Ζεσταίνεις ξανά το ρύζι σου; Το ίντερνετ διαφωνεί κάθετα σε αυτό και έχει λόγο

Γιάννης Μπαϊρακτάρης
Ζεσταίνεις ξανά το ρύζι σου; Το ίντερνετ διαφωνεί κάθετα σε αυτό και έχει λόγο
Φαίνεται πως μπορεί να προκληθεί τροφική δηλητηρίαση, αν δεν είσαι πολύ προσεκτικός.

Τροφική δηλητηρίαση πιθανώς έχουμε πάθει σχεδόν όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας και δεν θέλουμε να την ξαναπάθουμε. Όμως, αυτή τη φορά φαίνεται ότι το διαδίκτυο έχει μια νέα στρατηγική για την αποφυγή της: να μην τρώμε ποτέ ξαναζεσταμένο ρύζι.

«Το να είσαι φοιτητής ιατρικής σημαίνει ότι δεν θα μπορέσεις ποτέ ξανά να ξαναζεστάνεις άνετα το ρύζι σου», έγραψε η Janny Garcia, TikToker και δευτεροετής φοιτήτρια ιατρικής, στη λεζάντα ενός βίντεο που δημοσίευσε στο TikTok και έγινε viral.

Eίναι όντως τόσο επικίνδυνο το «σύνδρομο του ξαναζεσταμένου ρυζιού»; Σύμφωνα με το αμερικανικό Mashable που έκανε μια μεγάλη έρευνα ρωτώντας ειδικούς σε θέματα ασφάλειας τροφίμων, φαίνεται πως το είδος της τροφικής δηλητηρίασης που συνήθως παθαίνει κάποιος από το ξαναζεσταμένο ρύζι προέρχεται από ένα βακτήριο που ονομάζεται Βάκιλλος ο κηρόχρους ή Bacillus cereus, το οποίο στο υγρό περιβάλλον του ζεστού ρυζιού απελευθερώνει τη συγκεκριμένη τοξίνη του.

 

«Ο Bacillus cereus είναι μοναδικός στον κόσμο των βακτηρίων», δήλωσε ο Keith Schneider, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. «Είναι ένα από τα λίγα βακτήρια που είναι μικροοργανισμός που σχηματίζει σπόρους», πρόσθεσε.

Έτσι, αν και η θερμότητα από το μαγείρεμα στα μικροκύματα θα σκοτώσει τα περισσότερα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες στα τρόφιμα, οι σπόροι του B. cereus είναι πιο ανθεκτικοί. Αναπτύσσονται μεταξύ 4 και 48 βαθμών Κελσίου βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ. Μόλις το βακτήριο αποικίσει το γεύμα σου, γίνεται αρκετά δύσκολο να απαλλαγείς από αυτά τα σπόρια.

Υπάρχουν φυσικά μερικά απλά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να αποφύγεις τα δυσάρεστα, όπως για παράδειγμα το να μην αφήνεις το ρύζι σου εκτός ψυγείου για περισσότερες από δύο ώρες. Το ζεστό ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου είναι αυτό που δίνει την ευκαιρία στα βακτήρια B. cereus να αναπτυχθούν. Αντίθετα, η γρήγορη ψύξη του ρυζιού σου βάζοντάς το στο ψυγείο αμέσως ή λίγο μετά το μαγείρεμά του εμποδίζει τα βακτήρια να βλαστήσουν, δήλωσε ο Kniel.

Ένας άλλος τρόπος είναι να κάνετε το ρύζι σας πιο όξινο. Ακριβώς όπως ο B. cereus δεν μπορεί να βλαστήσει στο κρύο, δεν μπορεί επίσης να εισβάλει σε τρόφιμα που είναι πολύ όξινα. Οπότε μια καλή τακτική είναι να προσθέσεις λίγο ξύδι. Δεν ξέρουμε, βέβαια, θα είναι το ίδιο γευστικό μετά από αυτό.