Παύλος Μαρινάκης: «Στις 12 Φεβρουαρίου θα ανοίξουν τα γήπεδα μόνο των ομάδων που θα συμμορφωθούν στα μέτρα»

Επιμέλεια: Newsroom
Παύλος Μαρινάκης: «Στις 12 Φεβρουαρίου θα ανοίξουν τα γήπεδα μόνο των ομάδων που θα συμμορφωθούν στα μέτρα»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί πως δεν θα ανοίξουν τα γήπεδα των ομάδων που δεν θα τοποθετήσουν κάμερες και δεν θα προχωρήσουν στον έλεγχο των εισιτηρίων και την ταυτοποίηση.

«Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση, με την αυτοκριτική που πρέπει να κάνει το σύνολο όσων διαχειρίστηκαν περιόδους αντιμετώπισης οπαδικής βίας, βλέπει το πρόβλημα εν συνόλω και το ονοματίζει» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξη που έδωσε στα «Παραπολιτικά» 90,1 .

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «και ο Άλκης και ο Μιχάλης και ο 31χρονος αστυνομικός, που ελπίζουμε να κρατηθεί στη ζωή, δεν χτυπήθηκαν μέσα στα γήπεδα, χτυπήθηκαν εκτός γηπέδων», επισημαίνοντας πως «η οπαδική βία μπορεί να ξεκινά από το ποδόσφαιρο, μπορεί αυτοί οι στρατοί να στρατολογούνται εντός ή εκτός των γηπέδων, αλλά έχουν φτάσει πλέον να δρουν σε όλη την ελληνική επικράτεια»

Στο άλλο σημείο εξήγησε μερικά νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες από τον κ. Βρούτση. «Τα νέα μέτρα λένε το εξής πολύ απλό: Πέταξες μια κροτίδα; Ασχέτως τι θα πει η Αθλητική Δικαιοσύνη, τρεις αγωνιστικές η ομάδα. Πέταξες δεύτερη κροτίδα; Πέντε αγωνιστικές, τυχαία τα λέω. Πέταξες τρίτη κροτίδα, παράδειγμα; Όλο τον χρόνο χωρίς κόσμο. Γιατί το κάνουμε αυτό; Για να μην μπαίνουμε στη διαδικασία να τσακωνόμαστε μεταξύ μας, αν ο ”άλφα”, ο ”βήτα” ή ο ”γάμα” δικαστής απέδωσε μια δίκαιη ποινή. Η Αθλητική Δικαιοσύνη στη συνέχεια, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου, θα επιβάλλει προφανώς τις ποινές που προβλέπεται για τις αγωνιστικές, για τα πρόστιμα, για τους βαθμούς που αφαιρούνται. Αλλά το κράτος δεν πρόκειται να περιμένει την Αθλητική Δικαιοσύνη να πάρει κάποιες αποφάσεις».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Παύλου Μαρινάκη:

Για την οπαδική βία :«Όταν τελείωσα την ανακοίνωση των μέτρων, στο briefing, που όπως καταλαβαίνετε το μεγαλύτερό του μέρος ήταν για την οπαδική βία, οι περισσότεροι ασχολούνταν με το πόσους μήνες θα κλείσουν τα γήπεδα, τι θα γίνει με το βόλεϊ, τι θα γίνει με το μπάσκετ -σημαντικά ερωτήματα, ειδικά για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό. Αλλά αυτό που έλεγα τις πρώτες ώρες, είναι ότι όσο περνάνε οι μέρες, θα καταλαβαίνουν οι πολίτες ότι η σημαντική ανακοίνωση ήταν αυτή που έχει να κάνει με την έρευνα της Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας για τις εγκληματικές οργανώσεις, που πιθανότατα -γιατί εμείς δεν είμαστε εισαγγελείς και ανακριτές- δρουν στο όνομα του ποδοσφαίρου και στο όνομα των μεγάλων ομάδων».

 

Για το ορόσημο της 12ης Φεβρουαρίου: «Εμείς βάλαμε ένα τελεσίγραφο στις ομάδες και τους είπαμε «εάν μέχρι 12 Φεβρουαρίου δεν έχετε εφαρμόσει όπως προβλέπει ο νόμος και όπως θα ορίσει με εξειδίκευση ο κ. Βρούτσης τις επόμενες ημέρες, το σύστημα ευκρινών καμερών και το σύστημα ελέγχου εισιτηρίων και ταυτότητας τα γήπεδα δεν θα ανοίξουν. Όποιος δεν το κάνει αν είναι μια ομάδα, δυο, τρεις ομάδες δεν θα ανοίξουν, αν δέκα ομάδες συμμορφωθούνε θα ανοίξουνε».


