Θα χιονίσει φέτος στη Αθήνα; Τι προβλέπουν τα μετεωρολογικά μοντέλα (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Θα χιονίσει φέτος στη Αθήνα; Τι προβλέπουν τα μετεωρολογικά μοντέλα (vid)
Τις προηγούμενες ημέρες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από εικόνες από τη Γερμανία και το Μόναχο, όπου μετά από σφοδρή χιονόπτωση ακινητοποιήθηκαν οι μεταφορές στη χώρα. Το ερώτημα που γεννάται είναι αν θα χιονίσει και φέτος στην πρωτεύουσα της χώρας.

Διανύουμε τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου και η θερμοκρασία είναι σε αρκετά υψηλά επίπεδα για την εποχή. Αυτό που αναρωτιούνται αρκετοί είναι κατά πόσο θα σημειωθούν χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και αν χιονίσει και φέτος στην πρωτεύουσα της χώρας.

Οι προβλέψεις χιονόπτωσης για την επερχόμενη περίοδο δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα, με σημαντικές διακυμάνσεις από μήνα σε μήνα. Η επιρροή του jet stream, που επηρεάζεται από το El Niño, υπόσχεται μια ενδιαφέρουσα περίοδο χιονοπτώσεων τόσο για τη Βόρεια Αμερική όσο και για την Ευρώπη.

Η Ευρώπη αναμένει μια ασυνήθιστα εκτεταμένη χιονόπτωση στις αρχές του χειμώνα, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις. Ενώ ορισμένες νότιες και δυτικές περιοχές συνεχίζουν να κταγράφουν υψηλές θερομκρασίες, ένα ισχυρό ξέσπασμα ψυχρού αέρα σε ολόκληρη την ήπειρο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια αντίθετη χειμερινή εμπειρία.

Το ψυχρό μοτίβο των πρώτων ημερών του χειμώνα χρησιμεύει ως υπενθύμιση της πολυπλοκότητας των μετεωρολογικών προβλέψεων, αμφισβητώντας την ιδέα να βασίζεται κανείς αποκλειστικά σε μια μέση πρόβλεψη 3 μηνών. Μεμονωμένα μοτίβα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις χειριμένες θερμοκρασίες, όπως αποδεικνύεται από την ταχεία μετάβαση σε χειμερινές συνθήκες τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη.

Η εξέταση της μέσης εποχικής πρόβλεψης για την Ευρώπη αποκαλύπτει μια γενικά αδύναμη πρόβλεψη χιονόπτωσης. Στα περισσότερα μέρη της ηπείρου αναμένεται να σημειωθούν λιγότερες χιονοπτώσεις από ό,τι συνήθως, με εξαίρεση τις Άλπεις και τις βόρειες ευρωπαϊκές περιοχές.

Η σύγκριση της τελευταίας πρόβλεψης με τις προβλέψεις του προηγούμενου μήνα αποκαλύπτει μια αξιοσημείωτη αύξηση της χιονόπτωσης στην κεντρική Ευρώπη, τα βορειοδυτικά και τα βόρεια. Η πρόβλεψη για τον Δεκέμβριο, ωστόσο, υποδεικνύει έντονα αρνητικά ποσά χιονόπτωσης για το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου, γεγονός που αποδίδεται στην επικρατούσα δυτική προς νοτιοδυτική ροή που φέρνει βροχοπτώσεις αλλά και θερμότερες θερμοκρασίες. Έχοντας αυτό σαν δεδομένο δεν είναι ακόμη σίγουρο αν θα χιονίσει στην Αθήνα.

Προχωρώντας προς τον Ιανουάριο, το μοτίβο βελτιώνεται, με αυξημένες χιονοπτώσεις να αναμένονται στην κεντρική Ευρώπη. Ενώ ο Φεβρουάριος δεν παρουσιάζει σημαντική βελτίωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σε ορισμένες περιοχές της κεντρικής Ευρώπης και της βορειοδυτικής Ευρώπης αναμένεται να σημειωθούν περισσότερες χιονοπτώσεις από τις κανονικές.

Τώρα, το κρίσιμο ερώτημα για την Αθήνα: Υπάρχει πιθανότητα να χιονίσει στην πόλη κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2023/2024; Οι προβλέψεις δείχνουν ότι ενώ οι νότιες περιοχές μπορεί να γλιτώσουν από εκτεταμένες χιονοπτώσεις λόγω των θερμότερων συνθηκών που επικρατούν.