Πώς θα ήταν ο κόσμος αν έλιωναν όλοι οι πάγοι: Τι θα γινόταν στην Ελλάδα (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Πώς θα ήταν ο κόσμος αν έλιωναν όλοι οι πάγοι: Τι θα γινόταν στην Ελλάδα (vid)
Αυτή η απεικόνιση χρησιμεύει ως μια αυστηρή προειδοποίηση για τις πιθανές συνέπειες της ανεξέλεγκτης κλιματικής αλλαγής και του λιώματος των πάγων.

Το Business Insider Science επανέφερε στο προσκήνιο ένα βίντεο που είχε δημοσιεύσει το 2015, σε συνεργασία με το National Geographic, όπου παρουσιάζει μια τρομακτική εικόνα του μέλλοντος της Γης αν όλοι οι χερσαίοι πάγοι της έλιωναν, ένα σενάριο που, αν και υποθετικό, ρίχνει φως στις βαθιές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η οπτικοποίηση βασίζεται στην εκτίμηση του National Geographic ότι η στάθμη της θάλασσας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά ένα εκπληκτικό ύψος 66 μέτρων, εάν τα παγόβουνα της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας, που εκτείνονται σε πάνω από 9.656.064 χιλιόμετρα, έλιωναν εξ ολοκλήρου στους ωκεανούς.

Η απεικόνιση αυτού του πιθανού μέλλοντος στο βίντεο είναι σκληρή και ανησυχητική. Δείχνει πολυάριθμες εμβληματικές πόλεις και περιοχές σε όλο τον κόσμο να βυθίζονται κάτω από το νερό. Στην Ευρώπη, πολιτιστικά κέντρα όπως οι Βρυξέλλες και η Βενετία θα χάνονταν κάτω από τα κύματα. Το ίδιο θα συμβεί και στην Ελλάδα, όπου τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου θα βυθιστούν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Αφρικανικές πόλεις και πόλεις της Μέσης Ανατολής όπως το Ντακάρ, η Άκρα και η Τζέντα θα εξαφανιστούν, ενώ στην Ασία, εκατομμύρια άνθρωποι σε πόλεις όπως η Βομβάη, το Πεκίνο και το Τόκιο θα αναγκαστούν να μετακινηθούν στην ενδοχώρα λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

 

Ο αντίκτυπος στη Νότια Αμερική δεν θα ήταν λιγότερο σοβαρός, με παράκτιες πόλεις όπως το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Μπουένος Άιρες να γίνονται μέρος του ωκεανού. Ομοίως, στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεγάλες πόλεις όπως το Χιούστον, το Σαν Φρανσίσκο και η Νέα Υόρκη, καθώς και ολόκληρη η πολιτεία της Φλόριντα, θα υποκύψουν σιγά σιγά στην άνοδο της στάθμης των παλιρροιών.

Αυτή η απεικόνιση χρησιμεύει ως μια αυστηρή προειδοποίηση για τις πιθανές συνέπειες της ανεξέλεγκτης κλιματικής αλλαγής και του λιώματος των πάγων. Αν και το σενάριο αυτό είναι υποθετικό, υπογραμμίζει την κρίσιμη ανάγκη για παγκόσμια δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τον μετριασμό των επιπτώσεών της. Η προοπτική μιας τόσο σημαντικής ανόδου της στάθμης της θάλασσας δεν θα οδηγούσε μόνο στην απώλεια μεγάλων μητροπολιτικών περιοχών και πολιτιστικών μνημείων, αλλά θα είχε επίσης ως αποτέλεσμα πρωτοφανείς ανθρωπιστικές κρίσεις, με εκατομμύρια ανθρώπους να εκτοπίζονται και οικοσυστήματα να αλλοιώνονται ανεπανόρθωτα.