TikTokers έχουν πείσει τους ανθρώπους να σταματήσουν το άτμισμα: Η διαμαρτυρία για την παιδική εργασία στο Κονγκό (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
TikTokers έχουν πείσει τους ανθρώπους να σταματήσουν το άτμισμα: Η διαμαρτυρία για την παιδική εργασία στο Κονγκό (vid)
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στο TikTok σταματούν το άτμισμα, ώστε να διαμαρτυρηθούν για την παιδική εργασία στο Κονγκό.

Σε μια απροσδόκητη τροπή των γεγονότων, η επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει πάρει μια νέα μορφή ακτιβισμού. Ένα κίνημα στο TikTok έχει κάνει τους χρήστες τους διαδικτύου να εγκαταλείπουν το άτμισμα. Η πλατφόρμα, γνωστή για την έναρξη τάσεων, δημιουργεί τώρα ένα κίνημα αλληλεγγύης.

Η Kristina, μια δημιουργός του TikTok με σημαντικό κοινό, ανακοίνωσε την απόφασή της να σταματήσει το άτμισμα σε ένα βίντεο που συγκέντρωσε πάνω από 1,5 εκατομμύριο προβολές. Στο βίντεο δήλωσε πως θα σταματήσει το άτμισμα για να υποστηρίξει το λαό του Κονγκό.

@vicenews TikTokers have convinced dozens of people to quit vaping in response to the worsening violence in the Democratic Republic of Congo. #usa #vape #quitvapping #drc #congo #tiktoker ♬ original sound - VICE News

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή αυτό που η Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ περιγράφει ως «μία από τις πιο σύνθετες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο». Οι ανατολικές επαρχίες, πλούσιες σε ορυκτά όπως το κοβάλτιο που είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή μπαταριών ιόντων λιθίου που βρίσκονται σε τηλέφωνα, ηλεκτρικά οχήματα και συσκευές ατμίσματος, στιγματίζονται από τη βία. Περίπου το 74% της παγκόσμιας προμήθειας κοβαλτίου προέρχεται από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ένα στατιστικό στοιχείο που υπογραμμίζει τη σημασία της περιοχής στη βιομηχανία τεχνολογίας και τις συνεπαγόμενες διαμάχες.

Το viral βίντεο της Kristina έχει προκαλέσει ένα κύμα αντιδράσεων, με τους χρήστες να δεσμεύονται να μην αγοράσουν καινούργια συσκευή ατμίσματος σε ένδειξη αλληλεγγύης. Αυτή η συλλογική δράση αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των ηθικών ανησυχιών γύρω από την εξόρυξη κοβαλτίου, η οποία έχει επιδεινώσει τις συγκρούσεις και έχει οδηγήσει σε εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή.

Το κίνημα επεκτείνεται πέρα από την απλή μείωση του ατμίσματος, είναι μια διαμαρτυρία ενάντια στα ηλεκτρονικά απόβλητα που συμβάλλουν στην κρίση. Υπολογίζεται ότι 150 εκατομμύρια συσκευές ατμίσματος καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο, οδηγώντας σε σημαντική απώλεια πολύτιμων υλικών και εντείνοντας τη δυσχερή κατάσταση στις κοινότητες των μεταλλωρύχων.