Ο Μαρινάκης απάντησε στον Ολυμπιακό: «Παλεύει για την ζωή του, δεν ήταν ασφαλές να γίνει με θεατές» (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Ο Μαρινάκης απάντησε στον Ολυμπιακό: «Παλεύει για την ζωή του, δεν ήταν ασφαλές να γίνει με θεατές» (vid)
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε τόσο για τα μέτρα της κυβέρνησης για την οπαδική βία, όσο για την ανακοίνωση του Ολυμπιακού.

Ο Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απάντησε και σε ερωτήσεις σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης αλλά και για την ανακοίνωση του Ολυμπιακού.

«Αν συμμορφωθούν οι ομάδες ή όσες ομάδες συμμορφωθούν (σ.σ. με τα μέτρα) τα γήπεδά τους θα ανοίξουν σε δυο μήνες... Επαναλαμβάνω την απάντηση, μου έγινε η ερώτηση αυτή πολλές φορές, ως προς τον διαχωρισμό των αθλημάτων. Να πούμε γιατί θεωρώ ότι είναι η ουσία και ελπίζω να αποδειχθεί στην πράξη ότι ήταν και επιτυχές όλο αυτό το οποίο ανακοινώθηκε, είναι ένα φαινόμενο οπαδικής βίας που ξεκινά από το ποδόσφαιρο και πλέον δυστυχώς έχει επεκταθεί σε όλη την ελληνική επικράτεια. Ναι, είναι αυτοί οι οργανωμένοι στρατοί και θα ερευνηθεί αν μέσα σε αυτούς υπάρχουν εγκληματικές οργανώσεις που στο όνομα ομάδων διαπράττουν πολύ σοβαρά αδικήματα. Ξεκινάνε από τον χώρο του ποδοσφαίρου, τα γήπεδα, τους συνδέσμους, έξω από τα γήπεδα και επεκτείνεται δυστυχώς σε όλη την ελληνική επικράτεια. Πάνε σε γήπεδα βόλεϊ, μπάσκετ, σε πλατείες και σε δρόμους...Μην κοροϊδευόμαστε είναι στρατοί που ξεκινάνε από ευρύτερα τον χώρο των ποδοσφαιρικών γηπέδων και πάνε παντού. Άρα, επειδή έχουν καταφέρει κατά κανόνα και οι ομάδες οι μεγάλες του μπάσκετ και του βόλεϊ να προστατεύσουν αυτό το προϊόν και σε επαγγελματικό και σε ερασιτεχνικό επίπεδο εκρίθη ότι δεν έπρεπε να επεκταθεί αυτή η απόφαση (σ.σ. για κλειστά γήπεδα και στα άλλα αθλήματα)», είπε αρχικά μεταξύ άλλων.

 

«Νομίζω είναι αυτονόητο ότι δεν υπάρχει θέμα δημοκρατίας. Ούτε ήταν ούτε θα είναι ποτέ σε αντιπαράθεση η κυβέρνηση με κάποια ποδοσφαιρική ομάδα. Θεωρώ πως είναι αυτονόητο όταν επενδύουν σε κάτι εν προκειμένω στον επαγγελματικό αθλητισμό, να θέλουν να πετύχει αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης και κυρίως της δικαιοσύνης που λειτουργεί ανεξάρτητα. Και όλοι αυτοί οι μεταφερόμενοι στρατοί να μην "μολύνουν" με την συμπεριφορά τους το προϊόν στο οποίο επενδύουν κάποιοι άνθρωποι τα λεφτά τους. Και κάνουν κακό στους ίδιους, στους αθλητές, στους προπονητές, στους δημοσιογράφους που καλύπτουν αυτή την δραστηριότητα...», είπε μεταξύ άλλων.

