Νυκτουρία: Τι σημαίνει για την υγεία σας αν πηγαίνετε πολλές φορές τουαλέτα το βράδυ (vid)
Η νυκτουρία, ή το να ξυπνάτε πολλές φορές τη νύχτα για να ουρήσετε, είναι μια κοινή κατάσταση που επηρεάζει πολλά άτομα, ανεξαρτήτως ηλικίας. Η Jennifer Lloyd-Harris, ουρολόγος στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, και η Shelby Harris, κλινική ψυχολόγος με εξειδίκευση στην ιατρική του ύπνου, μίλησαν στο TODAY και έριξαν φως σε αυτή την ευρέως διαδεδομένη κατάσταση και τις επιπτώσεις της στην υγεία.
Αιτίες της νυκτουρίας
Οι λόγοι πίσω από τη συχνή νυχτερινή ούρηση είναι ποικίλοι και συχνά πολυπαραγοντικοί, απαιτώντας ενδελεχή διερεύνηση για τον εντοπισμό της αιτίας. Ορισμένοι από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες περιλαμβάνουν:
Υπερβολική πρόσληψη υγρών: Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών, ιδιαίτερα κοντά στην ώρα του ύπνου, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή ούρων, προκαλώντας νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα. Ο τύπος των υγρών που καταναλώνονται, όπως το αλκοόλ και τα καφεϊνούχα ποτά, μπορεί επίσης να επιδεινώσει αυτή την κατάσταση λόγω των διουρητικών τους ιδιοτήτων.
Υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη: Αυτή η κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από την ακούσια σύσπαση του μυός της ουροδόχου κύστης, οδηγεί σε ξαφνικές παρορμήσεις για ούρηση, επηρεάζοντας τόσο τα πρότυπα ούρησης κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας.
Λοιμώξεις ουροποιητικού συστήματος: Οι λοιμώξεις μπορεί να αυξήσουν τη συχνότητα και την επείγουσα ούρηση, συνοδευόμενες από δυσφορία.
Διαβήτης:Ο κακώς διαχειριζόμενος διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική παραγωγή ούρων, καθώς ο οργανισμός προσπαθεί να αποβάλει την περίσσεια γλυκόζης.
Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των διουρητικών και ορισμένων αντικαταθλιπτικών, μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη ούρηση.
Επιπτώσεις στην υγεία
Η συχνή νυχτερινή ούρηση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου, οδηγώντας σε κούραση, κόπωση και μια σειρά από μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, εάν δεν αντιμετωπιστούν. Η αντιμετώπιση της νυκτουρίας περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει προσαρμογές στον τρόπο ζωής, φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία των σχετικών ιατρικών καταστάσεων.