευημερίας και η επιλογή της αποχής ή της συμμετοχής πρέπει να γίνεται με βάση τις προτιμήσεις και την άνεση του καθενός.