Σε ερώτηση για την ανακοίνωση του Ολυμπιακού και τις κατηγορίες για «πολίτες δύο κατηγοριών», απάντησε πως: «Δεν υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών ή οπαδοί/φίλαθλοι δεύτερης-κατώτερης κατηγορίας. Μάλιστα αναφέρεστε στην ομάδα που υποστηρίζω. Αντιλαμβάνομαι πλήρως -και μου το έχουν εκφράσει και άτομα του περιβάλλοντός μου- τη στενοχώρια που έχει κάποιος που δεν μπορεί να πάει να δει την ομάδα του. Η απόφαση αυτή δεν είναι μία οριζόντια απόφαση όπως συμβαίνει με τους αγώνες της Super League και του Κυπέλλου. Είναι μία κατά περίπτωση απόφαση που δίνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με κοινή υπουργική απόφαση στους υπουργούς Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού και Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, όταν κρίνεται για λόγους ασφαλείας και δημόσιας τάξης πως ένας αγώνας είναι επικίνδυνος να γίνει με θεατές. Η αιτιολογία που δίνεται κυρίως από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά και το υπουργείο Αθλητισμού και νομίζω έχει βάση, έχει να κάνει με όσα συνέβησαν πριν από λίγες εβδομάδες. Την επίθεση που έκαναν συγκεκριμένοι οπαδοί, όσοι είναι, σίγουρα έχει ομολογήσει ο φυσικός αυτουργός, από μία μερίδα των οργανωμένων οπαδών κατά αστυνομικών. Κρίθηκε λοιπόν ότι λίγες ημέρες μετά, τη στιγμή που ένα νέο παιδί παλεύει για να κρατηθεί στη ζωή, δεν ήταν ασφαλές να γίνει ο αγώνας με θεατές. Αυτό είναι και τίποτα περισσότερο. Δεν υπάρχει καμία στοχοποίηση καμίας ομάδας. Είναι θέμα χρονισμού, λόγων ασφαλείας, μέτρων τάξης και το ξαναλέω δεν υπάρχει καμία στοχοποίηση ή διαχωρισμός μίας ομάδας».

Ενώ στο γιατί αποφασίστηκε να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών οι αγώνες κι όχι να κλείσουν οι θύρες των οργανωμένων, είπε: «Όλα τα εξετάσαμε. Αν υπήρχε η δυνατότητα η πλήρης εξασφάλιση να ελέγχεται ποιος μπαίνει στο γήπεδο με πλήρη ταυτοπροσωπεία, ενδεχομένως αυτό το οποίο προτείνατε, να ήταν εφαρμόσιμο. Δεν λέω πως θα ήταν η επιλογή που θα λάμβανε η Κυβέρνηση. Αυτό δεν είναι επιλογή στην πραγματικότητα ενώ θα μπορούσε να είναι, γιατί πολύ απλά δεν γίνεται έλεγχος ταυτοπροσωπείας με βάση το ονομαστικό εισιτήριο. Να σας πω ένα παράδειγμα: Κάποιος ο οποίος ήταν σε μία από τις θύρες των οργανωμένων, ενώ έχουν κλείσει, θα είχε τη δυνατότητα να πάει να αγοράσει ένα εισιτήριο κι όχι μόνος του, μαζί με άλλους, για οποιαδήποτε ενέργεια θα ήθελε να κάνει, στις θύρες που θα ήταν ανοικτές. Άρα, εκεί που ενδεχομένως θα κάναμε μία κίνηση που θα περιόριζε το πρόβλημα, ουσιαστικά θα το μετέθετε, μπορεί και να το διόγκωνε. Γιατί ενώ η πλειοψηφία όσων παρανομούν μπορεί να βρίσκονται σε συγκεκριμένες θύρες, με το κλείσιμο αυτό μπορεί να μετατοπίζονται στις υπόλοιπες θύρες αφού δεν υπήρχε η δυνατότητα ελέγχου. Ποιο πρόβλημα θα έλυνε; Θα ξεκινούσε χωρίς αυτό το τελεσίγραφο των δύο μηνών η υλοποίηση δύο βασικών όρων για να ανοίξουν τα γήπεδα: η τοποθέτηση καμερών και ο έλεγχος ταυτοπροσωπείας και ηλεκτρονικού εισιτηρίου; Όχι. Απλά θα βάζαμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Το μόνο θετικό είναι ότι δεν θα την πλήρωναν γι’ αυτούς τους δύο μήνες οι πολλοί φίλαθλοι, όμως μπορεί να την πλήρωναν πιο ακριβά με την εφαρμογή ενός μέτρου που ήταν ημίμετρο. Έγινε λοιπόν στάθμιση με βάση τα πραγματικά δεδομένα και λήφθηκε μία απόφαση που το ξαναλέω αδικεί τους ανθρώπους που χωρίς καμία ευθύνη αγοράζουν εισιτήρια και στηρίζουν την ομάδα τους, την αγαπάνε και δεν έχουν προκαλέσει ποτέ. Αλλά νομίζω ότι σε βάθος χρόνου, και μακάρι να αποδειχθούμε στην πράξη, τους προστατεύουμε με το όποιο πολιτικό κόστος αυτής της απόφασης, στην αρχή τουλάχιστον που λαμβάνεται».