Εδώ, οι σκέψεις δοκιμάζονται
Το θέατρο παίρνει θέση για ό,τι συμβαίνει στην κοινωνία μας. Κάπως άνευρη, σχεδόν ψεύτικη ακούγεται αυτή η πρόταση. Το «σχεδόν» σώζει την αξιοπρέπεια αυτής της γεμάτης σάρκα τέχνης. Και αναφερόμαστε στο σήμερα, στο τώρα. Το παρελθόν είναι βάση, είναι τα στηρίγματα πάνω στα οποία χτίζει ο θεατράνθρωπος, ο δημιουργός. Αυτός, όμως, πρέπει να έχει κάτι να πει. Η φωνή πρέπει να είναι δική του, αποκλειστικά, και ως τέτοια να εισπραχθεί και κριθεί. Και όταν φτάνουμε στη μετάδοση των ήχων, των φθόγγων, βλέπουμε και την πηγή, την πένα και αυτόν που την κρατά. Άρα, ο θεατρικός συγγραφέας παίρνει θέση και το κοινό ακολουθεί, θέλει δεν θέλει. Τι σημαίνει αυτό; Ανοιχτά μάτια, αυτιά και μια ανήσυχη σκέψη που ποτέ δεν ησυχάζει. Τέτοια περίπτωση είναι ο Θανάσης Τριαρίδης και ευτυχώς που υπάρχει αυτός ο λόγος-δοκιμασία. Ο εν λόγω δημιουργός αντιμετωπίζει με θάρρος και ατέλειωτη αντίδραση την ψυχαγωγία, δεν την αφήνει να πετάξει, αλλά ούτε και να μας καθηλώσει, να μας φυλακίσει. Στη περίπτωσή του ο θεατής πρέπει να «αγγίξει» τη φωτιά της επίμονης ερώτησης. Και ξέρετε κάτι; Δεν θα καεί, διότι όλοι έχουμε μια φωτιά στα σωθικά μας. Το νέο του έργο, ο μονόλογος «Το τηλεφώνημα», δεν αφήνει να φύγουν αδοκίμαστες οι σκέψεις, οι αναρωτήσεις, οι ανησυχίες μας. Στο «Faust», εκεί ο στίβος μάχης, θα νιώσετε τι σημαίνει αληθινή ψυχαγωγία.
Δεν αρκούν τα «λίγα λόγια»
Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου. Αντιγράφουμε από το δελτίο Τύπου: Σε ένα σύμπαν παράλληλο με το δικό μας ένα νέο είδος θεάτρου σαρώνει τις σκηνές του κόσμου. Πρόκειται για το περίφημο Delimmatic Theater – το Θέατρο του Διλήμματος (σε συντομογραφία: Delthi). Σύμφωνα με αυτό το είδος ο ηθοποιός πρέπει να πυροβολήσει επί σκηνής ένα ζώο με την συναίνεση κάποιου θεατή/ακροατή – ή, εάν δεν τα καταφέρει, να πυροβολήσει το κεφάλι του. Δηλαδή είναι κάτι σαν τις ταυρομαχίες – πολύ ζωντανό και διόλου βαρετό…
Το «Τηλεφώνημα» είναι μια τέτοια παράσταση Διλημματικού Θεάτρου. Ο ήρωας μας συνομιλεί με τους προέδρους της Αμερικής ζητώντας απελπισμένα βοήθεια. Προσπαθώντας να πείσει τους συνομιλητές του στο τηλέφωνο πως η συναίνεση στον φόνο είναι η καθημερινή τους κανονικότητα είναι απολύτως λογική, όπως και δολοφονία ενός σκύλου…
Δεν αρκούν, όμως, τα «λίγα λόγια». Εδώ ο μονόλογος είναι υψηλού επίπεδου διαλεκτική και σε αυτήν ο θεατής μιλάει όπως δεν μίλησε ποτέ. Ακόμη και η σιωπή του είναι ισχυρό επιχείρημα ή εντυπωσιακή υποχώρηση ή πληγωμένος συμβιβασμός. Το θέατρο είναι τέχνη επώδυνη και γι’ αυτό το προσέχεις, το σέβεσαι και μέσα απ’ αυτό, όταν θες, πορεύεσαι.
Ένας ανένταχτος κύκλος
Από το σημείωμα του συγγραφέα βλέπεις έναν κύκλο που δεν ξέρεις που να τον εντάξεις. Το σίγουρο είναι ότι σε αυτό θα εισέλθετε με τις ελπίδες σας αναπτερωμένες, ανυποχώρητες και γνήσια δοκιμασμένες. Κρατήστε αυτό το μήνυμα του Θανάση Τριαρίδη. Όταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας φωτογραφίζεται με περηφάνια στο Φράχτη του Έβρου, όταν ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του διαπράττουν με ωμό κυνισμό τις επαναπροωθήσεις -άρα και τις δολοφονίες μεταναστών μέσω τον επαναπροωθήσεων-, όταν ο κρατικός φόνος γίνεται κανονικότητα και τα παρακρατικά καθάρματα τον δικαιολογούν και τον δοξάζουν, όταν ολόκληρη η κοινωνία έχει συνηθίσει το θάνατο του άλλου, του αδύναμου, του απελπισμένου ως «δικό του πρόβλημα» και εν τέλει «δικό του πεπρωμένο», τότε το θέατρο οφείλει να καταθέσει μια αντίθεση. Το «Τηλεφώνημα» ας καταγραφεί, ως η προσπάθεια μιας τέτοιας αντίθεσης. Το πολιτικό έργο του Θ. Τριαρίδη σκηνοθετεί ο Κώστας Φιλίππογλου και πρωταγωνιστεί ο Χάρης Τζωρτζάκης.
Info
«Το τηλεφώνημα»
Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης
Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου
Σκηνογραφία - εικαστική επιμέλεια – πολυμέσα: Λυδία Τσάτσου Παρασκευοπούλου
Μουσική - ηχητικός σχεδιασμός: Γκρεγκ Ελευθερίου
Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθοί σκηνοθέτη: Αλεξάνδρα Σταμούλη και Κωνσταντίνα Νταντάμη
Φωτογραφίες: Μυρτώ Κουτλή
Επικοινωνία- Δημόσιες Σχέσεις: Γιώτα Δημητριάδη
Ερμηνεύει ο Χάρης Τζωρτζάκης
Πληροφορίες:
Δευτέρα και Τρίτη στις 20:00
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (μειωμένο: φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65,) 7 ευρώ (ατέλειες) Προπώληση: https://www.more.com/theater/to-tilefonima-1/
Διάρκεια: 70 λεπτά
FAUST BAR-THEATRE-ARTS
Διεύθυνση: Καλαμιώτου 11, Αθήνα
Τηλέφωνο: 21 0323 4095