Να βλέπεις, να μη σωπαίνεις, να αντιδράς
Το μικροσκόπιο έγινε κλομπ και η επιστήμη το βελούδινο ύφασμα που ντύνει τη σιδερένια γροθιά. Η άσπρη ποδιά «τρώει» το λευκό από τους τοίχους, το δέρμα, το μυαλό. Η μοναξιά φαντάζει το μοναδικό καταφύγιο, όμως εκεί είναι οι οθόνες και το παγωμένο λευκό φως. Κατεβάζεις στόρια, πατάς τα κόκκινα κουμπιά και αφήνεσαι στη σιωπή των λίγων τετραγωνικών. Δεν ακούς τίποτα, δεν χρειάζεται να απαντήσεις σε τίποτα. Και όμως! Έχεις ηττηθεί και δύο είναι, πια, οι επιλογές σου: να δεχθείς την ήττα σου, να κουλουριαστείς, να πεθαίνεις ή να ρίξεις μια γροθιά στον καθρέφτη, να ματώσεις, να πονέσεις, να ουρλιάξεις. Αν δεν φοβηθείς, αν δεν αρνηθείς, τον πόνο και την ελάχιστη απώλεια, έχεις ελπίδα να κάνεις το «τίποτα» «κάτι». Κάποιος σου έμαθε να μην πονάς και να μην αντιμετωπίζεις τον φόβο σου. Κάποιος σου είπε «κοίτα τη δουλειά σου και συνέχισε να πατάς τα κουμπιά». Κάποιος σου είπε, κάποιος έγραψε για σένα, κάποιος έφερε τις γραμμές πιο κοντά κι έκανε τις τελείες σιδερένια δέντρα. Ναι, ωραίο είναι να βολεύεσαι στη ζεστή πολυθρόνα και στα αφράτα μαξιλάρια της, όμως από δω και πέρα βάλε και τα βιβλία στο κάθισμα, από κάτω, στα μπράτσα της… Και κάπου εκεί θα συναντήσεις, ξανά και ξανά, το «Lebensraum-Πείραμα για την καλοσύνη», στο θέατρο «Faust».
Το στοίχημα της επιστροφής
Τα κείμενα που διεκδικούν την επιστροφή του αναγνώστη είναι αυτά που ζητούν το επίμονο βλέμμα του. Τέτοιο είναι και το «Lebensraum-Πείραμα για την καλοσύνη», του Θανάση Τριαρίδη. Σε αυτά τα λόγια, σε αυτόν κόσμο επιστρέφεις, επαναλαμβάνεις, επιμένεις και πάντα προσπαθείς να βρεις τον πυρήνα του έργου. Κι αν δεν είναι κλασικό, είναι σίγουρα δυνατό και αναμετριέται με τον χρόνο. Γι’ αυτό αξίζει να το ξαναδείς και μια και δυο και τρεις φορές. Η έκπληξη, είναι ακόμη εκεί. Η ανακάλυψη, είναι ακόμη εκεί. Τα αφώτιστα σημεία περιμένουν και δέχονται την περιέργεια και την τόλμη των δημιουργών, συντελεστών. Η παράσταση ανεβαίνει τρίτη φορά (3η σεζόν) και κερδίζει ένα πολύ δύσκολο στοίχημα, αυτό της επανασύστασής της. Η Γιώτα Σερεμέτη, σκηνοθέτρια, οδήγησε τις Δέσποινα Αποστολίδου, Κατερίνα Σταθοπούλου, σε ακόμη πιο άμεσες, έντονες, καθαρές ερμηνείες. Οι λεπτές αποχρώσεις φωτίστηκαν περισσότερο. Τα κωμικά στοιχεία και ο αδιόρατος φόβος ήταν οι πυλώνες της σκηνικής δράσης και αυτά που ενίσχυσαν τη διαλεκτική των δύο ηθοποιών. Το μήνυμα του κειμένου έφτασε με μαεστρία στο μυαλό των θεατών και ήταν το επίμονο ερώτημα: Γιατί η μόνη μας αντίδραση να είναι η απάθεια; Στον τρόπο που κινούνταν, εκφράζονταν, οι ηθοποιοί διέκρινες μεγαλύτερη σιγουριά στην εκφορά, στις κινήσεις, στον τρόπο που συνομιλούσαν τα πρόσωπα, τα βλέμματα, στις δίχως σκέψη χειρονομίες.
Μια σταδιακή μετάλλαξη
Το έργο εκκινεί από τη ναζιστική, επεκτατική θεωρία του «Ζωτικού Χώρου» και τη μεταγράφει εφιαλτικά στο σήμερα. Και είναι η απόγνωση και η αδυναμία, ο κυνισμός και η δολοφονική απελπισία που καθρεφτίζονται στις ηρωίδες του έργου. Δύο άνθρωποι, δύο γυναίκες, συναντιούνται. Η χειρίστρια του πειράματος και η συμμετέχουσα. Η πρώτη οδηγεί τη δεύτερη. Από την Κούβα και το Σινσινάτι μέχρι την Κουάλα Λουμπούρ συνοδεία μουσικής μέχρι να συναντήσει στα σκοτεινά δάση της Πολωνίας τους Εβραίους παρτιζάνους και να έρθει αντιμέτωπη μ’ αυτό που γεννά τον φασισμό
Σε κάθε λόγο, κάθε απεύθυνση, υπάρχει και το άηχο, αυτό που σέρνεται και ύπουλα εισβάλλει στον κόσμο των δύο. Μια σταδιακή, ελεγχόμενη, μετάλλαξη συντελείται και κορυφώνεται πεντακάθαρα από την Δέσποινα Αποστολίδου και την Κατερίνα Σταθοπούλου. Αυτή που μας λέει ότι στο τέλος υπάρχουν μόνο θύματα. Οι παύσεις και οι σιωπές απέκτησαν μεγαλύτερο χώρο και οι φωτισμοί του Κώστα Φιλίππογλου «αγκάλιασαν» τις πρωταγωνίστριες. Το τελικό αποτέλεσμα μένει εντυπωσιακό, όπως την πρώτη φορά και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί σε όσους μόχθησαν γι’ αυτή την παράσταση.
Ταυτότητα παράστασης
Lebensraum - Πείραμα για την καλοσύνη
Στο θέατρο «Faust» [έως τις 23/1]
Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης
Σκηνοθεσία: Γιώτα Σερεμέτη
Σχεδιασμός φωτισμού: Κώστας Φιλίππογλου
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Γιώτα Δημητριάδη
Παίζουν: Δέσποινα Αποστολίδου, Κατερίνα Σταθοπούλου
Κάθε Δευτέρα, Τρίτη, στις 20:30
Εισιτήρια: από 5 ευρώ. [more.com]
Πληροφορίες - Κρατήσεις: 6942071813