Για τα νέα μέτρα: «Έχουμε δώσει μια προθεσμία δύο μηνών σε αυτούς τους δύο μήνες πρέπει να γίνουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα όποιος τα κάνει θα ανοίξει το γήπεδο του κανονικά και ο κόσμος θα πηγαίνει να βλέπει την ομάδα του. Όποιος δεν τα κάνει, όσο δεν τα κάνει θα έχει κλειστό γήπεδο και επιπλέον θα ανακοινωθούν κάποια μέτρα από τον κ.Βρούτση τις επόμενες ημέρες που θα λένε «πέταξες μια κροτίδα;», ασχέτως τι θα πει η Αθλητική Δικαιοσύνη, τρεις αγωνιστικές η ομάδα. Πέταξες δεύτερη κροτίδα; Πέντε αγωνιστικές, τυχαία τα λέω. Πέταξες τρίτη κροτίδα , παράδειγμα λεω, όλο το χρόνο χωρίς κόσμο». Αυτό το κάνουμε για να μην μπαίνουμε στη διαδικασία να τσακωνόμαστε μεταξύ μας αν ο Α, ο Β ή ο Γ δικαστής απέδωσε μια δίκαιη ποινή. Η αθλητική δικαιοσύνη στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου θα επιβάλει τις ποινές που προβλέπονται για τις αγωνιστικές για τα πρόστιμα, για τους βαθμούς που αφαιρούνται αλλά το κράτος δεν πρόκειται να περιμένει την Αθλητική Δικαιοσύνη να πάρει κάποιες αποφάσεις. Θα πάμε μέχρι τέλους και ελπίζουμε να μην χρειαστούν και πιο σκληρά μέτρα».

Αναφορικά με μέτρα που έχουν ληφθεί και πώς έχουν μέχρι τώρα βρει εφαρμογή: «Το καλοκαίρι, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια σειρά από πρωτοβουλίες, οι οποίες υλοποιούνται: σφραγίζονται σύνδεσμοι, γίνονται έλεγχοι, γίνονται συλλήψεις. Είπε, όμως, κάτι. Υπάρχουν κάποιες υποχρεώσεις από τις ομάδες. Ποιες είναι αυτές οι υποχρεώσεις; Είναι αρκετές. Δύο κορυφαίες υποχρεώσεις είναι αυτό που έχει νομοθετηθεί από το κράτος: Τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας των ονομαστικών εισιτηρίων να τον κάνουν οι ομάδες, δεν είναι δουλειά της Αστυνομίας. Η Αστυνομία τι δουλειά κάνει; Η Αστυνομία επικουρικά σε αυξημένης επικινδυνότητας παιχνίδια ελέγχει σωματικά τους φιλάθλους, για να μην περάσουν μέσα διάφορα και εποπτεύει αν αυτό που πρέπει να κάνουν οι ομάδες γίνεται. Κάποια στιγμή, λοιπόν, φτάσαμε στο μη παρέκει, γιατί αυτοί που είχαν την υποχρέωση να κάνουν τους προβλεπόμενους ελέγχους δεν το έκαναν. Να σας πω ένα παράδειγμα; Ο πατέρας θέλει ένα νέο παιδί να το πάει για έναν χρόνο να παίξει σε μια σύγχρονη εγκατάσταση βόλεϊ και προπληρώνει έναν χρόνο. Και έρχεται το κράτος και κάνει έλεγχο και βλέπει ότι οι εγκαταστάσεις αυτές δεν πληρούν τις προδιαγραφές και τις κλείνει. Πού πρέπει να ζητήσει ”τα ρέστα” ο πατέρας; Από το κράτος που εφάρμοσε τον νόμο ή από αυτόν που έχει την αθλητική εγκατάσταση και ενώ έχει πάρει τα λεφτά -βλέπε εισιτήρια διαρκείας- δεν πληροί τις προδιαγραφές; Άρα, τα ”ρέστα” οι οπαδοί, οι φίλαθλοι, που έχουν κάθε δίκιο να διαμαρτύρονται και θέλουμε να γυρίσουν στα γήπεδα το συντομότερο δυνατό, γιατί δεν φταίνε, πρέπει να τα ζητήσουν από αυτούς οι οποίοι δεν εφαρμόζουν τον νόμο. Κι εμείς τι λέμε; Καλούμε τις ομάδες, γιατί έχουν δώσει λεφτά κάποιοι άνθρωποι, να έρθουν μαζί μας σε αυτόν τον αγώνα, να κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε, να απομονώσουμε μέσω της Δικαιοσύνης τους παραβατικούς και να πάμε παρακάτω».

Συνολικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα φθάσει μέχρι τέλους με την ελπίδα μάλιστα να μην χρειαστούν και πιο σκληρά μέτρα.